Toplantıya TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkan Yardımcısı M. Suat Hacısalihoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Genel Sekreteri Alexander Fessas ve diğer ilgililer katıldı.
 
TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC'nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan, en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu ve Birinci Dünya Savaşı’nın, uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından, "barışın tüccarları" sloganıyla kurulduğunu aktardı. ICC'nin kuruluşundan bu yana küresel ticaretin gelişmesi için birçok farklı oluşuma imza attığını dile getiren Hisarcıklıoğlu,  ICC'nin zamanla, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin artırılması, ticaretin önündeki engellerin ve ticaret uyuşmazlıklarının çözümü için referans kurum haline geldiğini ifade etti.
 
Hisarcıklıoğlu, tahkim konularının Türkiye'de gelişim göstermesinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Tahkimi yaşayan biri olarak, şunu söylemek isterim. Eskiden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı, yılda 1 milyar doları geçmezdi. Sonra hükümetimiz, tahkimi, ulusal mevzuatımıza ekledi. Bunun da etkisiyle Türkiye’nin yatırımcılar nezdinde cazibesi arttı. Gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı, yıllık ortalama 10 milyar dolarlar seviyesine çıktı. Dolayısıyla tahkim, iş dünyası açısından çok önemli bir konu. Biz iş adamları olarak iş bağlantılarımızı kurarken güvencede olmak isteriz.  Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkede bunu yaptığınızda, bu risk daha da büyür. Çünkü her ülkede farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut. Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil. Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum. Herhangi bir ihtilaf durumunda, tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş, bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları korur.  O ülkeyi, iş adamları nezdinde daha cazip kılar. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir."
 
Bugün gelişmiş ekonomilerde, ticari uyuşmazlıkların yüzde 75’inin tahkim gibi, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözümlendiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, bu sayede standart adli yargıya, 4 ihtilaftan sadece 1’inin gittiğini dile getirdi.
 
Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ise, hükümetin ve Adalet Bakanlığı'nın iş hukukunda da alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını desteklediğini belirterek, "Bir gerçek var ki artık klasik yargılamalarla bu ticari ihtilafları halletmemiz mümkün gözükmüyor" dedi.
 
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da sağlıklı bir ticaretin olması için barışın önemine dikkati çekti. Ticaretin barışın sigortası olduğunu belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:
 
"İnsanlığın ortak aklının ortaya koyduğu mucizevi çözüm ticareti güvence altına almaktır. Kadim gelenek bize bunu öğretmiştir. Ticaretin beşiği olan toprakların mirasçılarıyız. Ticaret bu topraklardan çıktı, tahkim bu topraklardan çıktı. Roma hukuku bu topraklardan çıktı. Bu konuda son dönemde yapılmış olan bilimsel araştırmalar Roma hukukunun kadim kaynağının Anadolu toprakları olduğunu bize ispatlamıştır."