EREN: TAM KAPANMA SONRASI İŞ DÜNYASI DESTEK BEKLİYOR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “10 Nisan Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha kutluyorum. İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemizin ekonomisinin büyümesi için emek veren tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutluyorum” dedi. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış sonrası ülkemiz 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında, istisnalar dışında, tam kapanma durumuna geçmiştir. Elbette ki ulaşılan vaka ve vefat sayıları sonrası bu tedbirler bir gerekliliğin sonucudur. Fakat ekonomik olarak iş dünyamızın yaşadığı zorluklar ortadadır.  Sizlerden gelen talepleri yetkililere ulaştırma noktasında mücadelemizi sürdürüyoruz. Sizlerden de beklentimiz meslek grubu temsilcileri olarak sürece katkı vermenizdir. Önümüzdeki dönemde yeni ertelemelerin, yeni desteklerin iş dünyamıza sunulacağını umut ediyoruz. Kısa Çalışma Ödeneği’nin süresinin uzatılması sebebiyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarından dolayı başta TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm emeği geçenlere meclisimiz adına şükranlarımız sunuyorum. İş dünyasının beklentisi Kısa Çalışma Ödeneği’nin yıl sonuna kadar sürmesidir. Taleplerin devamlı arttığı zor bir dönem içindeyiz. Bu zorlukları hep birlikte aşacağımıza inancımız tamdır. Tam kapanma sürecinin şehrimiz için çok önemli olan turizm sektörüne olumlu katkı yapacağını ve zor süreçten geçen turizm ve hizmet sektörümüzün önümüzdeki dönemde artan bir grafikle eski cirolarını yakalayacağını umut ediyoruz. Bizler de meclis üyeleri olarak sorumluluğumuzun bilincinde olmalı, temsilcisi olduğumuz tüccarın ve sanayicinin zor gününde yanında olmalı sürdürmeli, taleplerinin sesi olmalıyız.”

HACISALİHOĞLU: ŞEHİRDEN ALIM YAPARAK İŞLETMELERİMİZE DESTEK OLALIM

TTSO’nun Nisan ayı faaliyetlerinin yer aldığı videonun izlenmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “Çalışanlarımızın, işçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“17 günde salgının yayılma hızının düşürülerek Haziran ayından itibaren de normalleşmeye dönülmesi beklentimizdir. Piyasanın daralmasıyla birlikte kendi şehrinden satın al mantığıyla hareket etmek suretiyle gerek özel sektör gerekse kamu sektörünün şehrimizin ekonomisini desteklemesi gerekmektedir. Sorunların devlete hükümetimize iletilmesi konusunda TOBB proaktif şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Sizlerin bize ilettiğiniz sorunlar ve çözüm önerilerini toparlayarak TOBB’a iletiyoruz. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımızın da bunları Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımıza iletmesi suretiyle uygulamaya geçiriliyor. Sizlerden ne kadar sorun ve talep gelirse onları anında iletiyoruz ve iletmeye devam edeceğiz. Bizlere sorunları iletmekten çekinmeyin. Bu çalışmalarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımıza şükranlarımı iletmek istiyorum. Kapanma döneminde, ödeme gücü olan firmaların çeklerinin de ertelenmesi sistemde sıkıntıya yol açıyor. Acilen bu duruma müdahil olmak gerekmektedir.”

Başkan Hacısalihoğlu, TOBB’un hükümete iletmesi sonucunda pandemi döneminin başından bu yana sağlanan mali destekler, finansal destekler ve istihdam destekleri konusunda da meclis üyelerine bilgi verdi. Hacısalihoğlu, “En çok sıkıntı yaşanan sektörlerde Muhtasar-KDV-SGK ödemeleri 6 ay ertelendi. Turizm-Lokanta-Yolcu Taşıma-Eğitim sektörlerindeki KDV oranı indirildi. Vergi-SGK gibi kamuya borçlar için vadelendirme imkânı temin edildi. İşyeri kira stopajları düşürüldü. Turizm sektöründe kamuya yapılacak ödemeler ve Konaklama Vergisi ertelendi. Esnafa, şahıs şirketlerine ve ciro kaybı yaşayan küçük işletmelere nakdi destek ödemesi yapıldı. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirildi. En son Haziran sonuna kadar da süresi uzatıldı. Kredi Garanti Fonu teminatıyla Kamu Bankaları tarafından düşük faizli kredi paketleri çıkarıldı, böylece 200 bin işletmeye 150 milyar lira kredi desteği verildi” dedi. Hacısalihoğlu, matrah ve stok affı konusunda çalışmaların devam ettiğini de vurguladı. Başkan Hacısalihoğlu, iş dünyasını KOSGEB kanalıyla sağlanan yeni desteklerden de yararlanmaya davet etti.