FINDIK İHRACATIMIZIN EN GÖZDE FIRMASI FERRERORO FINDIK A.Ş. YE YAPILAN MESNETSİZ SUÇLAMALARI TASVİP ETMİYOR, GERÇEKLE İLGİSİ OLMADIĞINI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNUYORUZ


 
Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan ve Ülkemiz fındık ihracatının tek başına %35-40’lık kısmını gerçekleştiren, sektörün en büyük firması, ihracatçı üyemiz FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş.’ye bazı siyasilerin gündem oluşturmak ve gündemde kalmak amacıyla yaptıkları haksız ve mesnetsiz suçlamaları hoş görmüyor, konunun muhataplarını Ülkemiz istihdamına katkı sağlayan, fındık üretiminde üreticiye en büyük desteği veren, Ülkemize güven duyarak gelip yatırım yapan, Karadeniz insanına iş aş sağlayan bu değerli firmaya saygılı olmaya davet ediyoruz.
 
Çok değerli siyasi temsilcilerimizin sektör gerçeklerini araştırmadan, tamamen geçmiş yıllarda üreticinin sırtından geçinen, fındık üreticisinin ürününü alıp parasını 3 yıl sonra ödeyen veya batıran belli çevrelerin verdikleri yanlış bilgilerle, ülkemizde yatırım yaparak binlerce vatandaşımıza ekmek kapısı olan sektörün en itibarlı firmalarını rencide etmemelerini, hedef haline getirmemelerini talep ediyoruz. Suçlamada bulunanlara soruyoruz; Ülkemiz fındık ihracatının %35-40’ını tek başına gerçekleştiren, tüm dünya geneline yayılmış 100’e yakın fabrikasında Türk fındığını hammadde olarak kullanan bir firmayı sektörden çekip çıkardığınız zaman zararı kim görecek, bu kadar fındığı kime satacak veya nerede kullanacaksınız? Yoksa 20 yıl önce olduğu gibi depolara yığıp çürütecek misiniz? Bu asılsız ve bilimsel gerçeklerden uzak suçlamaları yapanlar neden Ülkemizde üretilen fındığın %50 sini kullanabilecek bir çikolata markası oluşturamadı, yeni ürün geliştiremedi. Birilerini suçlamak kolay, ancak yıllarca bu suçlamalarla Türk fındığına kimse katkı yapamadı, sadece avuçlarını ovuşturan belli kesimler bu durumdan kazanç sağladı. Nasıl mı? Gariban üreticinin malını önceden satın alıp, parasını 3 yıl sonra ya ödediler veya batırdılar.  Hiç kusura bakmayın fındıkta dönen bu oyunları suçlamada bulunduğunuz FERRERO bitirdi, rahatsızlık ondan.
 
Bölgemizin en önemli değerlerinden olan fındık sektörüne büyük katkı sağlayan sektörün en büyük firması FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş. Ülkemize, Bölgemize güvenerek yatırım yapmış, üretici ile el ele vererek kaliteli fındık nasıl üretilir, verim nasıl artırılır çalışmalarını başlatmış, üreticiyi desteklemiş ve sübvanse etmiştir. Ey kolaycılığı seçip suçlama yapanlar; bunu Ülkemizde bugüne kadar hangi firma yapmış lütfen bir oturup düşünün. Söylemleriniz doğru değildir ve belli çevrelerin dolduruşudur. Yıllarca üreticinin fındığını alıp parasını batıran kimlerdi acaba, bugün her fırsatta bu güzide firmamızı ortaya süren değerli siyasiler o zamanlar nerede idi, neden bunlara ses çıkartmadınız. Bugün rahatsızlık duyup sizleri ayağa kaldıranın bu kesimler olduğunun farkındayız.
Suçlama yaparak, İtalyan firması diye ihracatçıyı hedef göstermek yerine bu kesimler gelsin ihracat yapsın, FERRERO’nun yerini doldursun, biz de görelim fındığa hangi katkıyı yapacaklar. Amaç bu değil, amaç sektöre katkı yapan firmaları aradan çıkarmak, bulanık suda balık avlamaktır ve bu oyunun da fındık üreticisi farkındadır.
 
Bugün için dünya genelinde yaşanan Covid-19 pandemisinin yol açtığı olumsuzluklar sonucu piyasaların kapatılması, çok tabii olarak talep daralmasına yol açmış ve bu durum karşısında da yurtdışında birçok sektör hammadde alımlarını azaltmıştır. Talebin olmadığı yerde fiyatların seyrinin düşüş trendinde olması ekonominin en tabii kuralıdır. Durumu bu yönü ile irdelemek veya piyasada regülatör görevi verilen kurumları alım yaparak fiyatları dengelemeleri için gereğini yapmaya davet etmek yerine sektörün en büyük firmalarını suçlamak hakkaniyetli bir yaklaşım değildir.
 
Bu mesnetsiz iddiaların sahipleri maalesef, Sayın Cumhurbaşkanımız ve değerli Bakanlarımızın Ülkemize daha çok yabancı sermaye gelmesi için harcadığı yoğun çabaları sabote etmenin Ülkemize zarar olarak yansıdığının farkında değildir. Unutulmamalıdır ki; bu firmalar yatırım yapılabilecek birçok ülke arasından, yapılan davete icap edip güvenerek Ülkemize gelip yatırım yapmıştır. FERRERO’yu gönderdiğinizde fındık fiyatlarının tavan yapmayacağını, fiyatların çok daha düşeceğini sizler de çok iyi biliyor olmalısınız.
 
Ayrıca, sözüm ona fındık sektör Birlikleri olan ve fındığı savunduğunu iddia eden sektör Birlikleri; sektör ihracatının %35-40’ını gerçekleştiren bu güzide firmamıza yapılan asılsız suçlamalar karşısında sessiz kalmakta, çıkıp gerçekleri söylemekten kaçınmakta ve ihracatçıya sahip çıkmamaktadır. Neredesiniz ey sektörü temsil ettiğini iddia eden sektör Birlikleri?
 
Kimsenin şüphesi olmasın ki Ülkemize güvenip Bölgemize gelip yatırım yapan, Bölgemizin değeri olan fındığı imal ettiği üründe katma değere dönüştüren FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş. firmamız yalnız değildir ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği bu duayen firmamızın hakkını her platformda savunmaya ve Ülkemize-Bölgemize daha çok yatırım yapması konusunda her türlü desteği vermeye devam edecektir.
 
Çok değerli kamuoyundan ve değerli üreticilerimizden istirhamımız; gerçekle ilgisi olmayan, hedef saptırma amaçlı, 20 yıl öncesinde olduğu gibi alın terinizi heba etmek isteyen, ürünü alıp parasını 3 yıl sonra verip alın terinden para kazanma amacını taşıyan kesimlerin maksatlı olarak yaptırdığı sektörün öncü firmalarını suçlayıcı bu haberlere itibar etmemesidir.
 
Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunulur.