Toplantıya TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, ilgililer ve çay sektörü temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, bahçeden bardağa kadar olan süreçteki çay üretiminde verim ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen projeyi uygulamaya koymak için bir araya geldiklerini hatırlatarak, kümelenme ve enerji kullanımının sektör için çok önemli olduğunu ifade etti.

HACISALİHOĞLU: ÇAY SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ ADINA ÖNEMLİ BİR PROJE

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, çay sektörünün gelişimi, ihracatının artırılması ve uluslararası çay standartlarına uygun olarak yeni markalar yaratılması konusunda bir başlangıç toplantısı gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Daha önceki yıllarda sektörde yürüttüğümüz Teaway isimli uluslararası projemiz oldu. 6 ülke; Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye olarak bir proje uyguladık. Bu proje içerisinde gördük ki, her ülkenin çayı bizim içtiğimiz gibi değil. Herkes farklı algılıyor. Önemli olan ülkeler arasında bizim çayın da tanınırlığını artırmak ve onların çayları ile birlikte daha fazla tüketimini sağlamaktır. Bu doğrultuda geçmiş projelerin yanı sıra üzerinde çalışacağım projenin de çok önemli olacağına inanıyorum. Bu atılmış adım, çay sektörünün geleceğine yönelik unutulmayacak bir projedir.”

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de, modern tarım uygulamalarının giderek arttığı çay sektöründe önemli sorunların bulunduğuna dikkat çekerek, “Yarı kurumsal bir işletmeyle rekabet eden firmalara sahip bir sektör burası. Tarladan bardağa kadar her şey üretimden geçiyor. Üretim olurken, tüketime yönelik işlem gören sanayi de bunlara yaklaşıyor. Onun için dünya gerçeklerini ön planda tutup, gelişen teknolojiyi kendimize adapte ederek,  her aşamada ürün kalitesini önemseyerek çalışmalıyız. Yeni arayışlarla tüketiciye sunabileceğimiz tatları çeşitlendirerek farkındalık yaratmalıyız. Ayrıca karbon salımı ve sıfırlama yönünden de çok ciddi adımlar atmalıyız. Çay sektörü de bu gerçekleri göz önünde bulundurarak hareket etmelidir” dedi.

Toplantıda daha sonra TTSO Proje Koordinasyon Ofisi Genel Koordinatörü Cengizhan Sungurlu, “UR-GE Proje Desteği ve DYS Kayıt Bilgilendirme”, KOSGEB Trabzon İl Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Kürşat Mazlum,  “KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı” hakkında bilgi verdi.

Asra İnşaat Isı ve Klima Sistemleri adına Fevzi Olgun da Beyaz Enerji Teknolojisi ile Çay Sektöründe Enerji Tüketimini Azaltma konusunda sunum yaptı.