Trabzon'da yeni dolmuşlar kaç kişilik olacak? Başkan Zorluoğlu böyle açıkladı


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’un gündemine oturan dolmuş sistemi değişikliği ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisinde açıklamalarda bulundu.

Başkan Zorluoğlu açıklamasında dolmuşların büyüklüklerinin çok önemli olmadığını belirterek, “Esas olan konforlu bir seyahattir, denetlenebilir, kontrol edilebilir bir dolmuş sistemidir.” dedi.Başkan Zorluoğlu'nun Şubat Ayı Meclis Toplantısı 1.günündeki bilgilendirme toplantısında konuşma yaparken Dinleyici sıralarında Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta'da vardı. 

Zorluoğlu, “Sabahleyin istişarelerimiz devam etti. Tüm taraftarıyla ayrıntılı bir şekilde konuşuyoruz. Karar aşamasındayız. Tam model üzerinde açıklama yapmadık. Büyükşehir belediyesi olarak kararımızı vermedik. Verdiğimizde açıklayacağız. Üzerinde durduğumuz en önemli husus bugün ki ile kıyaslanmayacak kadar konforlu ve modern bir dolmuş sistemi ve aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenen dolmuş istemi. Biz daha fazla inisiyatif alıp halkımıza en iyi hizmeti vermesini sağlayacak düzenlemeleri de denetlemeleri de gerçekleştireceğiz.  Dolmuşlarımızın şoförünün eğitim, inden hangi durakta ne kadar yoğunluk olduğuna kadar sistemi elektronik olarak denetleyecek bir yapıya kavuşacağız. Dolmuşlarımızın büyüklüklerinin ne olacağı sorusu bizim için çok önem arz etmiyor.  Esas olan konforlu bir seyahattir, denetlenebilir, kontrol edilebilir bir dolmuş sistemidir.” İfadelerini kullandı.


 
CHPli Meclis üyesi Turgay Şahin yeni dolmuş sistemi ile ilgili Başkan Zorluoğlu’na bir öneri yönelterek, “Trabzon’un halkı böyle 17 kişilik minibüslere alışık değildir. Otobüsü kullanır ama dolmayı beklemez. Şoförde para kazanmak için bir durakta dolmayı bekleyecek. Trabzon vatandaşı sabırsızdır. Hemen binip gitmesini ister. Daha önce bunlar taksiydi, iki taksi bir dolmuş olmuştu. 17 kişilik minibüs fikrinden bence kaçınmamız lazım. Modernleştirilmesi, yeni teknolojiye uygun hale gelmesi çok önemli. Bu kişilik minibüs fikrine çok dikkat etmesini istiyorum. Vatandaş onu beklemez. Biran önce evine veya işine gitmek ister. Bu 9 kişilik minibüslerde karar kılmanızı bekliyoruz” dedi.
Başkan Zorluoğlu, Turgay Şahin’in önerisi üzerine dolmuşların kapasiteleri ile ilgili olarak ise “Şuanda 10+1’dir ama engellilere uygun hale getirileceği için 12+1’den daha küçük kapasiteli dolmuş uygun değil. 16+1’e kadar olanlar dolmuş, 17+1 ve üzeri olanlar ise özel halk otobüsü statüsünde olacak.” dedi.

İyi Partili Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu ise dolmuş sistemi ile ilgili olarak önerisinde “Dolmuş sistemi ile ilgili farklı talepler var. Ben bu kadar çok hattın olmasından yana değilim. Aynı güzergâhtaki bir den fazla hattın birleştirilmesinden yanayım. Tek tip fiyatlama, elektronik ücret sistemini de doğru buluyorum. Bu büyükşehirlerde yapılıyor, Trabzon’da neden olmasın. İki ortaklı sitemde anlaşmazlıklar olurken 3 ortaklı sistem bazı sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bunda da bu işi yapan insanların hangi yönde irade koyduğudur önemli olan” dedi.

Başkan Zorluoğlu Çakıroğlu’nun önerisine “Dolmuşlarla ilgili karar verme durumuna geldik. Burada süreci biz şoförlerimizin temsilcisi olan Şoförler cemiyetiyle rutin olarak yürütüyoruz. Ama camia içinde olanlarla ayrıca istişare ettiğimiz oluyor. Kapsamlı bir istişare süreci inşallah şoför esnafımıza hemde halkımıza güzel bir yeni sistemi hizmete kavuşturacağız” şeklinde cevap verdi.

Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Belediye Başkanımızın hakkını teslim etmemiz gerekiyor katılımcı karşılıklı anlayış içerisinde gündemi yönetmekte her kesimi dinlemekte diyerek başkan Zorluoğlu'nu savundu.