Hazine ve Maliye Bakanlığımız koordinasyonunda; Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği işbirliğinde 27-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Trabzon’un ev sahipliğinde “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin düzenleneceğini ifade eden Vali Ustaoğlu, “İpek Yolu güzergâhı ile Karadeniz’i çevreleyen, Balkanları, Kafkasya’yı ve Orta Asya ülkelerini kapsayan ülkemizin de içinde yer aldığı bölge, hiç şüphesiz ki, değişen dünya dengeleri içinde yüksek büyüme potansiyeli, ulaşım, ticaret ve üretim alanlarında sunduğu yeni fırsatlar nedeniyle giderek önem kazanmaktadır.

Aynı zamanda Çin’in tarihi İpekyolunu canlandırmak ve Pasifik Okyanusu’ndan Atlantik Okyanusu’na ticaret köprüsü kurmak adına “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi bölge için yeni fırsatlar doğurmuştur.

Söz konusu koşullar çerçevesinde, İpek Yolu güzergâhı, Karadeniz ve Hazar Havzası ülkeleri arasında ticaret ve yatırımların gelişmesi önündeki engellerin tanımlanıp ortadan kaldırılması üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için bölge ülkeleri arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi ve bölge iş adamları arasında yeni işbirlikleri kurulmasına yönelik etkinlikler düzenlenmesi önemli bir misyon olarak ortaya çıkmaktadır” dedi

Vali Ustaoğlu, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediğini belirterek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yanı sıra etkinliğe birçok kamu ve özel sektör kuruluşlarının da destek verdiğini söyledi.

Vali, bu yıl 4. sü gerçekleştirilecek olan zirveye; Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Makedonya, Moğolistan, Moldova,  Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya,Sri-Lanka, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan ülkelerinden potansiyel ithalatçı firma ve yatırımcıların davetinin yanında, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensupları ve ilgili devlet başkanları, bakan ve bakan yardımcılarının da davet edildiğini söyledi

Vali Ustaoğlu, “Zirve kapsamında ticaret, finans, yatırım, işbirliği, taşımacılık, lojistik ve turizm sektörlerinde panellerin yanı sıra 40 ülkeden yoğunlukla gıda ürünleri ve teknolojileri, inşaat malzemeleri ile makine sektörlerinden firmaların ülkemizdeki firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirileceği zirvenin katkılarıyla Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve katılımcı ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret hacminin artırılması hedeflenmektedir. Uluslararası İpekyolu İşadamları zirvesi katılımcı ülkelerin dış ticaretini artırmada önemli katkılar sağlamakta ve bu sayede ülkelerine yatırımcıların çekilmesinde büyük işlev görmektedir” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Trabzon’umuzun, liman ticareti ile İpekyolu’nun tarihsel geçmişinde sahip olduğu önem, şimdilerde daha da artmış, kentimiz; limanı, havalimanı, kültürel zenginlikleri, doğa ve tarih turizminin yanında üniversiteleri ile artık ticaret ve üretim potansiyelini açığa çıkaracak daha çok girişim, daha çok fırsat aramaya başlamıştır. Trabzon, İpekyolu ticaretinin yeniden ayağa kalkmasında aktif rol alabileceğini, şehrimizin, bölgemizin hatta ülkemizin ticaret ve yatırım olanaklarını artırabileceğini uluslararası platformda anlatabilmelidir. Bu anlamda; yerli yabancı iş insanları ve devlet protokollerinin katılım sağlayacağı 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni büyük bir fırsat ve şans olarak görüyorum” şeklinde konuştu.