Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı Trabzon’da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün katılımıyla yapıldı. Bir otelde yapılan toplantının açılış konuşmasını Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tüncel yaptı. 

Kısa bir selamlama konuşması yapan Tüncel’in ardından ise Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Ertuğrul Çekin kürsüye geldi. 

Çekin, “Yerel düzeyde yaşanan sorunların karşılıklı müzakeresine imkan sağlıyor. Bilindiği üzere geniş bir müzakere sürecinden sonra hazırlanan yargı reformu stratejisi, bizim için fırsat teşkil etmekte” dedi. 

Programda son olarak ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül konuştu. Gül, özetle şu ifadeleri kullandı: "Bu tür toplantılar hem alandaki adliyedeki meseleler, ihtiyaçları, aksaklıkları yerinde tespitti adına önemli olduğunu düşündüğümüz platformlardır. Özellikle yakın zamanda sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yargı reformu hedeflerini gerçekleştirme adına önem verdiğimiz mecralardır. Yargıya güveni arttırmak adına bu toplantıların ihtiyaçlarımızı ve eksikliklerimizi görme adına önemli olduğunu düşünüyoruz. 2019 yılını bir milat olarak görüyoruz. Milletimizin Türk yargısından beklentisi adil kararın makul sürede verilmesidir. Haklıya hakkını vermek, suçluyu cezalandırmak, vicdanları adaletle teskin etmek biricik vazifemizdir.  İnsanlar herkesten hayal kırıklığına maruz kalabilir."

VATANDAŞIN ÖMRÜ BOYUNCA SIĞINACAĞI TEK LİMAN
"Ama ömrü boyunca sığınacağı tek liman, tek kale yargı teşkilatıdır. Bu güvene layık olmak, bir an olsun bir vatandaşımızı hayal kırıklığına uğratmamak aziz milletimizin Türk yargısından beklentisidir. Bu beklentiyi en güzel şekilde yerine getireceğimize inanıyorum. Kamuoyuna açıklanan yargı reformu belgesi, çok olumlu tepkilerle karşılandı. Toplumun her kesimini dinleyerek, paydaş kabul ederek bu belgeyi hazırladık. Bu süreçten sonra reform iklimin oluşmasına bu belge çok önemli katkıda bulundu. Eleştiren görüşler de bizim için çok değerlidir."

İNTERNET SİTESİ TOPYEKÜN KAPATILMAYACAK
"Reform 2023’e kadar yol harikatası niteliğindedir. Kanun gerektiren düzenlemeler, Cumhurbaşkanı kararı gerektiren düzenlemelerle reform hayata geçilerek uygulanmaktadır. 
1. paket olarak meclise gelen teklif oldu. İfade özgürlüğünü, düşünce özgürlüğünü daha da güçlendiren düzenlemeler bulunmaktadır. Yargının iş yükünü hafifletecek, vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler söz konusu. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar kadar, hukuk istikrarda çok önemlidir. Hukuki istikrar olmazsa insanların yargıya güveni olmaz. Hukuk istikrarı sağlamak adına içtihat birliğini sağlayacak şekilde düşünce ifade özgürlüğünü güçlendirici bu düzenleme yürürlüğe girmektedir. İnternet anlamında sitenin topyekûn hepsini değil, suça neden olan kısmının kapatılmasını düzenleme de söz konusu. Soruşturma evresi için azami tutukluluk süresi ön görülmektedir."

ÇÖZÜM DÜZENLEMELERİ PAKETTE YER ALACAK
"Çok az bile olsa, uygulamada bu konuda yargıya güveni zedeleyen, sanki keyfi sebeplerle bu tutuklamalar oldu algısını verecek bu tür düzenlemelerde asla istisna olmasını istemediğimiz için böyle bir düzenlemenin yargıya güveni arttıracağına inanıyoruz. Sosyal devlet ülkesinin gereği, davasını nakletme gereği vermiş devlet.. A ilinden B iline.. Güvenlik sebebinden naklediyorsunuz, bu kişinin oraya gitmesi gelmesi, konaklaması külfet. Devlet ben senin davanı başka bir ile nakledince yaptığı iaşe giderlerini karşılayacağım. Alternatif çözüm yöntemlerini geliştiren düzenlemeler de pakette yer almakta. 
Seri yargılamada özellikle ispatı kolay, bazı suçlar için Cumhuriyet Savcısı ile sanığın bir anlaşmaya kabule bağlı olarak yargılama düzenlemesi. Yine mahkeme kararı verecek. Böylece yaklaşık 200 bin dosya mahkemenin önüne gelmeden sistemde daha rasyonel hale getiriyoruz. Trabzon Meydanında bir fiil meydana geliyor, kamerada gözüyor. Her şey belli. Savcı bakıyor orada gösteriyor, bir şoför aracını sürerken magandanın birisi bir fiil işlemiş. Aleni şekilde kamera kayda almış. Her şey açık. Burada 3 yıl da sürse, 5 yıl da sürse cezası belli. Savcı konuşacak, her şey açık ortada olduğu için mahkemede görülecek 3 – 5 günde bitecek.