Soru önergesinde içmimarların kamuda görevlendirilmesinin kısıtlandığına dikkat çeken Örs, “İçmimarlar neden kamuda çalışamamaktadır? Kamu da çalışmalarının YÖK kararı ile engellendiği doğru mudur?” diye sordu. 


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Hüseyin örs, “Toplumun birçok kesiminde olduğu gibi iç mimarlarımızın da sorunları olduğunu biliyoruz. Özellikle kamu binaları tasarlanırken estetik ve fonksiyonel olarak tasarlanmadığı için daha sonra tadilat zorunluluğu ortaya çıkmakta ve bu da devlette büyük bir harcama kalemi oluşturmaktadır. Bu noktada iç mimarlarımızın devreye girmesi daha sonra karşımıza çıkacak büyük harcamaların önüne geçebilir. Burada; iç mimar arkadaşlarımızdan kamuya iç mimar alımlarının yapılmaması oldukça üzücüdür. Kamu alımlarında iç mimarlara da yer verilmesi hususunda gereken yapılmalıdır.” dedi.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde; “İçmimarlık mesleği; Mimarlıkta uzmanlaşmanın gereği olarak Avrupa da ortaya çıkmış ve Ülkemizde 1924 yılından bugüne kurulan 60’dan fazla bölümde eğitimi devam etmektedir. Ülkemizde bulunan 60.000 civarında içmimar yetki düzenlemesi yapılmadığından dolayı ciddi bir işsizlik problemi yaşamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinde, eyalet ve ülkelerin yapı kanunlarında yapı üretim sürecinden itibaren geniş yetkilere sahipken, ülkemizdeki içmimar potansiyeli, yapı kalitesinin yükseltilmesi alanında, maalesef kullanılmamaktadır. Ülkemizdeki içmimarlara kamuda çalışma yolu YÖK kararı ile iki yıldır kapatılmıştır. Kamu yapıları Ülkemizin prestij binalarıdır. İşin uzmanı olmayanlarca yapılan kamu binası tadilatları ülkemiz ekonomisine ciddi zararlar vermektedir.” diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılması için 8 soru sordu.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün  Bakana sordu sorular şunlardır:


1-Ülkemizde içmimarların yaşadığı işsizlik probleminin çözümü noktasında Bakanlığınızca yapılacak olan herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?

2-İçmimarlar neden kamuda çalışamamaktadır? Kamu da çalışmalarının YÖK kararı ile engellendiği doğru mudur? Doğru ise sebebi nedir?

3-İçmimarların kamuda çalışabilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

4-İçmimarların mesleki haklarının yok sayılmasına ve prestij kaybının önlenmesine yönelik Bakanlığınızca yapılan bir plan ya da çalışma var mıdır? 

5-Yapı planlama, üretim ve denetim sürecinde diğer yapı tasarım işlerinin işin ehli içmimarlar değil de meslek erbabı olmayan kişiler tarafından yapılmasının güvenlik ve ekonomik açıdan ülkemize verdiği zararların tespiti ve çözümü ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6-İçmimarlık mesleği ile ilgili Bakanlığınız Mesleki Yeterlilik Kurumu Tarafından meslek standardı belirlenmiş midir? Belirlenmemişse ne zaman belirlenecektir? Belirlenmişse güncelleştirme çalışması yapılması söz konusu mudur?

7-Üniversitelerin İçmimarlık Bölümü mezunlarının kamuda istihdamı için bir proje ve çalışmanız var mıdır?

8-İçmimarlık Bölümü mezunlarının özel sektörde istihdamını teşvik edici bir düzenleme yapılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?