Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal, beraberinde Ticaret Bölüm Başkanı Hikmat Moeljawan Mustesarve ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, amaçlarının sürdürülebilir ticari ilişkiler kurmak olduğunu ifade ederek, “Ticaret ataşeliğiniz ile işbirliğinde fayda görüyoruz. Ayrıca dış ticaret ofisimiz bulunuyor. Bir çok konuda işbirliğine açığız” dedi. Hacısalihoğlu, Trabzon’un tarihi, ticareti, eğitim, turizm ve tarımsal ürünleri hakkında Büyükelçi İkbal’e ayrıntılı bilgi verdi.

“ÇİKOLATA, TEKNE İMALATI, BALIKÇILIK VE TURİZM ALANINDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Büyükelçi Lalu Muhammed İkbal ise Trabzon’u Endonezya’da tanıtmak için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek, “Endonezya’dan Türkiye’ye yılda 130 bin turist geliyor. Bu turistlerin bir bölümünü Trabzon ve Karadeniz’e getirmek için tanıtım çalışması yapılmalı. Ayrıca Endonezya kakao üretiminde önemli bir konumda. Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi. En Güzel çikolata da bildiğiniz gibi fındıklı çikolata. Çikolata üretimi konusunda önemli bir işbirliği yapılabilir. Ayrıca 5 yıllık balık avı yasağı sona erdi ve Endonezya’da 2 bini aşkın balıkçı teknesine ihtiyacımız var. Ormanlarımız çok güzel ve verimli. Ayrıca altın, nikel, kömür ve doğalgaz konusunda zengin yer altı kaynaklarımız var. Bugüne kadar Norveç’ten somon alıyorduk. Somon balığı tüketimimiz fazla ve imkân olursa Türkiye’den de alım yapılabilir” diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, Karadeniz Bölgesi’nde somon üretiminde büyük ilerleme kaydedildiğini, Rusya ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıldığını,  ayrıca Trabzon’daki tersanelerde tekne yapımının da ileri düzeyde olduğunu ifade ederek, her konuda işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. İkbal’e ayrıca Trabzon’daki yatırım fırsatlarının anlatıldığı bir film izletildi ve detaylı bilgi verildi.

Hacısalihoğlu ve Büyükelçi İkbal, daha sonra ziyaretin anısına birbirlerine hediye takdiminde bulundu.

İPEKYOLU MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Endonezya Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal, Kültür ve Turizm Bakanlığı TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni de ziyaret ederek Başkan Hacısalihoğlu’ndan, geçtiğimiz günlerde müzeye kazandırılan 6 bin yıllık mızrak uçları ve diğer önemli eserler hakkında bilgi aldı. Büyükelçi İkbal, Müze Şeref Defteri’ni de imzaladı.