BAŞBAKAN DAVUTOĞLU; ARTVİN VE RİZE'DE MÜJDEYİ VERDİ

Haber : Melek Çakır / Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com Rize - Artvin 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1944'te Stalin zulmü altında olan Azeriler'den 146'sı, Iğdır, Aras üzerinden Türkiye'ye geldi. Şimdiki Kılıçdaroğlu zihniyetinin o günkü ağa babası olan tek parti, İnönü zihniyeti, 146 Azeriyi Ruslara teslim etti ve 146 kardeşimiz teslim edildikleri anda köprüde şehit edildi" dedi.
Davutoğlu, partisinin Artvin mitinginde yaptığı konuşmada, sözlerine, "Artvinlilere aziz hemşehrilerime selam olsun, bizi çok mutlu ettiniz tam da Artvin'e yakışır bir manzara. Artvin'in o güzel yokuşlarında sıra sıra dizilmiş kardeşlerime selam ediyorum" diyerek başladı.

Evliya Çelebi'nin, Artvin için söylediği "Artvin'e gittim, dünya güzeli yeşillik, kahve ikram ettiler, fincanın tabağını koyacak düz bir yer bulamadım" sözlerini anımsatan Davutoğlu, "Bu güzel diyarların bekçisi olan, vatanperver Artvinliler, bizi bağrına basmak için bu sokaklarda evlerin damlarında ve şimdi binaların çatılarında bize selam veren Artvinliler, siz bizi bağrınıza bastınız, biz de bu bağırda Artvin'in sevdasını, aşkını taşıyacağız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Artvin'in kendisinde çok özel hatıraları olduğunu belirterek, Artvin'e son olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, 15-16 Ağustos'ta geldiğini söyledi. Artvin ziyaretinden 11-12 gün sonra, Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevini devraldığını ifade eden Davutoğlu, Şavşat'ın yaylalarında iki gün kaldığını, Meydancık Yaylası'na çıktığını bildirdi.

Artvinlilerin çok şanslı olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Artvin'de kaldığım iki günde öyle bir enerji depolamışım ki o günden bugüne kadar, bir gün dahi tatil yapmadım ama o enerji, Artvin'in dağlarının, suyunun enerjisi bana yetti. 16 Ağustos 2014'ten bugüne kadar, bir tek gün dahi tatil yapmadım ama Artvin'in verdiği enerji bana yetti. Ne zaman kendimi yorgun hissedersem - genelde hissetmem ama hadi hissettim - ilk soluk alıp geleceğim yer, Artvin olacak inşallah" diye konuştu.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU "ARTVİN ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN ÇIKTI"

Başbakan Davutoğlu, 1987'de, eşi Sare Davutoğlu'nun, mecburi hizmete tayin edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Kars'a gittik, dönüşte de Artvin'de bir müddet kaldık. O zaman, Kars'tan Artvin'e gelirken ne çileli yolculuk yapmıştık. Artvin'den Hopa'ya, Sarp'a inerken de çok çetindi. Sarp'ta bir doktor arkadaşımızı ziyaret ettiğimizde, Sarp'ın karşı yakasındaki komşularıyla, akrabalarıyla sadece el işaretleriyle haberleşiyorlardı. O zaman dua etmiştim, 'Yarabbi öyle bir güç ver ki bize şu ayrılan Sarp'ı birleştirelim, yaylaları birleştirelim, Kafkas'ın kapısı olan Artvin'i bir Kafkas merkezi yapalım.' Hamdolsun, Dışişleri Bakanı olduğum günlerde, en büyük onur duyduğum hizmetlerimizden birisi, Türkiye ile Gürcistan arasında vizelerin kaldırılması gibi, pasaportların dahi kaldırılması oldu. Artvin çıkmaz sokak olmaktan çıktı, Hopa karşı tarafa, Batum'a bağlandı, pasaporta bile ihtiyaç yok. Bizim için Artvin'in yaylaları, Kafkas Dağları'na seslenen bir türküdür. Artvin'in yaylaları bizim için Kafkasların habercisidir. Selam olsun Kafkaslara, selam olsun Kafkaslardaki kardeşlerimize.

