YAYLA EVLERİ YA YIKILACAK YADA SAHİBİNE KİRAYA VERİLECEK


ORMAN alanları içinde kalan yayla evleri sorunu halledildi. Orman Genel Müdürlüğü evleri kiraya verecek. Kıymet olarak da sabit kıymetlerini alacak. Kullananlara bedeli ölçüsünde kiraya verilecek evlerden 31 Ocak 2011 öncesinde yapılanlar muaf tutulacak.

 

Orman alanları içinde kalan yayla evlerinin yıkılması ile ilgili sorunun çözülmesi yolunda çalışma yürüten devlet, belirlenen alanları Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları ilan edecek. Orman Genel Müdürlüğü, orman alanındaki yayla evlerini sabit kıymetlerine alacak. Evler, kullananlara bedeli ölçüsünde kiraya verilecek. Uygulamadan, 31 Ocak 2011 öncesinde yapılan yayla evlerinin sahipleri yararlanacak. Bu tarihten sonra yapılan yapılar ise yıkılacak. Yeni yapılaşmaya ise müsaade edilmeyecek. Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, orman vasfında olan alan içerisinde kullanılan yaylalarda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Orman vasfındaki yayla alanlarının mülkiyet olarak verilmesinin kanunen mümkün olmadığını kaydeden Gediklili, "Normalde bu evlerin arasında zabıt tutulup yıkılma kararı verilenler de var. Yıkılma kararı olmayanlar da var. Bu durum kanuni düzenlemeyle çözülüyor. Fiilen yayla olarak kullanılan yerler resmi olarak yayla değildi. Şimdi yayla hüviyetine kavuşuyor. Birden fazla evin bulunduğu orman arazileri içerisindeki yayla alanlarının dış ölçüleri tespit ediliyor. Bunlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı teklifiyle Bakanlar Kurulu'na götürülecek. Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları ilan edilecek. Yaylalar resmileşecek" diye konuştu.

 

Orman mülkiyetindeki yayla alanları için tespitlerin yapıldığını ifade eden Gediklili, şunları ifade etti: "Bu alanlar, Bakanlar Kurulu kararı ile yayla alanları olarak ilan edildikten sonra orman üzerindeki evleri Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetlerine, kendi kayıtlarına alacak. Sonra da kullanan vatandaşa bedeli ölçüsünde kiraya verecek. Ancak bu uygulamadan, 31 Ocak 2011'den önce yapılan evlerin sahipleri faydalanacak. Bu tarihten sonra yapılan binalar yıkılacak. Yeni bina yapılmasına da kesinlikle müsaade edilmeyecek."