Çay ile fındık gündemde…
-Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Arslantürk; “Çayın geleceği ile ilgili ciddi kuşku ve endişelerimiz var.”
 Fındıkta iyi bir rekolte gelirse, üreticilerimiz ve ülkemiz kazanır.”

Ülkemizin en önemli tarımsal ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan fındık ve çay da yaşanan sorunların giderilmemesi halinde gelecekte ciddi sıkıntıların olabileceği bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, fındıkta rekoltenin piyasalar açısından önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerek, “2019 ürününde hasadın başlamasına yaklaşık 2,5 aylık bir süre var. Ancak son 3 yılda fındığın olgunlaşma döneminde yaşanan ve fındık zararlılarının sebep olduğu olumsuzluklar rekoltenin beklenenden daha az gerçekleşmesine neden olmuştur. Umarım bu yıl böyle olmaz. İyi bir rekolte gelir. İyi bir rekolte gelirse üreticilerimiz ve ülkemiz kazanır. Şimdilik beklentilerimiz bu yönde. Normal şartlarda geçtiğimiz günlerde ABD’de yapılan INC kongresinde açıklanan 1 milyon 100 bin tonluk dünya rekoltesi tüketim için yeterlidir” dedi.

TMO’nun sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğine dikkat çeken Arslantürk,  kurumun önümüzdeki dönemde de piyasada yer alacağı izlenimi verdiğini belirtti. Arslantürk, “Ancak TMO piyasada yer alacak ise bunu Ağustos ayından önce beyan etmesi ve alım sistemi ile fiyatlarını açıklaması gerekir. 2018 ürünündeki geç açıklama gibi uygulama asla yapılmamalıdır” diye konuştu.

Kuru çaya acil zam..

Sebahattin Arslantürk, Mayıs ayı ortalarında başlayan 2019 yaş çay alım kampanyasına da dikkat çekerek, bazı kesimlerin ve özellikle de üreticilerin özel sektörü suçlamasının doğru bir hareket olmadığını özellikle vurguladı.

Arslantürk, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Son 2 yılda hem Çaykur hem de özel sektör de yaş çay alım fiyatı ile kuru çay satış fiyatının dengeli olmaması nedeniyle ciddi zararlar ediyorlar. Çaykur son 2,5 yıldır kuru çay satış fiyatlarına zam yapmıyor. Oysa yaş çay alım fiyatı sürekli arttı. Bu yıl da yaş çaya yüzde 25 civarında bir zam yapıldı. Haliyle sektörde kuru çayda aynı zam yapılmasını bekliyor. Gönlümüz tüketici için zam yapılmamasından yana. Ama çay sanayicisi yaşayacak ise yaş çay yaprağına yapılan zamla orantılı olarak kuru çay fiyatlarının da mutlaka arttırılması gerekiyor. Bunun geciktirilmesi bile doğru ve adil değildir.  Çünkü halen piyasadaki var olan fiyatlar sektör için zararına satış demektir. Bugünkü durumda 25 TL veya onun üzerinde bir fiyat olacak ki, sektör rahat nefes alabilsin. Biz yetkililerden talep ettik. Gerekli girişimlerde bulunduk. Temmuz ayı içerisinde bir zam yapılacağı ifade edildi. Bu gecikmeli bir karar olacaktır. Bizim gelecekte çayla ilgili ciddi kuşku ve endişelerimiz var.”

Türkiye’nin kuru çay stok miktarı her geçen gün arttığına işaret eden Sebahattin Arslantürk açıklamalarını; “Türkiye aynı problemleri daha önce de yaşamıştı. Ders alınmadığı için tekrar aynı şeyler yaşanıyor. Stoklarda neredeyse Türkiye’ye bir yıl yetebilecek miktarda çay var. Bu biraz da son 2 yıldaki üretimde ciddi bir artış olmasından kaynaklanıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurarak ciddi önlemler almamız gerekiyor. İhracata yönelik bir alt yapının da mutlaka oluşturulması lazım” diye tamamladı.