HÜKÜMETE CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRIMIZDIR 22 TL 22.5 TL YETMEZ !!!

FINDIK ÜRETİCİSİNİN DERDİNİ DİNLEYİN KULAK VERİN…

GEÇMİŞ YILLARDA  BASINDA  FINDIK MANŞETLERİ

•    FINDIKTA İSYAN
•    ANKARADA FINDIK ZİRVESİ
•    TMO FİYAT AÇIKLADI  10-10.5 TL
•     MALİYETİ 10TL Yİ BULAN FINDIK ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ 
•    FINDIK ÜRETİCİSİ, TÜCCARIN İNSAFINA KALDI,
•    HER ŞEY ATEŞ PAHASI, BİR TEK FINDIK FİYATI DÜŞÜYOR,
•    FİYATI YABANCI TEKELLER DÜŞÜRDÜ, FINDIK’TA YABANCI OYUNU,
•    BİTMEYEN FINDIK ÇİLESİ
•    FINDIK BARONLARI DEVREDE FİYAT DÜŞECEK
•    TMO YA KOTA TEPKİSİ
•    SERBEST PİYASAYA SIGINIP ÇİFTÇİYİ SÖMÜRMEYİN
•    FINDIK ÇİKOLATA OLDU FİYAT BELLİ DEĞİL
•    FINDIĞINIZI  SATMAYINDA GÖRÜN
Geçmiş yılların  hiç de iç açıcı olmayan fındık manşetlerini hatırlayarak sözlerimize  sözlerimize  başlıyoruz.

            Görsel ve yazılı basınımızın saygıdeğer temsilcileri, sözlerime başlamadan önce,  sizleri ve kamuoyunu şahsım,  kurul  üyesi   arkadaşlarım, ve basın açıklamamıza destek veren tüm sendika dernek ve STK lar ile  Fındık  Üreticilerimiz adına saygı ile selamlıyorum.
    
     Halkımız geçmiş dönemedeki bu başlıkları unutmadan günümüzde bunlara aşağıdaki gazete başlıkları eklenmiştir.

-    Rekolte belli fiyat muamma
-    Fındık 25 TL olmalı
-    Hasad yakın gündemde fındık yok
-    Bakan ile vekilin fındık kavgası
-    Fındık siyasete alet edilmesin
-    Mecliste fındık araştırma önergesi reddedildi
-    Depolarda 1 gr fındık yok

              Arkadaşlar, fındıkta yaşanan fiyat oyununu, çiftçinin emeğinin sömürüsünün  nasıl devam ettirildiğini,  okuduğumuz  Gazete  başlıklarından da anlıyoruz. Avrupa da    7-8  euro olan fındık bizde gecen yıl 14 -17 TL .civarında daha sonraki aylar ise 19-20 tl  bir fiyatla  piyasada işlem görmüştür. Hatta bir ara 24 TL  27 TL ye kadar fındık fiyatı çıkmış iken gecen aylarda haftalarda 18 TL ye fiyat düşürülmüştür. Oyun 2020 yılı fındığı için başlamıştır. Fındığın  maliyetinin 20 - 22 TL olduğu günümüzde fındık baronları 20 TL çok iyi fiyat diyorlar  22 - 22.5 TL fiyat açıklattırıyorlar dahası  Mecliste ve Kamuoyunda  basında fındık üreticisi lehine açıklama yapan vekillere fındık siyasete alet edilmesin diyerek üreticinin yalnız bırakılıp fındığımızı 18 TL civarında kapatmaya çalışıyorlar . 

Tarım Orman Bakanlığının açıkladığı 665 bin ton rekolte afakidir. Bizzat sahadan gelen veriler rekoltenin 550 bin ton civarında olacağını  göstermektedir. Velev ki rekolte 665 bin değil 700 bin ton olsun artık fındıkta dışsatım sorunu yoktur. Türk fındığına talep yoğundur.           

“Ünlü bir tedarikçimizin “bizim fındığımız damak tadı ve lezzeti ile bize yaratanın bir lütfudur. Dünya fındık ülkelerini gezdim bizim fındığımız her zaman dünya lideridir.” Sözü ortada iken üreticinin yüzü niçin gülmüyor


Üretici şaşkın maliyet belli Birileri sözde serbest piyasa sözde arz talep diyerek  ve de  fındığınızı satmayın da görün tehditleriyle her türlü oyunları oynayarak   Yıllardır süregelen şekilde Üreticinin emeğine alın terine elkoyuyorlar . Artık buna dur demenin zamanı gelmiştir.

