Başkan Gümrükçüoğlu; Yaptıklarımızı Anlatmaya Kalksak Gün Yetmez 

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, 4. yılın değerlendirdiği toplantısına EYOF Parkında devam etti.  Üstü açık otobüsle basın mensuplarına 4 yılda yapılan mega projeleri gezdirerek tanıtan Başkan Gümrükçüoğlu, son olarak EYOF Parkında soruları yanıtladı...  Başkan Gümrükçüoğlu, burada özetle şu ifadeleri kullandı:  4 yılın içinde Trabzon’da 1 milyon tona aşkın asfalt serim hizmeti gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kendisine ait özel arazisi yok. Bütün alanlar büyükşehir Belediyesinin toplam hizmet alanlarıdır. 4 yıl içinde 1 milyon tonu aşkın sadece asfalt hizmetini sahanın tümüne sermeyi gerçekleştirmiştir. Türkiye’de en çok yol ağı olan Trabzon’dur... Bunların toplam tutarı, 320 trilyondur... Beton miktarı olarak da 558 bin metre beton yol gerçekleştirildi.

  SU KANALİZASYON BÜTÜN İLÇELERDE KONUŞLANDI

Büyükşehirlerde Su Kanalizasyon İdareleri genel müdürlük olarak ayrılmıştır. Trabzon gibi engebeli, dağınık yerleşim yerlerde kanalizasyon hizmetleri maliyetli yürütülür. Bütün ilçelerde kuruluşlarını gerçekleştirildi ve her ilçede yoluna devam etti. Biz bütün ilçeler dahil bu hizmeti gerçekleştiren nadir bir iliz... Diğer iller su kanalizasyon idarelerinde sahaya yayılmayalım, ilçelere yayılmayalım, sonraki 5 yılda yetiştiririz planlaması yapılırken Su Kanalizasyon İdaremiz bütün ilçelere yerleşmiş bulunmaktadır. Su Kanalizasyon İdaresi 4 yılda toplamda 1 milyar 773 milyon TL’lik yatırım listesini Trabzon hayatına tatbik etmiştir. Buna 2018’de dahildir.

YENİ BÜYÜKŞEHİR’LERDE İMAR PLANINI YAPAN TEK İL TRABZON

30 Büyükşehir il vardır. Bunların Erzurum, Konya’sı, Kayseri’si daha önce de büyükşehirdi.. 14 yeni büyükşehir, birden ire tüm il sınırları ile büyükşehir oldu. 16 il şehirde o kanunla tüm il sınırlarıyla büyükşehir oldu. Bunlardan bir tek Trabzon Büyükşehir demek İmar demeyi gerçekleştirdi. En büyük handikapları da hesaba katarak bu şehrin imarına ileriye doğru katledilmemesi için imza attılar. Bunun sonucunda şunu diyebilirim. Bütün bu çalışmalar, işin teknik alt yapısını yüklenici firma yürütürken 34 ay sürdü. Her imar planını eksiği olabilir mi, olabilir! Bunun yasal süresi var mı var!  Hiçbir ilçenin hiçbir beldenin fikri alınmadan kendi kendine işlem yapılmadı. Bunun yanı sıra meslek kuruluşları, STK’lar ve kamu kurumlarının görüşleri alınarak yol haritasına devam edildi.  Yasal mevzuat bu planlar tamamlandıktan sonra askıya çıkmaktır. Askıda talepler olabilir. Bunlar İmar Komisyonu tarafından incelenir. Varsa hata düzeltilmiştir. Ancak vatandaşımız, insanımız, belediyemiz razı olmayabilir. E ne olur? Yasal yola başvurabilir. Mahkemeler yoluyla bu nihayetten mimar komisyonlarınca defaten görüşülüp karara bağlanmış hususlar, mahkeme kararlarıyla daha yerine oturtulabilir mi evet

DÜNYA TİCARET MERKEZİNİN OLDUĞU BÖLGEDEN

YILLIK 2019’DA SONR 200 BİN DOLAR KİRA ALINACAK.

 Trabzon Dünya Ticaret Merkezinin olduğu yerde DUBAİ Merkezli bir firma tarafından yapılan otel inşaatı ile ilgili de konuşan Gümrükçüoğlu, “2005 yılında zamanında ki valiliğimiz ve belediyemizle yapılan anlaşmayla taahhüt edilenlerin 2016 yılında gerçekleşmediği münasebetiyle ya 104 trilyon para ödeyeceksiniz ya da yeri geri alıyoruz dedi. Bende “edimlerini yerine getirdik” diyerek büyük mücadele başlattık. Bu mücadele defaten gece gündüz sürdürdük. Maliye Bakanı sayın Naci Ağbal’a şükranlarımı sunuyorum. Aylar süren bu büyük mücadeleden sonra o yer değil 104 trilyona ödemek, edimler yerine getirilmiştir raporuyla birlikte nihayeten biz oranın Trabzon Dünya Ticaret Merkezinin sahibi olduk. Yapılan ihalede Dubaili firmaya otel ve kongre merkezi yapmak münasebetiyle anlaşma yapıldı.  Anlaşmada ne var? 2016 yılında 40 bin dolar artı KDV Kira, 2019’dan itibaren ise yıllık 200 bin dolar artı KDK kira yıllık ödemek olacak… “ ifadelerini kullandı.

