EREN: YARINI KURTARACAK OLAN BUGÜNDÜR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Covid-19 salgınında, şehrimizdeki vaka sayılarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Pandeminin ilk gününden bugüne önemle üzerinde durduğumuz ‘Maske, Mesafe ve Temizlik’ kuralının ihmal edilmesi, hem yaklaşık bir yıldır gecesini gündüzüne katan sağlık çalışanlarımızın emeklerine yazık etmekte hem de ekonomik olarak zor durumda kalan, hatta kapalı vaziyette bekleyen işletmelerimizin normalleşmesine engel olmaktadır. Şehrimizin Mayıs sonrası için ekonomik beklentisi yüksektir. Aşılamanın yaygınlaşması ile birlikte yaşanacak olan normalleşme esnaf ve tüccarımızın en büyük arzusudur” dedi. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat olumsuz veriler önümüzdeki süreç için şehrimiz özelinde bizleri endişelendirmektedir. Yarının daha büyük sıkıntılara sebep olmaması için dikkatli olmamız gereken gün, bugündür. Son veriler göstermektedir ki Trabzon, Rize, Samsun, Ordu ve Giresun Mart ayı içerisinde daha dikkatli olmalı, mecburiyeti olmayanlar sokağa çıkmamalı, kalabalık buluşmalardan kaçınılmalıdır. Yapılan bazı ihmaller, pandeminin başından beri çok dikkat gösteren kişilerin sağlığını tehlikeye attığı gibi, esnafı ve tüccarı özellikle turizmcileri zor durumda bırakmaktadır. Pandeminin süresinin uzaması geçtiğimiz dönemde yapılan erteleme ve yapılandırmaların da günü gelmesine rağmen ödenmesini pek imkânlı kılmamaktadır. Başta henüz açılmamış masa hizmeti veren işletmeler olmak üzere, eski cirolarının uzağında olan işletmelerin vadesi gelen erteleme ve yapılandırmalarının tekrardan gözden geçirilmesi, bu firmaların sicillerinin korunması önemlidir.” Eren, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'da yaptığı konuşmada Erzincan-Gümüşhane-Trabzon hızlı tren projesinin güzergâh etüt çalışmalarının seneye tamamlanacağını ve ardından inşaatına başlanacağını açıklaması yaşadığımız olumsuzlukların içerisinde bizleri mutlu eden gelişmedir. Kendilerine şahsım ve meclisim adına teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu. Eren sözlerinin son bölümünde, “Pandemi sürdüğü sürece devletimiz bizlerden gelen talepler doğrultusunda yeni destekler açıklamaya devam etmektedir. Siz değerli meclis üyelerimizden de beklentimiz meslek komitelerinizin sorun ve çözüm önerilerini meclisimize, yönetim kurulumuza ulaştırmayı sürdürmenizdir” ifadesini kullandı.

HACISALİHOĞLU: TALEP ETTİĞİMİZ DESTEKLER HAYATA GEÇİRİLİYOR

TTSO’nun Şubat ayı faaliyetlerinin yer aldığı filmin izlenmesinin ardından söz alan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “Pandeminin uzaması ekonomimizi ve üyelerimizi zor duruma sokmaktadır. Üyelerimizden gelen taleplerin karşılanması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Havalimanlarındaki kiraların ertelenmesi konusu talebi gelmişti. Bunu TOBB’a iletmiştik. Yapılan çalışmayla gerekli destekler verildi. Sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanarak uygulanan ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikinin süresinin uzatılması yönündeki talepleri ilettik ve bu çalışma sonucunda 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere söz konusu teşvik Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı. Tüm bu çalışmaları hayata geçiren TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Sayın Bakanımıza, yakından ilgilenen vekillerimize, hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, “Uzun süreden beri takip ettiğiniz Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın Trabzon’daki mitingde verdiği müjde bizleri gerçekten geleceğe dönük olarak umutlandırmıştır. Bu bakımdan Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Yine Trabzon şehir içiyle ilgili raylı sistemin hayata geçirilmesiyle ilgili konu da gündeme gelmiştir. Bu da gerçekten şehrimiz adına önemli bir konudur. Geçtiğimiz hafta Sanayi Bakanımız Mustafa Varank’la da  toplantılar yaptık. Şehrin projelerini konuştuk ve taleplerimizi de ilettik. Yazılı olarak da iletmeye devam ediyoruz. Şinik, Beşikdüzü, Vakfıkebir ve Arsin Organize Sanayi Bölgelerinin altyapı destekleri ve genişleme başta olmak üzere çeşitli taleplerini ilettik. Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi çalışmaları ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün taleplerini ilettik. Yakından ilgilenen Sayın Bakanımız Mustafa Varank’a da teşekkür ediyoruz” dedi.

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YILSONUNA KADAR SÜRMELİ”

Pandemi tedbirlerine herkesin uyması gerektiğini belirten Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üyelerimizden gelen taleplerle ilgili İl Hıfzıssıhha Kurulunda kararlar alınması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizdeki pandeminin yaygın olmasına bağlı olarak da kurul bazı kararlar almak zorunda kaldı. Hafta sonunda muafiyeti bulunmayanların çıkması yasak. Çalışmak durumunda olan üyelerimiz çalışmalarına aynen devam edecekler ancak belge gösterip de gezme veya başka bir alanda bulunmak kesinlikle olmamalı. İşimizin başında olma konusunda eski uygulama devam edecek. Ancak herhangi bir işi olmayanların bu yasaklara uyması önemli. Bunun yanında pandemiyle ilgili işyerlerimizde önlemlere dikkat etmeliyiz. Hizmet sektörü gerçekten zor durumda. Kira destekleri düşük kaldı. Bunların artırılması konusunu da ilettik. Kısa Çalışma Ödeneğinin 2021 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiği kanaatindeyiz. Piyasanın biraz daha canlanması ve geleceği planlama adına bu desteklerin devam etmesi en büyük beklentimizdir. Bunları da gerekli makamlara iletiyoruz.”