Başkan Zorluoğlu, toplantının başında meclis üyelerine ülke gündemi ve yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
Sözlerine İdlib şehitlerini anarak başlayan Başkan Zorluoğlu “İdlib’de geçtiğimiz günlerde şehitler verdik. Ülke olarak hepimiz derinden sarsıldık. İdlib şehitlerimiz başta olmak üzere bütün şehitlerimize bir kere daha yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Yine gazilerimize Mevla’m tez zamanda şifalar ihsan eylesin” diye konuştu.  
 
TRABZON HER ZAMAN DEVLETİNİN VE MİLLETİNİN YANINDADIR
Rusya ile yapılan mutabakata da değinen Başkan Zorluoğlu “Suriye konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya ziyareti ile birlikte bir ateşkes sürecine girildi. Hayırlı olsun. Elbette biz Suriye ile ilgili konumumuzu muhafaza ediyoruz. Anlaşmaya herhangi bir aykırı hareket olması halinde, askerimizin gözü ufukta, eli tetikte yapılana misliyle mukabele edebilecek yeteneğimizin olduğunu karşı taraf çok iyi biliyor. Allah Mehmetçiğimize, Silahlı Kuvvetlerimize zeval vermesin. Biz Trabzon halkı olarak zaten bilinen insanlarız. Trabzon her zaman, bilhassa zor zamanlarda devletinin, milletinin, bayrağının, askerinin yanında olmuş bir şehirdir. Milliyetçiliği ile öne çıkan bir şehirdir. O bakımdan Trabzon halkı olarak geçmişte olduğu gibi bugün de devletimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin, milletimizin, ülkemizin çıkar ve menfaatlerinin yanındayız” ifadelerini kullandı.  
 
KENDİNİ MEDENİ SAYAN ÜLKELERDEN DAHA İLERİDEYİZ
Başkan Zorluoğlu Türkiye’nin göçmenlerle ilgili kararı hakkında da değerlendirmede bulunarak “Malumunuz Türkiye, göçmenlerle ilgili olarak artık arzu edenler Avrupa’ya geçebilir şeklinde bir yaklaşım benimsedi. Elbette ki Suriye’den ve diğer yerlerden gelen göçmenlerimizi uzun zamandır bütün imkanlarımızı zorlayarak makul standartlarda misafir ettik. Bizde kalanları yine misafir etmeye devam edeceğiz. Biz o manada kendini medeni sayan ülkelerden çok daha farklı bir konumda, daha ileri bir noktadayız. Ancak Türkiye’den Avrupa’ya Edirne üzerinden geçmek isteyen göçmenlere, o kendini medeni ve ileri gören Avrupa ülkelerinin bilhassa Yunanistan polisinin nasıl muamele ettiğinin hepimiz canlı şahidiyiz. Orada göçmenlere yapılan muamelenin kabul edilebilir, insan onuruna uygun olmadığını da ifade etmek istiyorum. Ve inşallah bu kötü muameleden vazgeçerek göçmen hukuku ve insan hakları hukuku çerçevesinde bir muameleye dönüş yapılmasını beklediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.  
 
BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN HALKIN NE İSTEDİĞİYDİ
Geçtiğimiz hafta açıklanan yeni dolmuş sistemi ile ilgili de meclis üyelerini detaylı şekilde bilgilendiren Başkan Zorluoğlu, “Ben göreve başlayalı 12 ay oldu. Bu sürede en fazla mesai harcadığım konu dolmuş modernizasyonu oldu. Seçim beyannamemizde de yer verdik. Büyük çaba sarf ettik. Bu işe başlarken bizim için önemli olan halkın ne istediğiydi. Halk daha konforlu araç istiyordu. Ferah, klimalı bir ortam olsun istiyordu. Güvenli araçlar olsun, şoförle veya yolcular arasında bir münakaşa olduğunda belirlenecek bir sistem kurulsun, araç içi kamera sistemi olsun, engellilere uygun olsun, şoförlere ve dolmuşlara standartlar kurulsun istiyorlardı.  Vatandaşın beklentileri ağırlıklı olarak bunlardı ve çalışmalarımızı bu beklentileri karşılamak üzere gerçekleştirdik” dedi.  
 
HEM MODERNİZASYON HEM REFORM YAPTIK
Dolmuş modernizasyonu sürecinde konunun taraflarıyla defalarca bir araya geldiklerini vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Tüm görüşmelerimiz sonucunda 12+1 sisteminin halkın ve esnafın beklentilerini karşılayan bir sistem olduğunun kanaatine vardık. Vatandaşın 12+1 veya 17+1 olması ile ilgili bir tercihi yoktu. Halkımız belirttiğim unsurlara sahip araçlarla seyahat etmek istiyordu. 12+1 sistemi ile araçlar biraz daha büyüdü ve ferah oldu. Araçlar klimalı ve engellilere uygun hale gelecek. Tamamında kamera ve araç takip sistemi olacak. 0-3 yaş arasında araçlar olacak. Bu bahsettiğim hususlar işin modernizasyon kısmıydı. İşin esas reform tarafına gelirsek, bugüne kadar Trabzon Büyükşehir Belediyesinin dolmuşlara standart getirme noktasında herhangi bir çalışması olmadı. Dolmuşlar kendi sisteminde hareket etti. Şimdi biz yeni sistemde bir yönetmelik hazırlıyoruz. Bu yönetmelikle araçlara ve şoförlere standart getiriyoruz. Dolmuşlara her isteyen istediği aksesuarı takamayacak. Bir sertifikasyon programı hazırlıyoruz ve hem şu an devam eden şoförleri hem de bundan sonra dolmuş şoförlüğü yapmak isteyen isimleri ruh hali, suç ve fiziki durumu, ehliyeti, eğitimi, şehri bilip bilmemesi noktasında değerlendireceğiz. Tüm bu standartlara uygun olanlara belge vereceğiz ve sadece o belgeye sahip olanlar şoförlük yapabilecekler. İşin reform kısmı burası. Bir zihniyet dönüşümü ve beraberinde halkın bütün beklentilerini karşılayacak yeni bir sistem. Tüm bu özelliklere sahip dolmuşlarımız, inşallah öngördüğümüz sürede hizmet vermeye başlayacak. Hem bir modernizasyonu hem de bir reformu ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
 
HAZİRAN SONUNDA TAMAMLANACAK
Çalışmaları devam eden Meydan Cephe Sağlıklaştırma Projesi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu “Trabzon’un en gözde yerinin dört bir yanında cephe sağlıklaştırması gerçekleştiriyoruz. Çalışma kapsamındaki 43 binanın 13 tanesi tescilli, 30 tanesi normal binadır. Bunların cephe sağlıklaştırılması, tabela kirliliğinin önlenmesi tabelaların saklanması, cephelerin birbiri ile uyumlu hale getirilmesi önemli bir işti. Biz bunu önemsedik ve ihalesini yaptık. Haziran sonu itibarıyla bitirmeyi düşünüyoruz. Çalışmaları sürdürürken meydanı şantiyeye çevirmemeye özen gösteriyoruz. Orada Avrupa standartlarında tedbirler alıyoruz. İş güvenliğine en üst noktada dikkat ediliyor. Yayanın geçeceği yol bile ayrılmış durumda. Esnafın da bu işten olumsuz etkilenmemesi için gereken her türlü tedbiri alıyoruz” şeklinde konuştu.
 
OTOBÜSLERİMİZİ SIKLIKLA DEZENFEKTE EDİYORUZ
Ülkemizde rastlanmamasına rağmen insanlarda korkuya neden olan korona virüsü ile ilgili bir soruya da cevap veren Başkan Zorluoğlu “Çok şükür şu ana kadar ülkemizde tespiti yapılmamış ve sıcakların artmasıyla da etkisi inşallah azalacağı beklenen bir hastalık. Biz geldikten sonra zaten Büyükşehir Belediyesi olarak toplu taşımalarda gerekli sistemi kurduk. Bu sistemi her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Özellikle halkımızın yoğun kullandığı belediye otobüslerimizin iç ve dış temizlikleri ile içinin dezenfektasyonunu sık aralıklarla gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
İLK KEZ DUYUYORUM
Ayasofya Camii’nin restorasyonunun usulüne uygun yapılmadığı yönündeki eleştiri sonrası da değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu “Restorasyon çalışmaları inşallah mayıs ayının ortalarına kadar tamamlanacak. Öyle hedefleniyor. Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı bir restorasyon. Vakıflar Genel Müdürlüğünün farklı şehirlerdeki restorasyonlarını gören biri olarak söyleyebilirim ki, çok uzmanlaşmış bir teşkilat. Vakıflar Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği restorasyonlar çok bilimsel, üniversitelerden, hocalardan danışma kurulları oluşturularak yapılıyor. Ayasofya’nın Trabzon ve bölge için taşıdığı önemi de çok iyi bilen bir kurum. O bakımdan oradaki restorasyonun usulüne uygun yapılmadığı şeklindeki söylemi ilk kez duyuyorum” diye konuştu.
 
Açıklamaların ardından Meclis gündemine geçildi. Meclis, gündemde bulunan 20 maddenin ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından sonra erdi.