SAMSUN (AA) - Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, çiftçilere patates böceği konusunda uyarılarda bulundu.

Aslankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates yaprağında çoğalan böceğin yaprağı kenarından veya ortasından yiyerek bitkinin yok olmasına neden olduğunu söyledi.

Kimyasal ve doğal yöntemlerle patates böceğine karşı mücadele edilebileceğini belirten Aslankaya, "Kimyasal mücadele ilk larvalar görüldüğünde yapılmalı, yumurtaların açılması beklenmemelidir. İlaçlamalar sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonra güneşin etkisinin azaldığı vakitlerde yapılmalıdır." dedi.

Tek başına ilaçlamanın, patates böceklerini tamamen yok etmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Aslankaya, şunları kaydetti:

"Mücadele aynı zamanda doğal yöntemlerle de desteklenmelidir. Bu yöntemin başında patates böceklerinin teker teker toplanıp imha edilmesi gelmektedir. Patates bitkisine bakıldığı zaman büyüklüğü nedeniyle kolayca görülebilen ve çok yavaş hareket ettikleri için kaçamayan bu böcekler, eldiven giyilmiş elle teker teker toplanıp imha edilmeli. Tabii bu doğal yöntem daha çok küçük yetiştiriciler için geçerlidir. Diğer taraftan üreticiler patates hasadının tamamen yapılmasına ve tarlada kesinlikle patates kalıntısı bırakmamaya dikkat etmeli."

Kaynak: aa