SÜMELA’DA TELEFERİK PROJESİ ONAY ALDI

Sümela’ya yapılacak teleferik projesiyle ilgili de konuşan Gümrükçüoğlu, “Sümela Teleferik projesi ihale aşamasına geldi. Sümela’nın Restorasyonu tamamlanınca orada yapılacak. Onaylarını aldık, ihale aşamasına geldi. Türkiye'nin en önemli teleferik projesidir” dedi.

AVRASYA PAZARINDA BORÇ 1 TRİLYON 270 MİLYON

 Avrasya  Pazarında 311 esnafımız var. Bir şehrin esnafının, bir şehrin vatandaşının hepsinin kucaklayıcılığını bir belediye yapmaya çalışmalı çalışıyor. Fakat bazı kanuni zorunlulukları var. Avrasya Pazarındaki kardeşlerimiz ayda 60 TL olan kiralarını ödememişler.  Bu 60 liraların birikimiyle toplam borç 1 trilyon 270 milyar kadar olmuş. Gecikme faizlerini üzerine koyulunca mahkemeye gidilmiş. Mahkeme tahliyelerini karar verdi. Yargıtay’a gitmişler Yargıtay’ta tahliyelerini onayladı. Ne olacak..  Sayıştay’a gelse.. Burada mahkeme tahliye kararı vermiş. Ya boşaltacaksınız, ya da borçları ödemesini sağlanacak. Ne yapacağımız Cemal Kamacı Merkezinde geçici olarak onlara stantlar şeklinde tahsisini sağlamayı gerçekleştirmiş olacağız. Ama toplumun hakkı olan borçlarını ödeyecekler. Ödeyene yer vereceğiz. Peki verdik. Sonra orada geçici olarak olacaklarını söyledik. İtfaiyenin şuanda olduğu yerin dolgu alanında kuzey batısında otopark başlatacağız. Düz ayak ola yerini de yine aynı kardeşlerimize işgaliye ve diğer şekilde tahsis edeceğiz. Herkes kendine düşen parasını öderse problem olmaz. O kardeşlerimizi de atmayacak çözümü önlerine koymuş getirmiş olacağız.

GÖREVDEN ALINACAK MIYDI?

  MİLLETVEKİLLİĞİNE Mİ BÜYÜKŞEHİR’E Mİ ADAY OLACAK?

Benim hiçbir atağım manevram olmaz. Yok görevden alındı, istifa ettirildi.. hiç itibar etmedim etmemde.. Ben demokrasiye insan haklarına, vazifeye hesap vermeye her zaman çok kıymet veririm verdim de… Bizim Cumhurbaşkanımızda, Cumhurbaşkanımız, başbakanımızda Başbakanımız.. Evet partiliyim. Parti teşkilatlarımızda parti teşkilatlarıdır. Biz bana göre bir aileyiz. Bir aile içinde zaman zaman bazı uygulama farklılıkları veya uygulamaya bir olmayan çözüm ve metotları olabilir. Mutabakatla olması gereken yapılır. Dolayısıyla değil ben bütün Türkiye’de bu şekilde kopartılan dedikoduların çok fuzuli laflar olduğuna inanıyorum. Gördük ve yaşadık.  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, sevdiğimiz saydığımız başkanımız. Bir gün bana dedi. “Tarihi kentler birliğine aday oluyorum beni destekliyor musun?” Olsun dedim. Bizde onu destekledik. O da Tarihi Kentsel Birliğinin başkanı oldu. Ne oldu dedim? “Bir nefes aldım” dedi. Fuzuli dedikoduya, fuzuli lüzumsuzluğa…  Bu bizim toplumumuza hiç yakışmıyor. Böyle bir şeye gerek yok… Ben şuanda her hangi bir genel seçimle ilgili şahsi karar vermiş değilim. Vermeye de niyetim yok. Onun dışında bu akşam gideceğimiz Ankara’ya çağrıldık. Yarın Genel Merkezde il ve Büyükşehir Belediye Başkanlarının katılımıyla toplantı var. Kaç tane 48 taneyiz hemen hemen.. Ama bu konunun seçime yönelik konuşulacağı kanaatinde değilim. Açıpta hiçbir şey sormadım. Bu konularda hiç orayı istikbal edip burayı istikbal ediyim diye davranış şeklim yok.  Daha sonrasını Allah bilir, halk takdir eder. Eski bir şeyi hatırlayım. Yarın bile bir siyasi kararda erken de olabilir geçte olabilir. Onun için o konularda her hangi bir tasarrufum planım programım olmamıştır olmazda…

ERDOĞAN İLE GÜL YARIŞIR MI?

