Çebi ;12 Eylül Darbesi, demokrasi tarihimizin kara lekesi, millî iradenin yok sayılmasıdır. 41 yıl önce iç ve dış mihrakların birlikte gerçekleştirdikleri ortak operasyon sonucunda Meclis kapatılmış, siyasi partiler devre dışı bırakılmış, zulüm, işkence, hukuksuzluk zirve yapmıştır. Melun darbe girişimiyle Türkiye’nin geleceği karartılmış, kendisini millî iradenin üzerinde görenlerin keyfi uygulamalarıyla ülkemiz on yıllarca geriye sürüklenmiştir.

Darbenin üzerinden geçen onca zamana rağmen darbe ve darbe sevicilerin hain emelleri, millî irade üzerindeki habis hedefleri hiçbir zaman bitmedi, tükenmedi. 28 süreciyle millî iradeyi dizayn etme girişimi, 27 Nisan e-muhtıra bildirisi ile süregelmiş, 15 Temmuz alçak darbe girişimiyle aleni bir şekilde kendini göstermiştir. Her daim kendilerini milli iradenin üzerinde gören güruhun tankı, tüfeği, silahı 15 Temmuz’da millî iradenin karşısında diz çökmüş, boyun eğmiştir. Böylelikle Cumhuriyet tarihi boyunca darbe ve darbe girişimleri aziz milletimizin göstermiş olduğu destansı direnişle çöpe atılmış, bir daha dirilmemek üzere tarihin karanlık sayfalarında yerlerini almıştır. 

Darbeler iyi veya kötü şeklinde ayrıma tabi tutulamaz. Bütün darbeler millî irade, demokrasi karşıtıdır, ülkenin zararınadır. AK Parti 19 yıllık siyasi yaşamında darbe ve darbe girişimlerinin karşısında olmuş, 12 Eylül sürecinin siyasi, sosyal ve kültürel hayatımıza getirdiği adil olmayan birçok uygulama, AK Parti hükümetleri döneminde kaldırılmıştır. Şimdi ise önümüzde 12 Eylül’ün mirası darbe izlerini taşıyan 1982 Anayasası bulunmaktadır. Millî iradenin üstün olduğu bir anayasaya yapmak, darbe Anayasasından kurtulmak mecburiyetindeyiz. 

Demokrasi tarihimize, millî iradenin üzerine kara bir leke olarak düşen 12 Eylül 1980 darbesin yıl dönümünde darbecileri, darbeleri destekleyenleri kınıyor, yaşamlarını kaybedenleri rahmetle anıyorum.

Selahaddin Çebi
AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı