Üretim ve ticaret yapan herkesi kutluyorum aslında. Sizlerin sayesinde bu şehrin ekonomisi ayakta kalıyor. Ne kadar katkı sağlarsanız şehrimiz o kadar güçlü olacaktır” dedi.
 
HACISALİHOĞLU: GIDA KONTROLLERİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTIK
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde bakanlığın gıda kontrolleriyle ilgili bir liste yayınladığını hatırlatarak şunları söyledi:
 
“Gıda kontrolleri yapıldı. Şehrimizde bal ve tereyağı konusunda bazı olumsuzluklar oldu ama güzel olan büyük firmalarımızın herhangi bir yanlışının olmadığı tespit edildi. Bu güzel bir haber. Elbette taklitler her bölgede olduğu gibi bizde de bir miktar var ama çok fazla değil. Bu konuda bakanlık ve TOBB’dan gelen yazılar doğrultusunda oda olarak gerekli çalışma ve soruşturmayı başlatmış bulunmaktayız. Gıda her şeyden önde geliyor. Herkesin bu konuda dikkatli olmasını ve duyduğunuz aksaklıkları bizlere iletmenizi istiyoruz.”
 
Hacısalihoğlu, TOBB’un hayat sigortası konusunda bir çalışma başlattığını belirterek, “Tüm üyelere dönük bir çalışma. Detaylarını önümüzdeki süreçte sizlere ileteceğiz. Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.
 
“DEPREM BÖLGESİNE YARDIMDA BULUNAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
 
Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremde ülkemizin tam bir birlik beraberlik içinde olduğunu, devletin tüm organlarıyla çalışarak kısa zamanda deprem konusunda gereğini yaptığını vurgulayan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tah rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bizler de Trabzon olarak TOBB’un tüm Türkiye’de yaptığı organizasyon kapsamında üyelerimize duyuru yaptık. Bölgemizden iki TIR malzeme toplanarak deprem mahalline gönderildi ve dağıtıldı. Emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ediyorum.”
 
“ÜRETEN, TİCARET VE İHRACAT YAPAN TÜM İŞ DÜNYASINI KUTLUYORUM”
 
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2019’da Trabzon’dan 1 milyar 160 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
 
“Bu moral verici rakamla 2020’ye girdik. Trabzon adına güzel bir haber. Türkiye’de 16’ncı sırada yer aldık. İhracatta emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. Üretim ve ticaret yapan herkesi kutluyorum aslında. Sizlerin sayesinde bu şehrin ekonomisi ayakta kalıyor. Ne kadar katkı sağlarsanız şehrimiz o kadar güçlü olacaktır. 2019 yılında 23 firmamız teşvik belgesi aldı. Bunların da yatırım tutarı 98 milyon lira civarında. Teşvik belgeleli yatırımlarda 700’e yakın istihdam da karşımıza çıkmaktadır.”
 
“KANUNUN VERDİĞİ YETKİYE BAĞLI OLARAK 70’İN ÜZERİNDE KAMU GÖREVİ YAPIYORUZ”
 
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, gerek üyelere dönük eğitim çalışmaları, gerek ikili iş görüşmeleri, gerekse yatırım konusundaki destekleri ile TTSO’nun neler yaptığını meclis üyelerinin çok iyi bildiğini belirterek, şunları söyledi:
 
“2019 yılında oldukça önemli miktarda yapılan faaliyetler var. Hiçbir şey bilmeden ya da bilerek taraflı olarak ‘Oda ne iş yapıyor’ cümlesini zaman zaman sizler de duyuyorsunuz, bizler de duyuyoruz. Oda olarak bildiğiniz gibi kanunun bize verdiği yetkiye bağlı olarak 70’in üzerinde kamu görevi yapıyoruz. Bunların karşılığında da elbette kanunun ve bakanlığın onayladığı ücretleri aracı olmak suretiyle alıyoruz. Bu ücretleri hizmet giderlerini karşıladıktan sonra da belirli oranlarda bakanlığa, TOBB’a, organize sanayi bölgelerinin giderlerini karşılamaya, kalkınma ajansına, DEİK’e ve bunun gibi birçok kuruma dağıtıyoruz. Buradaki konu resmi işi yürütmemizdir. Biz burada kimseden hayır parası almıyoruz. Biz burada devletin bize verdiği görev doğrultusundaki işleri yaparak, devletin takdir ettiği hizmet bedellerini alarak görevimizi yapıyoruz. Bu bakımdan bunun tekrar bilinmesinde yarar olduğunu söylemek istiyorum. Tüm bunların yanında yapmış olduğumuz faaliyetlere bağlı olarak aslında bu meclisin takdir edilmesi gereken bir dönem olduğunu da belirtmek istiyorum. Şehrin ekonomisinin gelişmesi adına önemli miktarda faaliyetler yapılıyor. Bir taraftan ABİGEM bir taraftan Proje Koordinasyon Merkezi ve yürüttüğümüz sektör ve URGE projeleriyle üyelerimize önemli miktarda maddi hibe katkı sağlıyoruz. Bunun da bilinmesinde yarar vardır. Bu meclisin yaptığı çalışmaların sonucudur. Yönetim olarak siz bizi görevlendirdiniz bizler de sizin adınıza görev yapıyoruz. Elbette sizlerden gelecek her türlü öneriyi dikkate almak suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız meclisin görev süresi içinde başarılı olmasıdır. Bu bakımdan başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu konuda da aktif olmaya hep beraber devam edeceğiz.”
 
EREN: TÜRK MİLLETİ DAYANIŞMANIN EN BÜYÜĞÜNÜ GÖSTERMİŞTİR
 
Meclis Başkanı M. Şadan Eren ise Elazığ ve Malatya’da yaşanan deprem nedeniyle üzüntülerini üzüntülerini belirterek, “Ölenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Yaşanan bu afet sonrasında dayanışmanın en büyüğünü gösteren Türk milletine şükranlarımı sunuyor, devletimizin gücünü vatandaşına hissettiren başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu olmak üzere hükümet yetkililerimize teşekkürlerimizi arz ediyorum. Odalar ve Borsalar Birliği camiamız da bu süreçte Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde kenetlenmiş, Elazığ ve Malatya’ya AFAD koordinasyonunda yardım desteği sağlanmıştır. Bu tür ölümlü afetlerin bir daha yaşanmamasını Allah’tan diliyor, bir kez daha bölge halkına şahsım ve meclisimiz adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi. 2020’nin toparlanma yılı olmasını beklediklerini de vurgulayan Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Son yıllarda çeşitli sebeplerle ve yaşanan seçim süreçleri ile daralan ekonomimizin pozitif bir ivme kazanması hepimizi memnun etmektedir. Ekonomik göstergelere bakıldığında bu beklentinin bir karşılığı olduğu açıktır. Türkiye’nin büyümesinin lokomotifinin özel sektör olduğu her zaman seslendirdiğimiz bir gerçektir. Türk özel sektörü ülkesine inanan ve güvenen
müteşebbislerden oluşmaktadır. Karamsarlığın kimseye bir şey kazandırmayacağı düşüncesi ile hepinize istihdamın arttığı, iyi bir
sene ve işlerinizde kazançlı bir yıl diliyorum.”
 
GÜRHAN’A PLAKET
 
Ocak ayı meclis toplantısında ayrıca TTSO’da uzun yıllar genel sekreterlik görevini yürüten ve geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan Hakan Gürhan’a teşekkür plaketi takdim edildi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkanı M. Şadan Eren’in plaket vermesinin ardından meclis üyeleri Gürhan’la anı fotoğrafı çektirdi. Gürhan, yaptığı konuşmada görev dönemi içinde çalıştığı tüm meclis üyeleri, başkanlar ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Bu arada TTSO meclisinde Murat İskender’in yerine Ahmet Aksu meclis üyesi oldu.