Başkan Genç,Ortahisar Belediyesi Bu Binada Kimseden İcazet Alarak Oturmuyor 

 Trabzon'un büyükşehir olmasıyla geçici süre ortak binada hizmet vermek zorunda kalan Ortahisar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkemeye verildi. 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası’yla birlikte kurulan Ortahisar Belediyesinin komisyon tarafından Trabzon Belediyesinin binasını ortak kullanması kararı sonucunda Büyükşehir Belediyesi Ortahisar’dan “bedel talebiyle” dava açtı.  Devlet Tasfiye Komisyonunun kararının altında Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da imzasının olduğunu hatırlatan Genç “Buna rağmen böyle bir talep vardır. Bu haksız ve mesnetsiz talebe yasal karşılığını verdik.” dedi.  


TRABZON’UN büyükşehir olmasıyla geçici süre ortak binada hizmet vermek zorunda kalan Ortahisar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkemeye verildi. 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası’yla birlikte kurulan Ortahisar Belediyesinin komisyon tarafından Trabzon Belediyesinin binasını ortak kullanması kararı sonucunda Büyükşehir Belediyesi Ortahisar’dan “bedel talebiyle” dava açtı. Ortahisar Meclisinde dün Meclis Üyesi Mustafa Erdem tarafından kendisine sorulan soruya yanıt veren Başkan Ahmet Metin Genç mahkemeye sert tepki gösterdi. Devlet Tasfiye Komisyonunun kararının altında Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da imzasının olduğunu hatırlatan Genç “Buna rağmen böyle bir talep vardır. Bu haksız ve mesnetsiz talebe yasal karşılığını verdik.” dedi. Genç şunları kaydetti:

YASAL CEVAPLARIMIZI VERDİK

Büyükşehir Belediyemiz buradaki Ortahisar Belediyesinin kullanımına dönük olarak bir bedel talebiyle dava açtığı doğru. Biz bu davanın haksız ve mesnetsiz olduğu yönündeki yasal cevaplarımızı verdik. Yargı aşamasında olduğu için detaya girmeyeceğim ama Ortahisar’ın ve bu Meclisin başkanı sıfatıyla şunu açıkça ifade etmek isterim ki Ortahisar Belediye Başkanlığı ve kurumu bu binada kimsenin ya da bir kurumun lütfuna ya da icazetine bağlı olarak oturmamaktadır. Ortahisar Belediyesi Başkanlığı bu binada 2012 yılında çıkan yasa gereği ve bu yasanın uygulanmasına yönelik 2014 yılında Devlet Tasfiye Komisyonu yani devletin kurduğu bir kurul tarafından yer almıştır.

GÜMRÜKÇÜOĞLU’NUN İMZASI VAR...

Kurul tarafından binanın birinci, üçüncü ve dördüncü katı Ortahisar Belediyesiyle Büyükşehir Belediyesinin müşterek kullanımına tahsis edilmiştir ve o tahsis kararının altında Büyükşehir Belediye Başkanımızın da imzası mevcuttur. Buna rağmen böyle bir talep vardır. Bu talep yargıya intikal etmiştir. Ancak bu talebi haksız ve mesnetsiz gördüğüm için gerekli karşılığını da verdik, devam etmektedir. İdare hukukunda yetki ve şekilde paralellik denen bir ilke vardır. İdare hangi yetki kapsamında işlem tesis etmişse o yetki ve o şekilde yeniden işlem tesis edebilir. 2014 tarihli kararda birinci, üçüncü ve dördüncü katlar müşterek kullanımına karar verilmiştir.

LATİFE BOYUTUNUN ÜSTÜNDE BİR İŞLEM

Şayet bu konuda bir bedel talebi varsa o kararı veren kurula gidilir. Konu yeniden gündeme getirilir. O arada hukukî şahsiyet kazanan Ortahisar Belediyesi de gider bu belediyenin hukukunu savunur. Buna rağmen bu davayla karşı karşıya kaldık. Gerekli savunmamızı verdik. Bu latife boyutunun üstünde bir işlemdir maalesef. Çok daha detaya girmeyi uygun görmüyorum.

Berkant PARLAK