Trabzon Ticaret Borsası Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıya konuşmacı olarak İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan ile İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen katıldılar.
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan uzun vadeli bakıldığında farklı dinamiklerin devreye girmesinin söz konusu olacağını belirterek, Jeopolitik risk priminin önceki yıllara oranla daha kalıcı olmasının beklenebileceğini vurguladı. ABD-İran gerginliğinin ABD bonoları başta olmak üzere gelişmiş ülke bonolarına alım getirdiğini, gerginliğin daha büyük bir çatışmaya dönmesi durumunda alımların devamının beklenebileceğini kaydeden Manukyan şöyle konuştu:
“ABD Merkez Bankası (FED) 3 kez faiz indirmesine rağmen, ağırlıklı Avrupa tahvillerinden oluşan negatif getirili tahvil stoku 5 trilyon dolar daraldı. Piyasa faizleri merkez bankalarına rağmen yükseldi. Düşük Satın alma Yöneticileri Endeksi (MMI) verileri ile global gerginlikler kısa vadede getirilerin yükselişini sınırlama potansiyeli olsa da piyasaların merkez bankalarına güvenini azalttı. Yüksek borç seviyeleri ise giderek daha fazla soru işareti uyandırdı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 2019’da dünyadaki endekslere kıyasla daha düşük bir performans sergiledi. 2020 yılında BIST 100 endeksinin 135 bin seviyesine yükselmesini bekliyoruz.”
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen de hafta içi açıklanan Japonya ve Avustralya PMI rakamları ve Güney Kore ihracat verilerinin Koronavirüs salgınının ekonomik etkisinin küçümsenmeyecek boyutta olduğunu gösterdiğine vurgu yaparak “Salgının bahar aylarında kontrol altına alındığı ana senaryomuz halen sınırlı bir ekonomik maliyete işaret ediyor. Ama risklerde artıyor. Piyasa fiyatlamalarında farklı varlık gruplarından çelişkili sinyaller geliyor. Hafta içi yeni bir zirve yapan ABD hisseleri küresel bir salgını umursamıyor. Buna karşın emin liman olarak görülen altın ve ABD devlet tahvillerindeki yükseliş ve gelişmekte olan ülke varlıklarındaki satış dalgası riskten kaçınmanın hızlandığını gösteriyor” dedi.  

Geçen hafta devam eden satışlarla birlikte Şubat ayında gelişmekte olan piyasaların yüzde 6, ABD hisselerinin ise yüzde 8 gerisinde kaldıklarını ifade eden Gürleyen,“Türkiye varlıklarındaki satışı sadece koronavirüsle açıklamakta zorlanıyoruz. Doların küresel olarak değer kazandığı ve küresel sermayenin gelişmekte olan ülkeler kuşkuyla baktığı bir konjonktürde dünyadan negatif ayrışmamız hayra alamet değil. Jeopolitik risklerdeki artış veya uygulanan piyasa dışı ekonomik politikalar küresel yatırımcıları korkutuyor” diye konuştu.  

Konuşmacılar daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. Programın sonunda DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan tarafından Manukyan ve Gürleyen’e günün anısına plaket takdim edildi.