YENİ YIL PASTASI KESİLDİ

2019 yılının son meclis toplantısı öncesinde gelenek olduğu üzere meclis üyelerinin katılımıyla yeni yıl pastası kesildi. Pastayı kesen TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2019 yılının iş âlemi için hayırlı olmasını dileyerek meclis üyelerine ikram etti.

EMEKLİ PERSONELE TEŞEKKÜR PLAKETİ

TTSO meclis toplantısının ilk bölümünde son yıllarda odadan emekli olan Hülya Nalbantoğlu, Nihat Sağlam, Dilek Emir ve Ayşegül Katipoğlu’na hizmetleri anısına Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu tarafından teşekkür plaketi verildi. Meclis toplantısında daha sonra TTSO Aralık ayı faaliyetlerinin yer aldığı film ile 27 – 29 Kasım’da gerçekleştirilen 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesinin filmi izlendi.

Ayrıca TTSO meclis üyeleri Mehmet Atmaca ve Mehmet Çelik’in yerine Dursun Ali Özderya ve Miraç Altuntepe meclis üyesi oldu.

“TRABZON İPEKYOLU’NUN ÖNDE GELEN ŞEHİRLERİNDEN BİRİ”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis üyelerine hitabında, “Başta sizlerin olmak üzere tüm iş camiasının yeni yılını kutluyor, sağlık, mutluluk başarı dileklerimi iletiyorum” ifadesini kullandı. Hacısalihoğlu, 3 yılda bir yaptıkları ve bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdikleri İpekyolu Zirvesi’nin, Trabzon’un İpekyolu olayında ne kadar önde olduğunu gösterdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Çin, Pekin’den Londra’ya kadar İpekyolu macerasına başlamış ve 7 trilyon dolar harcamayı taahhüt etmiştir. Ticaretin batıya doğru gelişmesi doğrultusunda yapılan demiryolu ve karayolu yatırımlarını takip ediyorsunuz. Yine bu doğrultuda Orta Kuşak olarak tanımlamış olduğumuz ve Türkiye’den geçen İpekyolu’nun bizleri ne kadar yakından ilgilendirdiği aşikârdır. Diğer taraftan kuzeyden giden hattın geçtiği Rusya’nın da bu işe ne kadar önem verdiği ve rekabetin başladığını belirtmekte fayda var. Türkiye olarak 3 bakanlık bu konuda master planı yapmışlardır. Türkiye’nin de artık bu konuda geri kalamayacağı açıktır. İhracatı 1 milyar doları aşan şehirlerimizi ticarette, üretimde, lojistikte desteklemek ve ön plana çıkarmak konusunda çalışmalar var. Trabzon da bu şehirlerden biridir.”

“LONDRA’NIN ARDINDAN AFRİKA VE KANADA’DA DIŞ TİCARET MERKEZİ AÇACAĞIZ”

Dış ticarete ve firmaların dışa açılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kümelenme projeleriyle önemli çalışmalar oluyor. Balıkçılarımız Japonya’da geçen hafta başarılı toplantılar yaptı. Şehrimizin ticaretinin geliştirilmesi doğrultusunda firmalarımızın dış ticarete ağırlık vermesi önemlidir. Londra’nın çekim noktası olduğu düşüncesiyle Londra temsilciliğimizi açtık. Buradan lütfen yararlanın. Şu anda sizlere hiç yük getirmeyen bir temsilciliktir. Dünyaya açılmada tecrübeli insanlardan yararlanmak önemlidir. Bunun gibi Afrika ve Kanada’da da böyle birer merkezimiz daha olacak. Bunu da şimdiden hatırlatmak istiyorum.”

“2020 DE STABİL BİR YIL OLACAK”

Hacısalihoğlu, 2019 yılında büyümenin pozitif yönde artarak devam ettiğini gördüklerini belirterek, “2020 yılı için büyümenin de en azından yüzde 5 olacağını öngörüyor ve stabil bir yıl geçireceğimizi tahmin ediyoruz. Şehrimizde kullanılan kredi hacminde önemli miktarda gelişme var. 16 milyar lirayı geçmiş bir kredi kullanımı var. Bunun 5 milyarı da gayri nakdi krediler. Büyümenin yolu kredi kullanmaktır. 2020 yılı için gerek döviz gerekse TL kredilerinde bir rahatlık olduğunu görmekteyiz. Yatırım konusuna ağırlık vermekte yarar olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

“2020 TURİZMDE DE HAREKETLİ GEÇECEK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Acentelerimizin yaptığı çalışmalar sonucunda şehrimizin 2020 yılında turizm yönünden oldukça hareketli olacağını tahmin ediyoruz. 2020 yılında denetimler bir taraftan yürürken özellikle daha fazla turist getirilmesi konusunda çalışmalarımız bulunuyor. 2020 yılında fuarlara daha fazla katılmayı hedefliyoruz. Fuarlara meclis üyelerimizin katılımını da bekliyoruz. Şehrimizi ne kadar fazla tanıtırsak o kadar rekabete girebiliriz” diye konuştu.

BÜTÇE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

TTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özcan İlarslan, 2020 yılı tahmini bütçe sunumunu gerçekleştirdi. İlarslan, “2020 yılı bütçemiz rasyonellik, iktisadilik ve verimlilik prensiplerine göre hazırlanmıştır. Gelir ve gider tahminleri yapılırken odamızın son üç yıllık gelirleri ile son üç yıl Odamız bütçe gerçekleşmeleri baz alınarak hazırlanılmasına özen gösterilmiştir. 2019 yılı bütçemiz 10 milyon 170 bin TL iken, 2020 yılı bütçemiz yüzde 8’lik artışla 11 milyon TL olarak öngörülmüştür. 2020 yılı bütçemizin camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi. TTSO 2020 yılı tahmini bütçesi daha sonra oybirliğiyle kabul edildi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bütçenin kabul edilmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür etti.

TTSO Aralık ayı meclis toplantısında meclis üyeleri Emre Koç, Hamit İnan ve Ekrem Çapkınoğlu, çeşitli konularda görüşlerini dile getirdi.