  Sermaye ve  emrinde olanların, nasıl bir karamsar bir Fındık  tablosu  çizdiklerini, ibret hayretle izlemekteyiz. Sanki fındıkta tüccar fabrikatör zarar ediyor.  Bizler, çok  iyi  biliyoruz ki; bu durum böyle değildir. Üreten çiftçi hakkını alamamakta ama aracı, kırıcı, tüccar, ihracatçı, fabrikatör tedarikçi hepsi kazanmaktadır. Tablo hiçte öyle dedikleri gibi değil FERORO gibi uluslar arası bir şirket milyonlarca euro vererek ülkemizde fındık sektörüne giriyorsa sermeye için burada iyi kar iyi ekmek var demektir.

 Fındığın girdilerindeki yani gübre, ilaç, işçilik, nakliye gibi kalemlerdeki fahiş artışlar ve ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle daha da artan enflasyon fındığın maliyetini yükseltmiştir. Bu durum tarım Orman bakanlığının maliyet hesabında da görülmektedir. Bir işçi yevmiyesinin 150 -200  TL den konuşuldugu ortamda bir kilo fındığın maliyeti verim durumuna bağlı olarak 20 – 22  TL  TL civarındadır. Üreticiler olarak talebimiz fındık fiyatının tüm ürünlerinin fiyatının % 50-100 oranında arttığı ortamda 25 TL olmasıdır. Gecen yıl 1 TL olan bir goflet bugün 1.75 TL ise istediğimiz 25 TL çok değildir.

Bu belirlenen maliyetler civarında fiyatlar ile üreticinin fındığına elkoymak günahtır yazıktır üreticide bu ülkenin bir ferdi, sermayeye patronlara inşaatçılara paket üstüne paket açıklanırken kurtarma planları uygulanırken   açıklanan bu düşük fiyat üreticiyi küstürür gelecek yıllarda bahçeye inemez ürününe bakamaz  hale getirir. Üretim verim kalite düşer bundan da tüm ülke zarar görür. Bunun örneklerini diğer birçok tarımsal ve hayvansal  üretimlerde gördük. 

Yetkililerden acil talebimiz Karadeniz bölgesinin temel ürünü olan fındıkta açıklana fiyatın revize edilerek 25 TL olarak açıklanması ve TMO nun  hemen piyasayı dengeleyici olarak hemen alımlara başlamasıdır. Geçmiş yıllarda az da olsa Fiskobirlik alım yapmış desteklenerek onunda piyasayı dengeleyici alım yapmasını sağlamak gerekir.

Bayramdan önce üreticiye bayram hediyesi olarak açıklanan düşük fiyatın düzeltilerek 25 TL açıklanmasının Cumhurbaşkanından hükümetten yetkililerden talebimizdir bekliyoruz. 

TMO hemen devreye girmeli alım yerlerinin sayısı artırılmalı kota uygulaması kaldırılmalıdır.

Türk fındığının kalitesi ortada iken ve dünyada fındığa bağlı sanayinin hızla geliştiği göz önüne alındığında  dünya  üretiminin %70 nin bizde yapıldı günümüzde Fındık Milli ürün ilan edilmeli ve acilen fındık kanunu çıkarılıp güncellenmelidir. En kötü yıllarda bile 2 milyar dolar dışsatım gelir elde ettiğimiz fındıktan gelirimizi 3 milyar dolar çıkarmak hedef olmalıdır.

Buradan fındık üreticisi çftçiler olarak  fındığın tüm paydaşlarına Ulusal Fındık konseyine, Ziraat odalarına, Fındık ihracatçılarına, Fiskobirliğe, Tarım Orman Bakanlığına, hükümete çağrı yapıyoruz Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN Milli Ekonominin temeli Ziraattır sözünden Milletin efendisi çiftçidir ifadesinden yola çıkarak çiftçinin emeğinin hakkını vererek üretimi kaliteyi artıralım ihracatımızı artırıp  ülkemizin milli ürünü olmayı hakeden fındıktan ülkemiz kazansın.

                 ÜRETİCİLERİMİZE SESLENİYORUZ 

Yılda 2 milyar dolar Dış satım  geliri  elde edilen fındık pazarından  hak ettiği payı alamayan, buna rağmen  son  yıllarda  fiyat oyunlarına karşı direnen, ürününe ve emeğine sahip çıkan üreticilerimiz fındığını emanete verme yok pahasına tüccara fabrikatöre satma  değerini bulana kadar beklet “EMEK EN YÜCE DEĞERDİR DİYEN ÜLKEMİZİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN SÖZLERİNİ HATIRLA TOPRAĞINA ÜRÜNÜNE EMEĞİNE HAKKINA SAHİP ÇIK”.

Gelin Derneğimiz çatısı altında daha da çoğalalım, Üretim ve pazarlama da söz ve karar sahibi olalım. Yaşadığımız olumsuzluklardan kurtulalım, gelecek kuşaklara da örnek olalım. Gerçek güç örgütlü  güçtür. Saygılarımızla,