“Doğru çalışır, doğru işler yaparsak fındık dış ticaretini 6 milyar dolara taşıyabiliriz”
Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk 11 Ekim Cuma günü Tonya’nın Erikbeli Yaylası’nda düzenleyecekleri Hayvancılıkta Üretim ve Kaliteyi Arttırmak forumuyla birlikte Tonya Tereyağı ile ilgili dünyaya mesaj vereceklerini söyledi.
Arslantürk 12x12 Karadeniz Toplantıları kapsamında yapılacak forumda bölgedeki hayvancılığın önemini ve geniş alanda daha yaygın bir hayvancılığı modern tarım içerisinde nasıl hayata geçirileceğini tartışacaklarını belirterek, forumdan çıkacak sonucun tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağını kaydetti.
Gelecek yıl 5T olacak..
3 T toplantılarının aslında Ticaret, Tarım ve Turizm odaklı bir yapıda hayat bulduğunu ifade eden Arslantürk şöyle konuştu:
“Gelecek yıl bunu 5 T ile adlandırıp içerisine Teknoloji ve Trabzonspor’u da dahil edeceğiz. Biliyorsunuz bölgemiz coğrafi koşul şartlarında bazı sanayi üretimlerine çok da müsait değil. Var olan değerlerimizi verim ve kaliteyi ön planda tutarak ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bundan dolayı bir farkındalık yaratıp bu değerlerimizi ortaya koyup hem Trabzon’un, hem bölgenin hem de ülkenin daha çok kazanması adına bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Bizim sloganımız olan 4Ç var. Çok çalışıp, Çok üretip, Çok satıp, Çok kazanmak.. Bu slogan doğrultusunda da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”
Sebahattin Arslantürk gerek ticaret, gerekse yapılan tarımsal faaliyetler içerisinde teknoloji ve mekanizasyonu ne yazık ki doğru kullanamadıklarına da vurgu yaparak şöyle devam etti:
“Birinci temel ve amaç dünyada yaptığınız işten en verimli şekilde faydalanmak ve kısıtlı kaynakları en iyi kullanabilmektir. Fındıktan örnek verecek olursak; mekanizasyonla birlikte toplamda maliyetleri 3/1’e indirmemiz ve verimliliği de üç katına çıkarmamız mümkün. Bununla ilgili örnek bahçelerden aldığımız sonuçlar ortada. Olmayan bir şeyi söylemiyoruz. Var olanı söylüyoruz. Örnekleme yaparak insanları alanları göstererek bir noktaya taşıdık. Bundan sonra bu bölge değerlerini çok daha iyi noktalara taşıyıp dediğimiz gibi çok ürettiğimizi çok satarak bu bölgeye katkı sağlamak istiyoruz”
Doğru çalışırsak, fındık ticaretini 6 milyar dolara çıkarabiliriz..
Borsa olarak önceliklerinin tarımsal ürünler olduğunu, bunun yanında Trabzon’un diğer değerlerini de ön planda tutarak bölgeye hizmet etmeyi amaçladıklarını belirten Arslantürk, “Biz ülkemizi, bölgemizi seviyoruz. Ve o sevgiyle birlikte bir değer katmaya gayret ediyoruz. Fındıkta bir hedef koyduk. Eğer doğru çalışıp, doğru şeyler yapabilirsek bugün 2-2,5 milyar dolarlık ihracatı olan fındık dış ticaretini 6 milyar dolara taşımamız mümkün dedik. Bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Halkın ilgisini de almaya başladık. Bu bizi sevindiriyor. Biz bunun tamamını satabilecek altyapıyı da oluşturuyoruz. Sadece üretelim noktasında değiliz. Üretimin yanında tüketimi de artırabilecek altyapıları da devreye alıyoruz “ diye konuştu.