Ben sayın Cumhurbaşkanımız ile Abdullah Gül’ün rakip olacağı bir seçimin gerçekleşmesine ihtimal vermiyorum. Samimi düşüncemdir bu.. Onlar dünya görüşleri bakımından yol arkadaşıdırlar. Bir birlerine her zaman vefakar ve saygılı olmuşlardır. Bunun olacağı kanaatinde değilim. Ama şunun olacağı kanaatindeyim. Ömrünü bu memleketin birliği beraberliği, ekonomik manada gelişmesi, uygarlık teknoloji manasında dünyanın en öndeki ülkelerinden biri olması için bir sayın Recep Tayyip Erdoğan var. Bunu herkes gördü görüyor. Adamların biz bıçak kemiğe dayanıpta Afrin’e girdik.  Bunu gören bu aziz milletin kahir bir ekseriyetle, Türkiye’de neresinden söyleyeyim kimse ilaç alamazken ambulans uçakların hizmete girdiğini, bölünmüş yollar yokken bu yolların tümünün Türkiye’yi dantel gibi ördüğünü, savunma sanayisinden tutun, sağlığından, ulaşımından neresinden bakarsanız bakın medeniyet ve gelişme bakımından dünyanın en öndeki ülkelerinden birisi olmaya büyük bir yarışla herkesi geride bırakarak devam ediyor.  Sayın Abdullah Gül ile bu rekabetin olacağını hiç sanmıyorum. 


ARAKLI TAŞÖNÜ'NDEKİ ÇÖP TESİSİNDEKİ SON DURUM

 Araklı Taşönü’nde ki durum. Biz herkesin görüşüne saygımız var. Toplantılara harfiyen devam edeceğiz. Bilim tarih, teknoloji ne gerektiriyorsa onu yapma cihetine gideceğiz. Vatandaşlarımızla defaten görüşme ve bilgilendirme toplantılarını sürdüreceğiz. Gerçeklik neyse ona göre yol almaya devam edeceğiz. Tesis olaraktan yapılacak olan katiyetle bir çöp tesisi değildir. Enerji tesisidir. Dışarda bir çöp göreceğiniz yoktur. Gelen çöp sadece yüzde 10’u, yollarda stabilize malzemeler olacak şekilde kalmış olacaktır. Hatta biz onları yollarda kullanacağız. Orada dışarda bir çöp, Yeni Ay gibi katmanlar şeklinde düzenli depolama olmayacaktır. Garanti olarak söyleyeyim. Birinci bilgilendirmesi yapıldı.

C18’DE BAKANLIKLARLA GÖRÜŞÜLECEK

Eğer bizim 18 uygulamasın il tarım kurulumuzdan gönderdiğimiz zaman içişleri bakanlığı ve tarım bakanlığının imzalanması lazım. Bize eğer çalışın denilirse yeni bir çalışma başlatırız 10 ay 12 ay sürer ve yaparız. Bu yaptığınız çalışmada bir karara varılır. Sizler bakanlıklar olarak imzanızı atarsanız bizde çalışmamızı yaparız. Bunu her platformda dile getirdik. Burada bizim önerimiz bunun verilmesi onaylanacaksa raporu sunulacaktır.  Muhtemelen bütün 384 Hektarın katılmasıyla beraber 800 900 hektar tanınmış olsada aynı amacı aynı maksadı yapabiliriz. Bununla ilgili çalışma yapılmıştır. Arkadaşlarımız görüştüğünde de böyle bir karar almışlardır. Bakanlıkla görüşülecektir v vatandaşın mağduriyeti olmayacaktır.

3 MAAŞIM TRABZONSPOR'UN

Biz toplantı ile lanse edeceğiz. Bende orada dedim. 3 tane maaşımı vereceğim. Herkes ne verdi… Trabzonspor’da 780 bin insanımız var. 4 milyon kökenli insanız var. Avrupa’da kardeşlerimiz var. 50 bin hemşehrimiz 10’ar tl verse 500 milyon eder. Biz takımımızı Allah’ın izniyle yaşatırız. Bu kampanyayı sizler gibi her zaman toplantı yaparak sürdüreceğiz. Onu önümüzdeki haftalarda sivil toplam ve meslek kuruluşları ile sürdüreceğiz.