TMMOB olarak, temel sorunlarımızın çözümüne yönelik “Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz” başlığı ile bir kampanya başlattık. Bu mücadele süreci içerisinde ülkenin dört bir yanında açıklamalar, etkinlikler ve görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Bazı başlıkları ön plana çıkararak sesimizin duyulmasını ve sorunlarımızın çözümünü sağlamaya çalışıyoruz.
 
Bizler, bu ülkenin imarından sanayiine, tarımından enerjisine kadar tüm süreçlerinde yer alan ve üretilen değerlerin tümünde özel katkıları bulunan, hayatı yaşanabilir kılan mühendisleri, mimarları, şehir plancılarıyız.
 
Bizler, tarım ve sanayiden planlamaya, kadastrosundan mülkiyetine, kentleşmeden enerjiye, gıda güvenliğinden ormanlara, çevre politikalarından yapı denetime, işçi sağlığından madenciliğe, ulaşımdan bilişime ve iletişime, küresel iklim değişikliğinden doğa kaynaklı afetlere kadar her alanda emeğimizle, alın terimizle, fikrimizle değer yaratanlarız.
 
Bizler, ülkemizin sanayisini, tarımını, ormanlarını, doğal varlıklarını, kültürel mirasını koruyanlarız.
 
Bizler, kalkınmanın, üretimin, sanayileşmenin, büyümenin, gelişme ve ilerlemenin öncüleriyiz.
 
Bizler, mesleki bilgi ve birikimimizi emekten, halktan, ülkemizden, meslek alanımızın ve meslektaşlarımızın çıkarlarından yana kullananlarız.
 
Bizler, cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele eden, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa, şiddete, dur diyenleriz.
 
Bizler, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki zor şartlarda görev alarak ülkemizin imar ve inşasında yer alan, günümüzdeki olumsuzluklara direnerek mesleklerini icra eden, yarınları için mücadele edenleriz.
 
Ve bu ülkenin mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları olan bizler bugün her zamankinden çok daha büyük sorunlarla yüz yüzeyiz!
 
Güncel olarak 600 bin ulaşan üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3’tür. Yani, her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1’i işsizdir” . Dolayısıyla, çözüm bekleyen acil sorunlarımız şunlardır:
 
• Genç mezunlarımızın en büyük sorunu olan işsizlik sorunu çözülmelidir, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.
• Kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalı ve kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır,
• Mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir,
• SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Asgari Ücret Denetim Protokolü yeniden yürürlüğe konulmalıdır,
• OHAL KHK’ları ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmelidir,
• Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır,
• Toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunluluk olan kamusal ve mesleki denetimler yaygınlaştırılmalı, denetimsizlik ve serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir,
• Bireylerin kullandığı kredi ve kredi kartı borçlarının faizleri ile öğrencilerin kredi borçları silinmelidir.
 
Tüm meslektaşlarımızı TMMOB, bağlı Odalarımız ve İl/İlçe Koordinasyon Kurullarımız ile birlikte yürüttüğümüz bu mücadeleye katılmaya ve güç vermeye davet ederken, iktidardan bu sorunlara ivedikle çözüm üretilmesini istiyoruz.
 
Hepinize sağlıklı günler, umutlu yarınlar diliyorum.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
TMMOB TRABZON İL KOORDİNASYON KURULU