5 Milletvekili ve Trabzon’dan üst düzey isimlerin katıldığı çalıştayda dikkat çekici konuşmalar oldu.  Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon’un hassasiyetine dikkat çekerek, “Yaklaşık 5 bin civarında bizim ilimizde, gerek eğitim kurumlarımız gerek özel rehabilitasyon merkezlerine giden yavrularımız var” diye konuştu. 


Trabzon Özel Gereksinimli Bireyler Çalıştayının açılışı Zorlu Grand Otel’de yapıldı. Açılışa, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının tespiti ile Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Komisyon Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğli, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevher, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman ile ilgili kurumların müdürleri veya temsilcileri katıldı. 

BAHAR AYVAZOĞLU: Heyecan ve İstekle ..
Toplantının açılış konuşmasını Komisyon Sözcüsü AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu yaptı. Ayvazoğlu, komisyonun Mayıs ayında ilk toplantısını yaptığına dikkat çekerek, “Mayıs ayında ki ilk toplantımız öncesinde başkanımız ve tüm üyelerimizle heyecan ve istekle hep birlikte çalışmaya başladık. 
Söz konusu gelişim bozukluklarını yaşayan bireyler  ve aileleri, STK temsilcilerinden, dinlediğimiz sorunlar sonrasında ülkemizin değişik yerlerinde uygulamaları görme fırsatı yakaladık. 
Bakanlık düzeyinde ziyaretlerde bulunarak çok ciddi sonuçlar aldık” dedi. 

ÜNAL KARAMAN ŞİİR OKUDU
Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman ise, Yunus Emre’den bir alıntı yaptığı konuşmasında şiir okuyarak sözlerini bitirdi. 

AHMET METIN GENÇ: DÖNÜŞÜM BAŞLADI
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metni Gençise, “Ne mutlu bize ki şuanda geldiğimiz bu an itibariyle 15 – 20 yıl önce hilkatin gereği olarak engelli şekilde yaratılan veya daha sonra engelli olan kardeşlerimize bir zihniyet dönüşümüyle beraber onları özürlü diye tanımlarken onları ötekileştiren anlayışı terk ederek zihniyet dönüşüyle hep birlikte bu toplumun içinde yaşamak için gayret ortaya konuldu. Çok önemli mesafeler alındı. Bu gayretlerin ortaya konulması, bu çabaların, zihni gelişimlerin ortaya konulması için irade gerekiyordu. 
Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ile birlikte bu toplumsal dönüşüm başladı” diye konuştu. 

ZORLUOĞLU, DEVLETİN TEK BAŞINA BAŞARILI OLMA ŞANSI YOK
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada ki nüfusunu yüzde 10’u 15’i engelli kabul ediliyor. Türkiye’de ki bu oran yüzde 12… 
Hiç birimizin hiç kimsenin yadsıyamayacağı önemli büyük bir konuyla ilgili bugün bir arada bulunuyoruz. 
Esas inisiyatif alması gereken kamu ve belediyeler. Özel sektörün STK’ların, üniversitelerin, meslek örgütlerinin iş birliği olmaksızın bu alanda devletin tek başına başarılı olma şansı yok. 
Cumhurbaşkanımızın bu konuya hassasiyetini biliyoruz. 
005 yılında engelliler hakkında kanun çıktı. Mevzuatlar ortaya konuldu. Değişiklikler yapıldı ve tamamlandı. 
Yerel yönetimlerle ilgili konu da mevzuat bakımından gündeme geldi. Büyükşehir belediye kanununda değişiklikler yapıldı. 

 
Şehirlerimiz hala engelli vatandaşlarımıza farklı engeller koyuyor. 
EVDEN ÇIKTIKLARINDA BUGÜN NE ENGEL YAŞAYACAĞIM TEREDDÜDÜ YAŞIYOR
Engelli vatandaşlarımız bugün evden çıktıklarında bugün ne engel yaşayacağım tereddüdü yaşıyor. 
En acil işlerini yapıp eve dönme ihtiyacı hissediyor engellilerimiz. 
Şehirlerimiz engelliler için engel oluşturuyor. 
Bu engellerin ortadan kalkması için ana kuruluşlar belediyeler. Belediyelerin bütün yatırım ve hizmetlerinde engellilerin bu hizmetlere ulaşımını sağlayacak tedbirleri titizlikle gözden geçirmesi gerekiyor. 
Yeni seçilmiş belediye başkanı olarak bu zorlukların farkındayım, Trabzon’u örnek bir şehir yapmak için çalışacağımızı deklare etmek isterim. Trabzon sokaklarında ve caddelerinde daha fazla engelliyi hep beraber göreceğiz..” diye konuştu. 

ÇELİK: DÜNYADA, TÜRKİYE’DEN TANINAN 3 ŞEHİR VAR.. BİRİ TRABZON
Komisyon Başkanı Çelik, “Trabzon’umuz marka şehir. Dünyada Türkiye’de 3 şehrimiz tanınıyor. İstanbul’umuz, Antalya ve Trabzon… Biz komisyon olarak çok kutsal bir görev yapıyoruz. 
Devletimiz mükemmel işler yapmış. Biz öyle zannetmiyorduk. Bu alanın STK’ları çok güçlü. Girdik, “Burada siyaset yapılacak, şu yapılmıyor bu yapılmıyor” Sonra Genel Müdürlerimizi dinledik yapılmış bir çok şeyler. Yapılanları anlatma sorunumuz devam ediyor. Sonra yavaş yavaş onları dinledik. Bu arada o STK’lara biz bu işin sahibiyiz mesajını verdik. 
Aksaray olayı var. Biz yürüyüşe yapalım dediler. Biz bunun içindeyiz dedik. Aksaray’a gittik yürümediler. Aksaray’a gittik aileleri dinledik. Sonra birleştirerek dinledik. Bir iki müdürde sıkıntılar vardı onlarda açığa alındı. Allah’a şükürler olsun. Ona hayra vesile olduk. Bu çerçevede illerimizi ziyaret etmeye uygun gördük” diye konuştu. 
VALİ USTAOĞLU: TRABZON BU KNUDA DUYARLI
Toplantıda son olarak ise Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu konuştu. Ustaoğlu, “Ailesinde de bir engelli bireyi olan ben deniz Avrupa’da gördüklerimi, niye ülkemizde bu çalışmalar olmuyor şeklinde hayıflandığımız noktada şuanda Avrupa Standartlarını aşmış çalışmaların altına imza atılıyor. Bu ülkemiz açısından gurur duyulacak konu.. 
Özel Eğitim Okulumuz 21 tane okulumuz var. Bu okullarımızda 899 öğrencimiz eğitim görüyor. Bunun dışında özel eğitim sınıfı dediğimiz 115 tane sınıfımız var. Burada da 678 öğrencimiz bizim eğitim görüyor. Bunun dışında kaynaştırma sınıfı dediğimiz diğer öğrencilerle aynı sınıfa paylaşan kaynaştırma sınıfımız mevcut. Burada da 2379 öğrencimiz eğitim görüyor. 3 bin 393 öğrenci sınıflarımızda eğitim alıyor. 
Özel rehabilitasyon merkezimiz var. Özel Rehabilitasyon merkezimizde 2 bin 310 gencimiz bulunuyor. Yaklaşık 5 bin civarında bizim ilimizde, gerek eğitim kurumlarımız gerek özel rehabilitasyon merkezlerine giden yavrularımız var. Daha düne kadar ailelerin gözünün içine bakan karamsar umutsuzluğun olduğu ortamda gözleri pırıl pırıl parlayan ailelerimizle mutlu yavruları görmek hepimizi mutlu ediyor. 
17 tane bu yavrularımızın dertleriyle dertlenen derneğimiz var. Ballim kafemiz var. Onlarla bir araya gelmek inanın çok farklı duygulara dünyalara bizi taşıyor. Trabzon bu konuda duyarlı” dedi.