Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) üst üste beşinci kez TOBB Oda ve Borsa Akreditasyon Sistem Belgesi'ni almaya hak kazandı. TTSO’nun Akreditasyon Belgesi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı törende TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’na takdim edildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, TOBB'un oda ve borsa sistemini tüm dünyaya ihraç edecek konuma geldiklerini belirterek, "Mesela Türk Cumhuriyetlerinden, 57 İslam ülkesinden talepler var. Oda borsa sistemimizi öğrenmek istiyorlar” dedi. Oda ve borsaların dijital dönüşümle daktilodan online belge veren sistemlere geçtiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bugün itibariyle 17 farklı dilde hizmet verebildiklerini ifade etti.

Akreditasyon uygulamasıyla oda ve borsaların dünya standartlarına yükseldiğini belgelediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu belgeyi biz vermiyoruz. Belgeyi ben versem 365 oda ve borsaya akreditasyon belgesi veririm, seçimleri de garanti ederiz. Belgeleri bağımsız bir kurum veriyor. Yani iltimas, torpil burada işlemiyor. Tüm dünyaya bizim sistemi ihraç edecek konuma geldik. Mesela Türk Cumhuriyetlerinden, 57 İslam ülkesinden talepler var. Oda ve borsa sistemimizi öğrenmek istiyorlar. Hatta kanunlarını hazırlamamızı istiyorlar, onları da hazırlıyoruz. Kıskançlık yaparak bilgileri kendimize saklamıyoruz. Bilgi ve deneyimlerimizi onlarla da paylaşmaya başladık. Hatta bizim sistemimizi yürürlüğe koyan ülkeler oldu."

Hisarcıklıoğlu, geçen sene 115 oda ve borsada akreditasyon denetimleri yapıldığını, bunlardan 103'ünün belgelerini yenileyebildiğini bildirdi.

PEKCAN: AKREDİTASYON GÜVEN VE KALİTE DEMEK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yaptığı konuşmada, bakanlık olarak politika oluşturma süreçlerinde sivil toplumun görüş ve önerilerini çok önemsediklerini belirterek, oda ve borsalarla Türkiye'nin güçlü yarınları için birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bakan Pekcan, 21. yüzyılın küresel ekonomisinde akreditasyonun öneminin farkında olduklarını dile getirerek, "Akreditasyon güven demek, kalite demek, kalite ise marka demek. Günümüzde güven veren, kaliteli olan, markalaşan rekabette her zaman öne çıkıyor. Artık ülkeler, şehirler markalaşıyor. Hizmet ticaretinin hızla geliştiği bir dönemde, belki de hizmet alanındaki akreditasyon faaliyeti mal ticaretinden dahi önemli hale gelmiştir. Bu nedenle TOBB'un bu girişimini son derece önemli buluyorum. Bu denli rekabetçi bir düzende, oda ve borsalarımızın akreditasyonu son derece önemlidir. Akreditasyon, oda ve borsalarımızın güvenilir ve kaliteli hizmet sunduğunun önemli bir göstergesidir” dedi.

TOBB Akreditasyon Kurulu Başkanı Faik Yavuz da dünyadaki tüm oda yapılarını inceleyerek akreditasyon sistemini Türkiye'ye getirdiklerini, hedeflerinin üyelerine birinci sınıf hizmet sağlamak olduğunu belirtti. Yavuz, toplamda 269 oda ve borsanın akredite olduğunu, 365 oda ve borsayı akredite etmeyi hedeflediklerini bildirdi. 

TTSO ÜST ÜSTE 5’İNCİ KEZ BELGE ALMAYA HAK KAZANDI

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Akreditasyon Sorumlusu Emre Bozalioğlu, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden Akreditasyon Belgesi’ni aldı.

HACISALİHOĞLU: ORTAK BAŞARI

Başkan Hacısalihoğlu, yapılan denetimler sonucu TOBB Oda Borsa Akreditasyon Sistem Belgesini süt üste 5’inci kez almaya hak kazanan TTSO'nun hizmetlerinin Avrupa düzeyinde olduğunu belirterek, “Akreditasyon’un amacı, oda ve borsalarımıza kalite bilincinin yerleştirilmesi, Oda ve Borsa sisteminin iş dünyası nezdinde saygınlığının ve hizmet türlerinin artırılması, hizmet kalitelerinin iyileştirilmesi, Oda ve Borsa sistemlerinin birbirine yakınlaşmanın sağlanması ve bu sayede Türk oda ve borsa sisteminin Avrupa oda ve borsa sistemine uyumunun sağlanmasıdır" dedi. 

Hacısalihoğlu, TTSO'nun bu başarıyı camia olarak sağladığını da vurgulayarak, “Bütün meclis üyeleri, meslek komite üyeleri, başkanlık divanı, yönetim kurulu üyeleri, oda çalışanları ve üyelerimizin hep birlikte ortak başarısıdır” diye konuştu.