Bugün Kafkasları tekrar nefret, öfke bölgesi yapmak isteyenler, 100 yıllık hesabın peşindeler. Biz ise buradan Kafkaslara sesleniyoruz: Bırakın bu öfke kültürünü, bırakın bu tarihi siyasete alet etmeleri, bırakın bu soykırım gibi asılsız iddiaları. Gelin dost olalım, gelin Kafkasları bir dostluk ve refah bölgesi yapalım hep beraber."

Başbakan Davutoğlu, meydanda toplananlara, "Artvinliler, Kafkaslara barış çağrısı yapmaya var mısınız? Kapıları kaldırdığımız gibi, yaylaları Gürcüstan ve daha ötesi ile hep beraber barış diyarı yapmaya var mısın?" soruları yönelterek, olumlu cevap almasının ardından, "Bizim için Artvin serhat şehridir, turizm, enerji, tarım şehridir ama her şeyden önce gönül şehridir" dedi.

AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Suriye'den gelenleri en kısa zamanda ülkelerine geri göndereceğiz" dediğini anımsattı.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin, kendisine 1944 yılını hatırlattığını belirten Davutoğlu, "1944 yılında, Kafkaslar'da yüreği Türkiye aşkı ile dolu Azeriler, Kafkasyadaki kardeşlerimiz, Stalin zulmü altındayken, 146 tanesi, Iğdır, Aras üzerinden Türkiye'ye geldi. Şimdiki Kılıçdaroğlu zihniyetinin o günkü ağa babası olan İnönü zihniyeti, tek parti zihniyeti, bu 146 Azeriyi Ruslara teslim etti ve 146 kardeşimiz teslim edildikleri anda köprüde şehit edildi. Bu tarihimizde öyle büyük bir acıdır ki aziz Artvinliler, bu kardeşlerimiz Ruslara teslim edilip öldürülünce, bir Azeri şair şöyle haykırdı: 'Bizi siz öldürün vermeyin Rus'a, yakışmaz Türklüğe, sığmaz namusa, men ne diyem o vefasız dağlara, öz gardaşı dönek olan ağalara.' Bakınız, o çağrı, o feryat Azerilerin Ruslara teslim edilmesi ile onurumuza, alnımıza bir kara leke çalmıştı. Şimdi Kılıçdaroğlu diyor ki 'Bayır Bucak'tan gelen Türkmenleri zalim Esad'a teslim edeceğiz.' Yani diyor ya 'Bizi siz öldürün, vermeyin Rus'a. Yakışmaz Türklüğe, sığmaz namusa...' Artvinliler, bize sığınan kardeşlerimizi zalimlere vermek bize yakışır mı? Mazlumları zalimlerin eline teslim etmek Türklüğe yakışır mı? 1944 lekesini üzerimize çalan Kılıçdaroğlu zihniyetine bugün biz fırsat verir miyiz? İster Kafkasya'dan ister Balkanlardan ister Ortadoğu'dan, nereden kim gelirse gelsin, biz mazlumlara bağrımızı açtık, açmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
DAVUTOĞLU "7 HAZİRAN'DA İKİ SIFIR YAPMAYA HAZIR MISINIZ?"

Artvinlilere yönelttiği "Zalimlerle işbirliği yapanlara ders olsun diye 7 Haziran'da iki sıfır yapmaya hazır mısınız?", "İki milletvekili gönderiyor musunuz? Kılıçdaroğlu'na bir ders verecek misiniz?" sorularına olumlu yanıt alan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Kılıçdaroğlu duysun. Dün Balıkesir'de, 'Hiç merak etmeyin AK Parti 330'u aşamaz' demiş. Yani bütün meselesi AK Parti 330'u aşacak mı aşmayacak mı? Ey Kılıçdaroğlu, 'Zenginin malı, züğürdün çenesini yorarmış...' Sen bizim 330'u ne yapacaksın, biz onu aşarız da sen 100'ü bulacak mısın onu söyle. Bulur mu, bulamaz. Bizim 330'a karışıyor. Bu millet bize 330 da verir 350 de verir 400'de verir, Allah'ın izniyle. Artvin, sen iki sıfır yap, gerisini inşallah diğer vilayetlerimize bırak. Aramızdaki fark şu: 2014 Mart seçimlerinde, buranın eski CHP'li Belediye Başkanı gelip size söz vermiş: 'Bir daha küfür etmeyeceğim, hakaret etmeyeceğim' diye. Bunların tek vereceği söz, 'Size hakaret etmeyeceğim' sözü. Biz ise Artvin'in yaylalarını, dağlarını, bayırlarını, her yerini cennet gibi gibi kılmaya, cennete hizmet etmeye geliyoruz.

Bu bizim altıncı mitingimiz. İlk hafta 'Artvin' dedim. Çünkü geçen sene gönlüm Artvin'de kalmıştı. İki, Artvinli söz verdi mi Kaçkar Dağları gibi Kafkas Dağları gibi sözünün arkasında durur. Ayrıca Kılıçdaroğlu gibi sözü için notere gitmez. Siz söz verdiniz mi, sözünüz noterdir. Ama kendisine güvenmeyenler, millete güvenmeyenler notere gider. Eskiden, 70'li yıllarda fötr siyaseti vard,ı bununki de noter siyaseti. Fötr siyasetinden noter siyasetine. Siz buna prim verir misiniz? Eğer cesaret eder Artvin'e gelirse ne olur bir gösterin. Diyor ya '12 yılda AK Parti ne yaptı?' Bir kere Artvin'in güzel yaylalarını, dağlarını hepimiz biliriz. Bir gösterin Artvin'de yapılanları. Deriner Barajı'nı gösterin. Dünyanın altıncı yüksek barajı."
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Fizibilite çalışmalarını tamamlıyoruz. Rize-Artvin bölgesel havalimanını da yapacağız" dedi.

Davutoğlu, partisinin Artvin mitinginde yaptığı konuşmada, Hopa-Borçka arasındaki Cankurtaran Tüneli'nin bu sene biteceğini belirterek, "Gelirse Kılıçdaroğlu'na gösterin" dedi.

Artvin'in doğalgaza kavuşacağını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'ye enerji veren Artvin Deriner Barajı'ndan, Borçka, Muratlı barajlarından, inşallah önümüzdeki dönemde de Yusufeli barajlarından Türkiye'ye enerji veren, bana da enerji vermiş olan Artvin'e doğalgaz getirmek bizim boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Davutoğlu, iki ilde organize sanayi bölgesi bulunmadığını, bu illerden birinin de Artvin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"(Niye yok) dedim. 'Düz bir alan bulmaya çalışıyoruz' dediler. 'Tez elden yapıla' dedik. Hani Evliya Çelebi fincan tabağını koyacak düz bir yer bulamamış ama biz Artvin'de yeri de buluruz. İnşallah en kısa zamanda Artvin'e organize sanayi bölgesini kuracağız. Artvin ne isterse başımızın üstüne. Fizibilite çalışmalarını tamamlıyoruz. Rize - Artvin bölgesel havalimanını da yapacağız inşallah.

Şimdi Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet liderleri duysun diye söylüyorum. Biz geldiğimizde 22 havalimanı çalışıyordu Türkiye'de, şu anda 56. Dün tarihi bir gün. Neden biliyor musunuz? Dün İstanbul Atatürk Havalimanı tarihi rekor kırdı. Dün İstanbul'a bin 338 uçak indi, kalktı. Bu tarihi bir rekor ve 160 bin 59 yolcu İstanbul'a giriş çıkış yaptı. Bu neden biliyor musunuz? Çünkü artık İstanbul Türkiye'nin değil, İstanbul aynı zamanda Balkanlar'ın, Ortadoğu'nun, Asya'nın, Avrupa'nın en büyük merkez şehri. Tekrar dersaadet İstanbul tekrar bir büyük İpek Yolu merkezi. İşte biz ülkeyi havalimanlarıyla donatırken onlar sadece seyrediyordu. Artık yerleşti, bütün Türkiye öğrendi. Onlar sadece konuşurlar. Onlar konuşur, AK Parti yapar."
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU "ÜNİVERSİTEDEN ŞEHRE TELEFERİK YAPILACAK"

Üniversiteden şehre teleferik yapılacağını, bunun planlar arasına konulduğunu ifade eden Davutoğlu, "Artvin'i teleferikle bir yamaçtan bir yamaca. Bütün Artvin'de inşallah en kısa yoldan ulaşım sağlanacak. Teleferiğiniz de hayırlı olsun" dedi.

