ĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

TTSO Ağustos ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Şadan Eren yönetiminde 30 Ağustos’un tatil olması nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleştirildi. TTSO’nun son bir aydaki faaliyetlerinin anlatıldığı filmin gösterilmesinin ardından, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu meclis üyelerine hitap etti.

Pazartesi günü başlayacak olan eğitim - öğretim yılının hayırlı olması dileklerini ileten Hacısalihoğlu, “Gençlerimizin iyi bir eğitim alarak iş camiasına hizmet etmeleri en büyük arzumuzdur. TTSO olarak bir protokol dâhilinde İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile eğitim – öğretimi beraber yürüteceğiz. Sizden ricamız, staj veya çalışmak için sizlere başvuran gençlerimize yardımcı olmanızdır” dedi. Hacısalihoğlu, Tarım Bakanlığı’nın hibe desteklerinin Eylül ayı itibarıyla tamamlanacağını da hatırlattı ve destek almak isteyenleri uyardı.

“İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ’NDE 40 ÜLKEDEN TEMSİLCİLER OLACAK”

İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin 27 – 29 Kasım tarihleri arasında dördüncüsünü düzenleyeceklerini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Burada iş görüşmelerine  40’a yakın ülke davet edildi. Karşılıklı iş görüşmesi yapabilmeniz doğrultusunda web sayfasında gerekli formları doldurun. Her ülkeden gelecek işadamlarıyla sektörel görüşmelerinizi böylece yapabilirsiniz. Çin’den başlayıp Londra’ya kadar gidecek olan Tek Kuşak Tek Yol Projesi’nin Türkiye ayağında Trabzon olarak 2008 yılından bu yana projeler yürütüyoruz.  İpekyolu Müzesi’ni kurduk. Müzelerden bahsetmişken Uzungöl’de bu ay içinde açılacak ve turizme büyük hizmet verecek olan müze nedeniyle de Dursun Ali İnan ağabeyimizi kutluyorum. Bildiğiniz gibi her yıl Eylül ayında Ahilik Haftası etkinlikleri düzenleniyor. 2016 ve 2017’de Trabzonlu esnaf ve sanatkarlar Türkiye’de Yılın Ahisi seçilmişlerdi. Bu yıl da Çarşıbaşı’nda keşan dokumacısı Ayşe Saka Türkiye’de Yılın Kalfası seçildi. Kendisini kutluyoruz. Keşan bizim coğrafi işaretli ürünümüzdür. Bu ay içinde ayrıca Ankara’da tüm Türkiye’deki Coğrafi İşaretli ürünlerin sergileneceği bir fuar düzenlenecektir. Burada sergilenen ürünler tüm dünya tarafından görülecek ve ileride satışı artacak ürünler olacaktır. Bu nedenle fuara önem veriyoruz. 8 aylık dönemde Trabzon’un ihracatında yüzde 5’lik büyüme oldu. Bölge bazında baktığımızda yüzde 10’lük büyüme de oldu. Fındık, maden, narenciye yine ihracatımızda başı çekmektedir.”

“THY ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

Turizmde Türkiye’nin kişi sayısı bakımından dünyada 6’ncı, Avrupa’da 4’üncü sırada olduğunu ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama turizm gelirleri olarak baktığımızda ülkemiz dünyada 14’üncü sırada. Bu durum Türkiye’deki turizmin ne kadar ucuz yapıldığını göstermektedir. Turizm gelirlerinde düşüş olmasına rağmen acente sayısında önemli artış olmuştur. Sadece Trabzon’da yaklaşık 200 acente bulunmaktadır. Turizmde hep ulaşım üzerinde duruyoruz. Hedef koyduğumuz rakamlara bu şartlarda ulaşmanın söz konusu olmadığını, THY’nin daha titiz davranması gerektiğini daha önce söylemiştik. Aldığımız rakamlara göre THY’nin iç hatlarda şehrimize uçak bazında yapmış olduğu seferlerde yüzde 12 azalma olmuştur. Taşınan yolcu sayısında da yüzde 12 azalma olmuştur. Yaklaşık 160 bin kişi bir yıl önceye göre şehrimize gelememiştir. Bunların şehre bırakacağı rakamı göz önüne aldığımızda önemli miktarlar ortaya çıkıyor. THY belki bir uçak bir yolcu hesabı yapabilir. Ama turistin gideceği şehre bırakacağı paranın hesabını da çok iyi yapması gerekir. Biz özellikle uçak seferlerinin artırılmasını istedik. Yurtdışından direkt gelen uçak ve yolcu sayılarımızda artış oldu. Geçmiş yıllara göre yurtdışından direkt seferle şehrimize gelen uçak ve yolcu sayısında yüzde 57 artış oldu. Gerek hava gerek karayoluyla gelen yaklaşık 400 bin civarında yabancıyı şehrimizde ağırladığımızı ve bunun da ortalama olarak 2 milyon 400 bin gecelemeye ulaştığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki sezon için THY’nin bu rakamları dikkate alarak, turist sayısının artacağını da hesaplaması lazım. Önemli olan turisti buraya getirebilmek. Özel sektör yapacağını yaptı. Önümüzdeki sene bu çabasına devam edecek ama THY’nin de gereğini yapması gerekiyor. Ulaşım engelinin aşılması gerekmektedir.”

Hacısalihoğlu, “Turizmin altyapısı nedeniyle herkes şikâyetçi oldu. Konaklama kapasitemiz yeterli ama turisti oyalayacak ve eğlendirecek altyapımız yok. Bununla ilgili ABD’de önümüzdeki ay bir fuar düzenleniyor. İlgi uyan üyelerimize duyuruyoruz; bu fuara gidin ve şehrimizin turizm alt yapısına ne gibi destekler verilebileceğini araştırın” diye konuştu.