İŞSİZLİKTEN DEĞİL
BELGESİZLİKTEN YATIYORUZ
Türkiye’den Kazakistan, Kırgızistan gibi Asya Ülkelerine uluslararası nakliye yapan, nakliye firmaları Rusya’nın geçiş belgesi dozvalayı vermemesi üzerine araçları ile ülkelere giriş yapamayınca Türk ihracatçıları sıkıntıya girdi. İhracatçılar, “İşsizlikten değil belgesizlikten yatıyoruz” dediler.
GÜÇLÜ TÜRKİYE GÜÇLÜ LOJİSTİK
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Karadeniz Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Güçlü Türkiye’nin Güçlü Lojistikle olacağını ifade ederek, “Geçiş belgesi yetersizliği ihracatımızı yavaşlattı. Bölgemizde nakliyecilerin yoğun çalıştığı ve Rusya’yı   transit geçen Türk TIR’ları, Rus geçiş belgesi olmadığından günlerdir Sarp Sınır kapısında bekliyor. Dünya ticaret kanununa göre transit ticaretin engellenmemesi gerekirken bu tür belge krizleri ihracatımızı yavaşlattığı gibi Türk nakliye sektörünün temsilcilerini de zor durumda bırakıyor. Meteoroloji bile hava durumunun 30 gün sonrasını tahmin ederken, istatistikler her gün önlerinde olmasına rağmen yetkililerimizin bu belge durumunu yönetememesine bir anlam veremiyorum. Güçlü Türkiye ancak güçlü lojistikle olur. Bunun için de yetkililerimizin Türk Nakliye sektörünü engelleyen sorunlara çözüm üretmesini istiyoruz” dedi.

YOLLARDA PERİŞAN OLDUK
Trabzon’da ihracat yapan Akın Pektaş, işsizlikten değil, belgesizlikten araçların yattığını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Pektaş, “Çarşamba günü aracımın yüklemesi var. Bazı araçlar şu anda belgesizlikten yollarda yatıyor. Rusya Transit geçiş belgesi olan dozvalayı vermediği için araçlar yollarda kontak kapatmak zorunda kaldı. Ulaştırma ve Dış işleri bakanlığımız ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin soruna çözüm bulmasını temenni ediyoruz. Yoksa araçlarımız yüklü bir şekilde yollarda perişan olacak. Birileri artık uluslararası nakliyecilerin sesini duysun. Bizler ülkemiz için mücadele ediyoruz” diye konuştu.
YOLLARDA PERİŞANIZ
Trabzon merkezli nakliyecilik yapan Aydın Ateş, “Geçiş belgesinde olan sorunlar ihracatımıza da yansıdı. İhracatçımız sıkıntıya girdi. Tekstilden, otomotive kadar bir çok sektör de bu durumdan mağdur oldu. Biz ülkemize döviz kazandırmak için gece gündüz yollardayız. Bu belge sorununun bir an önce çözülmesinin temenni ediyorum. Araçlarımız daha ne kadar kapıda yatacak. Yollarda perişan olduk” ifadelerine yer verdi.