Deriner ve Borçka barajlarında iki asma köprü ihtiyacı bulunduğunu, bunların yapılacağını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Şavşat, Ardahan üzerine giderken iki asma köprü barajlar üzerinden Artvin'i daha da güzelleştirecek. Biz Artvin'in dağına, yaylalarına bağlıyız. Artvin'i, her bir dağlarını dolaştım. Artvin'in her deresi, her yaylası bizim himayemiz altındadır ve hiçbir şekilde Artvin'in çevre dokusunun bozulmasına izin vermeyeceğiz. Artvin'in suyu da yaylası da bize emanettir ve size emanettir. Bundan emin olunuz.

İnşallah Artvin'e öylesine geniş bir turizm havzası oluşturacağız ki Hatila Milli Parkı'nda cam teras kuruyoruz. Çok geniş bir milli park haline getireceğiz Artvin'i. Ta ki dünyanın her yerinden insanlar gelsinler ve göğe komşu olan bu cennet Artvin'i görsünler. Bu cennet Artvin'i yeniden inşaya var mısın? Bunun için AK Parti kadrolarına destek vermeye var mısınız Artvinliler? İki sıfır var mısınız? İnşallah bu sefer oylarımızı yüzde 55, yüzde 60'a çıkarmaya var mısınız? Artvin her yere yakışır bu al bayrak ama bu güzel maviye, bu güzel yeşile daha da bir güzel yakışır. Artvin'in sağlık tesislerini bütün ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Borçka'ya, Arhavi'ye, Hopa'ya devlet hastaneleri yapıyoruz. Devlet hastanesi altyapısı olmayan hiçbir Artvin ilçesi kalmayacak Allah'ın izniyle."

DAVUTOĞLU " 2 BİN 350 KİLOMETRE YAYLA YOLU YAPACAĞIZ"

Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladıklarını anımsatan Davutoğlu, bu proje çerçevesinde 2 bin 350 kilometre yayla yolu yapacaklarına işaret etti. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yeşil yol yapacağız. Karadeniz Sahil Yolu'nu yaptığımız gibi. Karadeniz sahil yolunu kim yaptı? AK Parti yaptı. İnşallah yeşil yolu da, 2 bin 350 kilometreyi de tamamlayacağız ve Artvin turizmimizin de merkezi olacak. Türkiye'nin enerji deposu Artvin'dir. Türkiye'nin turizm, hava, oksijen, güzel yayla deposu Artvin'dir. Türkiye'nin en güzel insanlarının en yiğit insanlarının olduğu şehir de Artvin'dir.

Hopa balıkçı barınağını da Hopalılara bir armağan olarak yapacağız. Artvin bir taraftan dKaradeniz diğer taraftan Çoruh, yaylalar gördüğünüz gibi Artvin'i nakış nakış işleyebilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Yusufeli Barajı dolayısıyla bütün Yusufeliler'e, Artvinliler'e söylüyorum tek bir kardeşimiz dahi mağdur olmayacak. Yusufeli'nin en iyi şekilde yeniden inşası için mayıs ayında altyapı ihalesine çıkıyoruz. Artvin ulaşım hatlarıyla, serhat şehir niteliğiyle merkezi bir konum kazanırken Artvin'in bütün çevre şartlarını da inşallah koruma altına alacağız. Cankurtaran Tüneli'nden çıkan yani Karadeniz Cankurtaran Tüneli Artvin oradan Erzurum, İran ve Kafkasya'ya gidecek yol güzergahı için de Artvin yükselen illerimizden biri olacak. Bizim her bir ilimiz için idealimiz var. Her bir ilimiz, her bir ilçemiz için vizyonumuz var. Artvin yeni Türkiye'ye hazır mısın? İkinci atılım döneminde Türkiye'ye küresel bir güç yapma yolunda bizimle var mısın?

