ÜYELERİMİZDEN GELEN TALEP VE ÖNERİLERİ BAKANLIKLARA İLETİYORUZ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,  koronavirüs salgını nedeniyle iş dünyasına yönelik alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla üyelerden gelen talep ve önerilerin TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara iletildiğini ve iletilmeye devam ettiğini belirterek, “Değişik sektörlerden gelen sorunlar derlenerek ilgili bakanlıklara iletilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) gönderiliyor” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURULARI 23 MART’TA BAŞLADI

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerin istihdamlarını korumalarına yönelik en önemli desteğin Kısa Çalışma Ödeneği olduğunu vurgulayarak, “Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen tüm işletme ve girişimcilere çalışanlarını korumaları, istihdamlarını düşürmemeleri için Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma çağrısı yapıyoruz. 23 Mart’ta başlayan başvurularla ilgili detaylar İŞKUR’un internet sitesinden bulunabilir. Ayrıca TTSO’nun internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından da Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili formların nasıl doldurulacağına ilişkin ayrıntılı videolar yayınladık” dedi.

KAPASİTE RAPORLARININ SÜRELERİ UZATILDI

Başkan Hacısalihoğlu, üyelerden gelen talepler doğrultusunda geçerlilik süresi Mart ve Nisan aylarında sona erecek olan kapasite raporlarının geçerlilik sürelerinin de 1 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatıldığını ifade etti.

BANKALARIN DESTEK PAKETLERİ AÇIKLANDI

Hacısalihoğlu, kamu bankaları, kamu sermayeli katılım bankaları ve bazı özel bankaların, firma ve bireysel müşterilerinin koronavirüs salgınını en az hasarla atlatabilmesi için destek paketlerini devreye aldıklarını vurguladı. Hacısalihoğlu, alınan tedbirler kapsamında 31 Mart’ta ödenmesi gereken taksit, faiz ve ana para ödemelerinin öteleneceğini, kredilerin ödemesiz dönem ve ek süre tanınarak uygun vadede yeniden yapılandırılacağını, firmalara üç allık personel maaş gideri kadar ek limit tanınacağını söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, ayrıca kurumsal ödene kartları ile bireysel kartlar ve kredili müşterilerin nakit kullanım limitlerinin artırılması, kredi kartı ödemelerinin üç aya kadar ötelenmesi, EFT ve havale işlemlerinden 30 Nisan’a kadar ücret alınmaması gibi kolaylıklar tanınacağını da ifade etti. Başkan Hacısalihoğlu, tüm işletme ve bireysel müşterilerin, kendi bankalarıyla irtibata geçerek destek paketleriyle ilgili ayrıntılı bilgi almasının yararlı olacağını da vurguladı.

İŞ DÜNYASI ADINA TEŞEKKÜR ETTİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, üyelerden gelen talepleri hızla bir şekilde derleyerek bakanlıklara ileten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, en çok gelen taleplerden biri olan kredi ertelemesi konusunun ivedilikle sonuçlandırılmasını sağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a, gereken adımları atan Bankalar Birliği’ne ve destek paketlerini açıklayan kamu ve özel bankalara Trabzon iş dünyasın adına teşekkür etti. Başkan Hacısalihoğlu, piyasaların rahatlatılması adına önlem paketlerini peş peşe uygulamaya koyan bakanlık ve kamu kuruluşlarına da minnettar olduklarını söyledi.

BANKALARIN DESTEKLERİ

Koronavirüs salgını nedeniyle kamu ve bazı özel bankaların uygulayacakları destek paketlerinin bazı önemli noktaları şöyle:

ZİRAAT BANKASI

31 Mart’ta ödenmesi gereken taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin ödemelerini öteleyecek.

Firmaların şubat sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla gelecek 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verecek.

Müşteriler, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırabilecek, ödemesiz dönem, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek.

ZİRAAT KATILIM BANKASI

Müşteriler, 6 aya kadar ödemesiz dönemle (dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar) kredilerini  yapılandırabilecek.

31 Mart’a kadar ödenmesi gereken taksit, kar payı ve anapara ödemeleri ötelenecek.

Finansman limiti olan müşterilerin mevcut koşullar nedeniyle oluşabilecek işletme sermayesi ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi’ne yönelik ilave limit ihtiyaçları karşılanacak.

VAKIFBANK

Firmaların 30 Haziran’a kadar olan tüm kredi taksitleri ve ödemeleri konusunda esneklik sağlanacak.

İşletmelere 3 aylık maaş gideri kadar uzun vadeli kredi kullandırılacak.

Firmaların nakit yönetim limitleri artırılarak, bu limitlerden yapılacak ödemelerde 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkanı verilecek.

VAKIF KATILIM BANKASI

Firmaların 30 Haziran’a kadar olan tüm kredi taksitleri ve ödemeleri konusunda esneklik sağlanacak.

Turizm ve şehir içi toplu taşıma dahil en çok etkilenen sektörlere özgü fon kullanımları, 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırılacak.

Firmalara 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkanı verilecek.

HALKBANK

31 Mart’a kadar taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firmalar ve bireysel müşteriler, bu döneme ait ödemelerini erteleyebilecek.

Esnaf ve sanatkarların kullandıkları kredilerin nisan, mayıs ve haziran aylarında vadesi gelecek olan ana para ve faiz ödemeleri, 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

Müşteriler, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırabilecek.

Ödemesiz dönem, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek.