Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, odanın Mart ayı faaliyetlerinin yer aldığı film gösterildi.

TEŞVİKLER İÇİN NİSAN SONU UYARISI

TTSO toplantısında önemli Nisan sonu uyarısıToplantıda daha sonra söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İstihdam Seferberliği kapsamındaki teşvik ve desteklerin şu anda Nisan ayı sonuna kadar uygulandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Nisan ayı sonu itibarıyla teşvikler şimdilik tamamlanacak. Nisan sonuna kadar alınacak işçilerde bu destekler uygulanıyor. Yalnız burada bir nokta var. İşe alınacak elemanlarda, 3 ay içinde 10 gün işsiz olabilir mantığıyla hareket ediliyor. Burada da çok eleman bulunamayabilir. Fakat bunu destekleyecek olan KOSGEB'in bir desteği var. Oradan eleman alınmak suretiyle bu noksan tamamlanabilir. Özellikle bunu hatırlatmak istiyorum. KOSGEB'den alınacak elemanlara erkeklerde maaşın yüzde 60'ı, kadınlarda yüzde 80'i destekleniyor. Bundan yararlanmak suretiyle, diğer taraftan da SGK teşviklerinden yararlanma sağlanabiliyor. Önümüzdeki süreci daha iyi değerlendirmeniz adına bunlar önemli noktalar. Çünkü belli sektörlerde sezon açılıyor."

Hacısalihoğlu, 139 bin çalışan sayısıyla İstihdam Seferberliğine başlandığını da ifade ederek, "Bakalım sene sonunda kaça ulaşacağız. Amacımız istihdama katkı sağlamak. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımızla başlatmıştık kampanyayı. Dileğimiz bütün gayretimizle elden gelen çalışmaları yaparak sonuca ulaşmaktır" dedi.

"KREDİ LİMİTLERİNDE SORUN YAŞANIRSA BİZE BİLDİRİN"

Başkan Hacısalihoğlu, üyelerden kendilerine iletilen en önemli sorunlardan birinin bankaların kredi limitlerinin dolması olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üyelerimiz kredi kullanamıyordu. Bu konuda yaptığımız araştırmada gerçekten bölgesel limitlerin dolduğunu ve birkaç bankada çok az miktar kaldığını tespit ettik. Bakanımız Berat Albayrak'a konuyu ilettik. Kendisi de anında bir telefonla bu konuyu halletti ve Bankalar Birliği Başkanı'na limitlerin iki katına çıkarılması konusunda gerekli talimatı verdi. Ben de bilgilerinize sunuyorum. Herhangi bir sorun olursa lütfen bizlere geri dönün. Biz de ilgili makamlarla görüşürüz. Yani limitler artırılmış oldu. Bu önümüzdeki süreç adına önemli bir konudur."

Başkan Hacısalihoğlu, kredi süreçlerinde bütün inisiyatifin bankalarda olduğunu ve bankaların bunu istediği gibi kullandığını vurgulayarak, "Burada da üyelerimiz zarar görüyor. Bunu da belirtmek istiyorum. Çünkü bize gelen konuların başında bankaların çok titiz davrandığı ve tolerans göstermediği konusu bulunmaktadır. Bunun aşılmasıyla ilgili yapmış olduğumuz çalışma özellikle Kredi Garanti Fonu'na ait fonları kullanmasıdır. İnisiyatifin KGF'ye verilmesi halinde üyelerimizin kredi kullanımı çok daha rahat şekilde olacaktır. Bununla ilgili de görüşmelerimizi yaptık. Bu konuyu takip ediyoruz" dedi.

MESLEKİ EĞİTİMDE ALMAN VE AVUSTURYA MODELİ

TOBB'un Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğu bir protokolle her ilde bir meslek lisesinin odalarla birlikte yönetileceği bir sistemin kurulduğunu da vurgulayan Hacısalihoğlu, "Bu doğrultuda şu anda Trabzon'da belirlenen okul İMKB Lisesi. Yapacağımız çalışmayla bundan sonra okulun yönetimini müdürle birlikte yürüteceğiz. Bu süreçte sizlerden gelecek olan destekler ve talepler değerlendirilecektir. Özel sektör tarafından bu okulların yönetiminde bir Alman ve Avusturya modeli doğrultusunda hareket edileceğini belirtmek istiyorum. Dolayısıyla bugüne kadar ihtiyacımız olan konuların düzenlenmesinde kendimiz karar verip sonucu kendimiz görmeye çalışacağız. Umarız önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyduğumuz eleman kadrosunu da yakalamış oluruz" diye konuştu.

SEÇİMLERİN ÜLKEMİZ ADINA HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Türkiye'nin seçim arifesinde olduğunu da vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herkesin bir an önce tamamlanmasını beklediği bir seçim süreci var. Biz de gerçekten bu sürecin bir an önce tamamlanıp ülkenin ekonomiye dönmesini beklemekteyiz. Bu doğrultuda pazartesiden sonra hepimiz kendi işimize dönelim. Önümüzdeki süreci daha verimli değerlendirme adına hepimizin üzerine büyük görev düşüyor. Ayrıca bu seçimlere katılan odamızın çok değerli mensupları, meclis üyelerimiz, geçmiş dönem meclis üyelerimize başarılar diliyorum. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Seçimlerin ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ise "Seçimlerin ülkemize, milletimize, şehrimize, iş camiamıza hayırlar getirmesini diliyorum. İnşallah güzel bir seçim olur" dedi.