Haber ;Ömer Altıntaş www.trabzonhaber24.com Trabzon’da düzenlenen 4. İpekyolu İş Adamları Zirvesinin değerlendirmesi yapıldı. Vali Ustaoğlu, zirvede 750 ikili görüşmenin yapıldığını açıklarken, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İran’ın Trabzon’a yatırım konusunda ön plana çıktığını açıkladı. Vali Ustaoğlu, demiryolunun da önemine vurgu yaptı. 

 
İPEKYOLU İŞ ADAMLARI ZİRVESİNİN SONUCUNDA
İRAN ÖN PLANA ÇIKTI
DEMİRYOLU’NUN ÖNEMİ
750 GÖRÜŞME.. 

Trabzon’da 27 – 29 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 4. İpekyolu İş adamları Zirvesinin değerlendirmesi yapıldı. Trabzon Valisi İsmail Ustaaoğlu, Trabbzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın katıldığı değerlendirme toplantısında dikkat çekici bilgiler verildi. 
23 ÜLKEDEN KATILIM OLDU

 
Vali Ustaoğlu, zirveye 23 ülkeden iş adamları, bürokratlar ve büyükelçi düzeyinde katılımlar olduğuna dikkat çekerek, “Çin’in dünya ticaretinde önemli değişikliklere yol açacak olan Bir Kuşak Bir Yol Projesinde Trabzon’un önemli merkezlerden biri olabileceği güçlü şekilde vurgulanmış oldu. Çin Halk Cumhuriyeti de bu zirvemize Ankara Büyükelçisi ile birlikte önemli firmalarının yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyetle iştirak ederek bölgemize, Trabzon’umuza ne kadar önem verdiğini de bu vesileyle göstermiş oldu. 
Gerek Çin heyetiyle, gerekse diğer ülkelerin heyetleriyle çok verimli görüşmeler gerçekleştirildi. Özellikle malumunuz Yatırım Adası endüstri Bölgesinin tanıtımı açısından bu zirve bizim için çok çok anlamlı oldu.” dedi. 

 
Zirvede 750 ikili görüşme gerçekleştiğini kaydeden Vali Ustaoğlu, “Öte yandan, zirvemizde ikili görüşmeler gerçekleştirildi. 23 ülkeden zirvemize katılan konuklarımızla, yaklaşık 750 ikili iş görüşmesini gerçekleştirildi. Bunlar tabi ki ilimiz açısından yeni iş birliklerinin, yeni imkanları, yeni fırsatların da ilk adımları… Biliyorsunuz hepinizin malumu zirveyi düzenlerken, esas amacımız başlangıçtan bugüne kadar tarihi İqekyolu Üzerinde önemli merkez olan Trabzon’un, İpekyolunu tekrar canlandırmak, iş adamları arasında ticareti geliştirmek, bu güzergahta ki ekonomilere ciddi katkılar sağlamak" diye konuştu.
TRABZON’UN LOJİSTİK AÇIDAN ÖNEMİ VURGULANDI
Trabzon’un bu açıdan önemli olduğunu bir kez daha vurguladık. Trabzon’un lojistik açısından önemli merkez olduğunu, deniz, hava, kara yolu açısından alt parametreleri tamamlamış durumda olduğunu, raylı sistem konusunda planların projelerin yürütüldüğünü güçlü şekilde vurguladık. Trabzon’umuzun, raylı sistemlerle ulaşılan şehirler arasında yer alması ülkemiz açısından ciddi büyük katkı sağlayacağını burada ifade etmek istiyorum. Sürekli vurguladığımız gibi ilimiz Trabzon’umuz, modern İpekyolu güzergahında önemli güvenilir ticaret ve yatırım merkezlerinden birisi. Zirvede ayrıca 3 ayrı salonda belli oturumlar gerçekleştirildi. Bu oturumlarda kendi alanlarında yetkin moderatörler eşliğinde çok değerli konuşmacılarımızın zirve vesilesiyle düşüncelerini paylaşma fırsatı oluştu. Çin’in toplamda 950 milyar dolar ihracat ve ithalatı oldu. Bir kuşak bir yolu, ortak inşaat süreci, hat üzerindeki ülkelerde yeni refah dönemi açacağına inanıyoruz. Türkiye ve Trabzon’un bu refahtan önemli düzeyde yararlanması açısından zirve önemli bir adım” diye konuştu. 
Merkezi Trabzon’da İpekyolu Uluslararası Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Enstitüsü’nün kurulmasının amaçlandığını kaydeden Vali Ustaoğlu, “Trabzon’umuzun İpekyolu üzerinde ki konumunu güçlendirmek için çalışmalarımız bundan sonra kararlı şekilde devam edecek. Bu kapsamda merkezi Trabzon’da olmak üzere İpekyolu Uluslararası Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Enstitüsü kurulması amaçlanmaktadır. 4. Uluslararası İpekyolu İş adamları Zirvesine desteklerini esirgemeyen başta bizi onurlandırarak zirvemize katılan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, katkıda bulunanlara teşekkürü borç biliyoruz” dedi. 
İRAN ÖN PLANA ÇIKTI
Trabzon’a yatırım konusunda zirvede İran’ı ön plana çıktığını kaydeden TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, “Trabzon’da bizlerle ikili görüşme yapanlar İran ön planda gördük. Önümüzdeki süreçte onları görebiliriz. Ticari görüşmelerde sonunda tekrar bizi ziyaret ettiler. İran, ardından Rusya ve Ukrayna yakın ilişki kurarak ticari ilişkilerde bizlere gerekli notları bırakarak sonuç beklediklerini ifade etmek istiyorum. Bire bir sonuç gördük. 3.’sünü yapmıştık dördüncüsü oldu. Bölgeye ilginin çok daha fazla olduğunu gözlemledik” diye konuştu.