Maçka ilçesindeki toplantıya TESOB Başkanı Metin Kara, yönetim kurulu üyeleri ile esnaf ve sanatkârlar odası başkanları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda TESOB Başkanı Metin Kara bir konuşma yaptı.

2019 yılı Başkanlar Kurulu toplantısının esnaf ve sanatkâr camiasına hayırlı olmasını dileyen Başkan kara, “Hepinize hoş geldiniz diyerek saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır’ diyerek ulusumuzu yarınlara taşıyacak olan çocuklarımızı yetiştirmede büyük önem atfettiği öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü can-ı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“ESNAF VE SANATKÂRIMIZ ÇALIŞARAK, ÜRETEREK DEVLETİNE OMUZ VERMEYE DEVAM EDİYOR”

Piyasalardaki dalgalanmaların herkesin malumu olduğunu ifade eden Başkan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonominin kılcal damarlarını oluşturan esnaf ve sanatkârlarımız, bu dalgalanmadan belki de en çok etkilenen kesim olarak göze çarpıyor. Ancak her kriz döneminde olduğu gibi çalışarak, üreterek, ekonomiye katkıda bulunarak, piyasayı hareketlendirerek, devletine, milletine omuz veren yine esnaf ve sanatkârlarımız olmuştur, olmaya da devam edecektir. Tüm bu dalgalanmalara rağmen esnaf ve sanatkârlarımız her şeye rağmen işlerini sürdürmeye çalışmışlardır. 2019 yılı sicil verilerine göre Ocak – Kasım döneminde 2 bin 887 işyeri açılmış, bin 248 işyeri kapanmıştır. Burada esnaf ve sanatkârlarımızın ekonomimize inancını da görüyoruz. Trabzon’da açılan işletmelerin arasında lokanta, büfe, çay ocağı, bakkal, servis aracı işletmeciliği gibi hizmet sektörü işletmelerin ilk sıralarda yer alacağını görüyoruz. Umut ediyoruz ki gelecek yıllarda imalat sektöründen işyerlerimiz de bu kategori içinde yer alır. 2016 yılında uygulamaya başladığımız Mobil Sicil uygulamasında da 2019 yılı içinde 117 kez ilçelerimize gidilmiş, toplam bin 783 işlem gerçekleştirilmiştir.”

“TURİSTLERİN ŞEHRİMİZDEN MEMNUN AYRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

En fazla önem verdikleri konuların başında turizmin geldiğini ifade eden Başkan Kara, “Şehrimize gelen turistlerin memnun ayrılması, turizmin sürdürülebilir olması açısından da çok önemlidir. Bu doğrultuda gerek esnaf ve sanatkârlarımızın kendini geliştirmesi, gerekse turistlerin memnuniyet oranının artırılması konusunda çalışmalarımız oldu, olmaya da devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda ‘Turisti Kazanan Geleceği Kazanır’ isimli projeyle turizmin sektörüne kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda bir proje yürütmüştük. Bu proje kapsamında eğitim alan kursiyerlerimizin yüzde 90’ına yakınının hala turizm sektöründe hizmet vermeye devam ettiğini gururla belirtmeliyim. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR ve SGK ortaklığıyla Hizmette Sınır Yok Projesiyle de kayıt dışı çalışan yabancıların turizm sektörüne kalifiye eleman olarak kazandırılmasına yönelik önemli bir proje yürüttük. Burada kurs gören yabancı uyruklu kardeşlerimizin de sektörde istihdamını sağladık” dedi.

“2019’UN İLK 11 AYINDA 1126 İŞYERİ DENETLENDİ”

Turizmde en önemli konunun kentimize gelen turistin memnun ayrılması olduğunu ifade eden Başkan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda özellikle tarife ve kayıt dışı denetimlerine büyük önem verdik. 2 aracımız ve 4 personelimizle 7/24 sahada olduk, olmaya da devam edeceğiz. En sağlıklı şekilde bu denetimleri gerçekleştiren kurum TESOB’dur. Kasım itibarıyla bin 126 işyerini denetledik ve 564 adetinde tarife olmadığını tespit ederek tutanak tuttuk. Bu işyerlerinden 327 tanesi belirtilen sürede tarifesini almış, 237 işyeri de disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Yine disiplin kuruluna sevk edilen 100 işyeri yasal sorumluluklarını yerine getirmiş ve tutanakları işlemden kaldırılmıştır. Geriye kalan işyeri sahiplerinden savunmaları talep edilmiş, ihtar verilerek tarife almaları sağlanmıştır. Sonuç olarak tarifesi olmadığı belirlenen 564 işyerinden geriye kalan 12 işyeri sahibine de gerekli işlemleri yapmadıkları sebebiyle para cezası verilmiştir. Denetimlerimizde tarifenin yanı sıra kayıt dışı denetimlerini gerçekleştirdik. Vergi kaydı olmadığını tespit ettiğimiz 59 işyeri için de Vergi Daire Başkanlığına yazı yazdık ve kayıt altına alınmasını sağladık. Denetimlerde üyemiz olmayan işyerlerinde gördüğümüz eksikliklerle ilgili de ilgili kurumlara yazı yazdık.”

“TARİFESİ OLMAYANIN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ”

TESOB Başkanı Metin Kara, “Burada önemli bir konuyu vurgulamak istiyoruz. Herkesin tarifelerini bağlı bulunduğu odadan alması sağlanmalıdır. Tarifesi olmayan esnaf ve sanatkâr, hem müşterisine hem de meslektaşına karşı sorumludur ve vebal altındadır. Oda başkanlarımızın da en önemli sorumluluklarından biri tüm üyelerine tarifelerin dağıtılmasını sağlamaktır. Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve İngilizce dillerini de eklediğimiz tarifelerin dağıtılması, esnaflarımız tarafından kullanılması, sadece yerli değil yabancı müşterilerimizin de memnuniyetini artıracaktır. Dengesiz fiyat politikasının önüne geçilmesi için tüm esnafımızın tarife alması şarttır. Önümüzdeki süreçte tarife denetimlerine de sıkı şekilde devam edeceğiz. Bu çalışmamızın gerek esnaf ve sanatkârlarımız gerekse halkımız arasında memnuniyet yarattığını da görüyoruz. Arkadaşlarımız en ücra köşelere kadar denetimlerini gerçekleştiriyor. Bu denetimlere niye bu kadar önem veriyoruz; bu şehrin geleceğine turizm olarak bakmak lazım. Buradan bir kez daha belirtmek istiyorum ki; tarifesi olmayan esnafın gözünün yaşına bakmayacağız. Tarife almak esnaf ve sanatkârın topluma karşı olduğu kadar yanındaki komşusuna karşı da sorumluluğudur, Ahiliğin bir gereğidir.”

TESOB’un yürüttüğü çeşitli çalışmalar hakkında oda başkanlarına bilgi aktaran Başkan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trabzon esnaf ve sanatkârları olarak 2019 yılında bir kez daha büyük bir gurur yaşadık. Biliyorsunuz 2016 yılında terzi Emine Coşkuner, 2017 yılında ise kayık ustası Ali Saraç büyüklerimiz Türkiye'de Yılın Ahisi seçilerek bizleri gururlandırmıştı. 2019 yılında da Çarşıbaşı'nda keşan dokumacılığı yapan ve eşiyle birlikte bir işletmesi bulunan Ayşe Saka kardeşimiz Türkiye'de Yılın Kalfası seçildi ve bizlere büyük bir gurur daha yaşattı. Buradan Ayşe Saka kardeşimizi bir kez daha tebrik ediyorum.”

Başkan Kara, konuşmasının sonunda, “Esnaf ve sanatkârlarımız için çalışmaya, proje üretmeye devam edeceğiz. Siz değerli oda başkanlarımızdan da çalışmalarımıza destek olmanızı, üyeleriniz için faydalı projeler uygulamanızı bekliyoruz. Sözlerimin sonunda bir kez daha vurgulamak istiyorum ki; esnaf ve sanatkâr camiası olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman devletimizin, milletimizin yanında yer alacağız. Tüm bu duygu ve düşüncelerle 2019 yılı Başkanlar Kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diler, hepinize saygı ve sevgilerimizi sunarım” ifadesini kullandı.

Başkan Kara, uzun süredir yürüttüğü TESOB’un danışmanlığı görevinden özel sebeplerden dolayı ayrılan Ahmet Dursun Yılmaz’a da hizmetlerinin anısına hediye takdim etti.

Esnaf ve sanatkâr odası başkanlarının çeşitli konularda görüş ve önerilerini dile getirmesinin ardından TESOB 2019 Yılı Başkanlar Kurulu toplantısı fotoğraf çekimiyle sona erdi.