CHP İl Başkan Yardımcısı Akça '' Zoraki Haraç'mı Ödemekteyiz''
Kent merkezinde trafik sıkışıklığının bir nedeni de yol kenarlarına kendinden bir hukuk oluşturularak, park alanları oluşturulması değil mi?
Bakın, dün Sayın Cumhurbaşkanı burada idi, Meydan’a ve civar yol bağlantılarına tek bir araç park ettirilmedi, din de rahat, iman da.
Durumdan Gazipaşa esnafının memnuniyeti, görülmeye değerdi.
Ama bugünden itibaren durum yine aynı.
Bir de ilimize konuk olan trafik tanımaz konuklarımızın hareketleri eklenince, tam bir keşmekeş, ilin trafik durumu.
Bir de dolmuşların bir günlük bile olsa sahile alınması yok mu?
Tam bir rahatlık oldu, Meydan’da. 
OTOBÜS ZAMMI VATANDAŞI YORMUŞTUR
Ulaşım ücretlerinin son dört yıl üzerine yeniden düzenlenmesi konusunda aldığımız şikâyetlerin geneli, merkez mahalle ve ilçelere ulaşım ücretleri ile ilgili. Toplu taşımayı tercih eden vatandaşlarımızın düşük gelirli oluşu ve bir kerede % 25 seviyelerinde artış, bütçe planlaması yapan vatandaşlarımızı oldukça yormuştur. 
Ülkemizde, DİE verilerine göre son dört yılın TÜFE fiyat artışı % 31,80 seviyelerindedir. Belediyenin bu zammı DİE verilerine göre makul gibi görünse de,  son dört yıldaki memur maaş artışlarındaki oran (%31,50)ve bireylerin ortalama yıllık gelirinin yıllar itibariyle düşüş yaşanması dikkate alındığında, (2013/10.815 dolar, 2016/9.364 dolar) yoksullaşmanın arttığı bir ortamda, ulaşım zamlarının halkın geçimine olumsuz tesir edeceği, aşikârdır.


OTOPARK ÜCRETLERİ
İlimizde trafiğin tartışıldığı bu günlerde, yol kıyısı parklarındaki ücret tarifelerinin farklılığı dikkatimizi çekince, bir inceleme yapalım, dedik.
Temel dayanak, 1981 yılında çıkarılan 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu.52,53,54,55,56 maddelerinde “Belediye harçları” düzenlenmiş.
Madde 56’da Parkmetre ile çalıştırılan yerlerde beher saat için en az 0,5 TL, en çok 2,5 TL ücret belirlenmiş.
Yine, 11.07.2014 günlü 29057 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği” ekindeki harç tariflerine ilişkin tablolarda işgal harcı yine “Parkmetre ile çalıştırılan yerlerde beher saat için en az 0,5 TL, en çok 2,5 TL” olarak belirlenmiştir.
2464 Sayılı kanunun Madde 96’da “Vergi ve Harç Tariflerinin Tespiti” başlığında, ilgili belediyeler kanunda belirtilen alt ve üst sınırları aşmamak koşulu ile semtlere göre farklı fiyatlar belirleyebilir” denilmektedir.
Bir de Büyükşehir olan merkezler için yapılan tespit var. 18 Şubat 2014 tarih ve 28917 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2014/5896 Sayılı Bakanlar Kurulu kararına, dayalı.
10/02/2014 tarihli ve 2014/5896 sayılı kararnamenin eki olan listede 1. gurup belediyelerde işgal harcı parkmetre çalıştırılan yerlerde beher saat için 2,0 TL olarak belirlenmiş, Ankara, İstanbul, İzmir illerinde bu bedelin tamamı, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce büyükşehir olan yerlerde % 80’i, 6360 sayılı kanun ile büyükşehir sınırları içerisine giren yerlerde % 60’ı, diğer yerlerde % 40’ı uygulanır “ denilmektedir.
Bu yasal düzenlemeler ışığında mevcut uygulamalara bakıldığında, Büyükşehir Belediyesi meclisinde kanuna aykırı alınan kararlar ile Trabzon halkının kazıklandığını söylesek, yalan olmaz.
Neden mi? Söyleyeyim.
Yukarıda açıklanan yasal dayanaklar ışığında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, 10/02/2014 tarihli ve 2014/5896 sayılı kararnamede öngörülen% 60 indirim uygulandığında işgal harcı olarak araçlardan “Parkmetre ile çalıştırılan yerlerde beher saat için en az 0,3 TL, en çok 1,5 TL”alınması gereklidir.
Belediye Meclisinin 22/11/2016 tarih ve 649 sayılı kararı incelendiğinde, 2464 Sayılı Kanunun 52. Maddesine göre hazırlandığı belirtilen işgal harcı miktarlarının gerek hizmetin tanımı, gerekse ücretlendirme bakımından, kanundaki tarifle hiçbir ilgisinin olmadığı açıkça görülmektedir.
Yasada, yönetmelik ve tebliğlerde “20 dakika ücretsiz, 30 dakika 2,50 lira, 1 saat5,0 lira, 2 saat 7,0 lira, 3 saat 10,0 lira,  3 saatten kapanışa kadar 15,0 lira” şeklinde bir tarif yoktur.
 Bu Meclis kararı yasaya, yönetmeliklere ve ilgili tebliğlere tamamen aykırı düzenlenmiş olmakla birlikte, belirlenen fiyatlar oldukça yüksektir.
Trabzon il merkezinde yol kenarlarında oluşturulan park alanları ile şehir içi trafiğinin berbat edilmesi bir tarafa,  yasaya aykırı alınan meclis kararı ile de yüksek park ücreti ile de vatandaş adeta, kazıklanmaktadır.
Sayın Büyükşehir belediye başkanımızı öncelikle özellikle, alternatif araç park alanı oluşturma amaçlı planlamalara yönelmesini,  kısa vadede Meydan Park ve bağlantı yollarındaki yol kenarı parklarını kaldırarak trafiğin rahatlamasının sağlamasını, diğer alanlardaki yasaya aykırı yüksek ücretlerin yasada öngörülen sınırlara çekilmesi konusunda adım atmaya, vatandaşın günlük yaşamına tesir edecek oranda olduğunu düşündüğümüz % 25’lik ulaşım zammını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz.