Yabancıların Türkiye’de sahip oldukları hak ve yükümlülükler hakkında bilgilendirildiği toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Karadeniz Teknik Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, misafir öğrenciler, il protokolü ve ilgililer katıldı.
Buradaki konuşmasında Vali Ustaoğlu, “Bizler; tarihimizin, medeniyetimizin kodladığı, geçmişimizin, kültürümüzün kazandırdığı hoşgörü iklimini hep birlikte ilimizde yaşamaya çalışıyoruz. Çünkü Trabzon bir tarih, kültür ve medeniyet şehridir. Bilindiği gibi insanlık tarihinin de en önemli yerleşim yeri Anadolumuz tarih boyunca birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Coğrafyamız birçok kültürün ve medeniyetin de harmanlandığı bir konumdadır. Bizler bin yıldır bu coğrafyayı mesken tutmuşuz. Devletimiz tarihinin her döneminde gariplere ve mazlumlara kucak açmıştır. Bugün ilimizde yaklaşık 16 bin göçmene ev sahipliği yapıyoruz. Bunun yanında dünyanın farklı yerlerinden bin 800 öğrenciyi misafir ediyoruz.
Bugün burada gerçekleştirilmekte olunan 22. uyum buluşması programı, misafirlerimizin sahip oldukları haklar ve yükümlülükleri adına önemli bir çalıştaydır” dedi.
Kültür ve eğitim şehri olan Trabzon’un çekim merkezi olmaya devam ettiğini ifade eden Vali Ustaoğlu, “Sadece yabancılarımızı misafir etmenin yanında son dönemde ilimizde turizm açısından da ziyaretçilerimiz olmuştur. Şehrimizin tarihini ve doğal güzelliklerini paylaşma adına her yıl yüzbinlerce turisti de huzur ve güven içerisinde misafir etmekteyiz. Sizlerde bu süre zarfında, eğitim hayatınız boyunca huzur ve güven içerisinde okullarınızı tamamlayacaksınız. Yaşadığınız topraklarda bizlerin temsilcileri olacaksınız” şeklinde konuştu.
Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu da, “Ülkemiz geçmişte olduğu gibi bugünde göç akımlarıyla karşı karşıyadır. Suriye, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ile 500 yıl öncesine dayanan bir geçmişimiz bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki devletimizin, milletimizin cömertliğini ve vefa duygusunu anlatmamıza gerek yok” dedi. Türkiye genelinde 21 uyum buluşması gerçekleştirdik. Bugün de burada uyum buluşmalarının 22’incisini gerçekleştirmekteyiz. Bu programlar sayesinde geçici koruma kapsamında olan Suriyeli göçmenler, uluslararası korumla kapsamında bulunan yabancılar, öğrenciler, muhtarlar, esnaf ve sanatkârlar, sektör sahipleri olmak üzere 750 kişiyle bir araya geldik” dedi.
Programın sonunda Vali Ustaoğlu, ilimizde bulunan göçmen öğrencilerin çekmiş olduğu fotoğrafların bulunduğu sergiyi gezdi.