İnşallah 230 milyar dolarlardan aldığımız 800 milyar dolarlara çıkardığımız milli geliri 2 trilyon dolarlara çıkarmaya var mısın? Türkiye'yi sadece Kafkaslar'ın, Balkanlar'ın, Ortadoğu'nun değil, G 20 dönem başkanı olarak dünyanın lideri yapmaya var mısın? Siz varsanız, biz de varız. Artvin'e verdiğimiz her sözün arkasındayız. İnşallah 7 Haziran'da milli gür bir sesle Kafkasör dağlarından bütün bir Türkiye'ye yayılsın. Bu gür ses Kafkasör dağından Kaçkarlar'dan Türkiye'ye yayılacak mı? iki sıfır yapacak mıyız? İnşallah Artvin'de yüzde 60 yapacak mıyız? Artvin'den iki sıfır haberi geldiği zaman Artvin'de de Türkiye'de de bayram yapacağız. Size söz veriyorum eğer bir gün dahi dinlenme imkanım olursa iki sıfır yaparsanız Artvin'e gelip Şavşat'ta veya herhangi bir yaylada bir gün sizlerle beraber olacağım. İsrafil Beyi de, Vedat Beyi de bize gönderin. Ayırmadan gönderin, iki kardeşi elele gönderin. Birlikte göndermeye var mısınız? İnşallah iki sıfırla Kılıçdaroğlu'na, CHP'ye, Kafkaslar'dan bir ders vermeye var mısınız? O size küfretmemeyi neredeyse bir vaad gibi söyleyenlere bir ahlak dersi vermeye, bir edep dersi vermeye var mısınız? İnşallah 7 Haziran'da bu kutlu yürüyüşün demokrasi şöleninde birlikte olacağız. Artvin'e güveniyoruz, Artvinli'ye güveniyoruz."

- MİTİNGTEN NOTLAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, helikopterle geldiği Artvin'de, seçim otobüsüyle miting alanına intikali sırasında vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı.

Davutoğlu, AK Parti flamaları ve bayraklarıyla donatılan Artvin Valiliği önündeki alanda kurulan platforma eşi Sare Davutoğlu ile çıktı ve vatandaşları selamladı.

Konuşması sırasında "Başbakan Davutoğlu" tezahüratları üzerine Davutoğlu, "Türkiye'nin Başbakanı, Artvin'in baş hizmetkarı" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Artvin'e yapılan ve yapılacak yatırımları anlattı. Seçimde Artvinliler'den 2 milletvekili isteyen Davutoğlu, kentin üçüncü milletvekilinin de kendisi olacağını söyledi.

Konuşmasının ardından Davutoğlu, milletvekili adayları ile el ele tutuşarak vatandaşları selamladı.

Kadınlar, Davutoğlu'nu plaformun önünde ayrılan alanda dinledi.

Miting alanına giriş ve çıkışlar polis kontrolünde yapılırken, alanı çevreleyen binaların çatılarında keskin nişancılar görev yaptı. Miting boyunca polis helikopteri devriye görevi gerçekleştirdi.

Mitingde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon milletvekili adayı Süleyman Soylu'nun yanı sıra diğer bazı milletvekili adayları ve teşkilat başkanları da yer aldı.

-İMZA TÖRENİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, mitingin ardından Artvin Valiliğini ziyaret etti ve Vali Cirit ile bir süre görüştü.

Artvin İçmesuyu Projesi dolayısıyla valilik binasında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Artvin Belediyesi arasında gerçekleştirilen imza törenine katılan Davutoğlu, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Artvin'in Türkiye'de suyun en güzel aktığı illerinden birisi olduğunu ifade eden Davutoğlu, projenin 2 yıl içerisinde bitirileceğini söyledi.

Proje ile Halita Deresi üzerinden, 33 kilometrelik isale hattıyla kentin 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacının giderilmesi öngörülüyor.