SÜRMENE ESKİ MÜFTÜSÜ MUSTAFA GÜNAY HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞTU


Haber: www.trabzonsurmene.com    Ali Suiçmez


10 Mayıs 1929 Tarihinde Beşköy Beldesi Yılmazlar Mahallesinde doğdu. 1937Yılında Hafız Halit Efendiden hafızlığa başlamış olup 1938 yılında Kur'an-ı Kerim’i ezberlemek suretiyle hafız olmuştur. 1939 Yılında ise Yılmazlar Mahallesi Büyük Camide bazı manialardan dolayı icazet töreninin yapılması mümkün olmayıp, köyün en üst mahallesi olan Klerson Mahalle Camiinde icazet duası yapılmıştır.




194 1 Yılında, Sakarya ili Hendek ilçesine bağlı Soğuksu Köyünde bulunan, evlatsız halasının istekleri doğrultusunda yanına gitmiş olup, kendinde olan okuma aşkını izhar ederek kendisini okutmalarını talep etmişse de, okutmaları mümkün olmamıştır. Bu defa memleketine avdet etmek zorunda kalarak, köyüne döndükten sonra eski Dersiamlardan Kahvecioğlu Hacı Efendiden Arapça okumaya başlamıştır. Ayrıca Yılmazlar, Akpınar, Fidanlı Şarkî Göneşera Köylerinde birer yıl Huffaz Muallimliği yapan meşhur İstanbul Kurralarından Vadonlu (yani Sürmene’nin Koyunculu Köyünden olan) Hafiz.Hasan Efendiden Kur'an Talimi ve Aşere-Takripve Cezerî gibi ilimleri oku-muştur. 1942-1943 yılları arasında Ramazan münasebetiyle Samsun İlinde ve 1944- 945 yıllarında da Manisa Akhisar İlçesi’nde mukabeleler okumuştur. Bahse konu olan yıllarda Arapça ve Kur'an ilimlerine de devam etmiştir. 1946 yılı Ramazan ayında Kırşehir ilinde mukabele okumuştur. 1947 yılında eski Yılmazlar Köyü Muhtarı Hasan Beyin kızıyla evlenmiştir. Aynı yıl içerisinde Bayburt İline bağlı Erkinis Köyü’nde ve 1948 yılında Yukarı Kırzı Köyü ve 1949 yılında Varzihan Köyü’nde birer yıl özel olarak Hafız Muallimliği yapmış olup 70-80 civarında talebe okutmuştur. 1949 yılı sonunda askere alınmıştır. Askerliğini Tunceli'nin Hozat ilçesinde Üçüncü Jandarma Er Okulu’nda yapmıştır. 1 952 yılı Mart ayında terhis olmuştur. Aynı yıl Ramazan ayında Zonguldak İili Merkez Camii’nde mukabele okumuştur.




1953 yılında merhum vali Recep YAZICIOGLU'nun babası Mustafa YAZICI efendiden Arapça okumayı devam ettirmiştir. 1953 yılı Ramazan ayında hocası Mustafa Yazıcı ile birlikte Sivas ili Zara ilçesinde mukabeleler okumuşlardır. 1954 yılı Ramazan ayı münasebetiyle Sivas ili merkez camiinde mukabele okumuştur. 1955-1956 yıllarında Arapçayı geliştirmek üzere Çarşamba müftüsü H.Hafız Mustafa efendiden okumak üzere Çarşamba’ya gitmiş ve o yıllarda mukabele okumaya devam etmiştir.1956 yılında Arapça dersleri devam derken Diyanet işleri başkanlığınca Samsun ilinde açılan vaiz ve müftülük imtihanlarına iştirak ederek imtihanı kazanmıştır. Bu defa Ocak 1957 tarihinde Çarşamba Merkez Vaizliği’ne ve 1958 yılının son ayında Sürmene Merkez Vaizliği’ne naklen atan-mıştır. 




1959-1960 Yıllarında Sürmene Merkez Vaizi iken Bölgenin meşhur alimlerinden Hacı.Hafız 
Sefer SAKA Efendiden Tefsır, Fıkıh, Akaid ve Usul dersleri okuyarak, 1960 yılında icazet almıştır. 
1960 yılı sonunda Sürmene Müftülüğüne atanmıştır. Bu müftülük görevi Sürmene' de 1960 yılından itibaren 1984 yılına kadar aralıksız devam etmiştir, Rotasyon kanunu gereği 1984 yılında Araklı Müftülüğüne Başkanlıkça tayin edilen emekli müftü Mustafa GÜNAY 1988 yılında Sürmene Müftülüğü’ne tekrar dönmüştür. 1994 yılına kadar Sürmene Müftülüğünü devam ettirmiş olup yaş haddinden 1994 yılı sonunda emekli olmuştur.




Yaklaşık olarak 35 yıl müftülük hizmeti olmuştur. Müftülük görevi sırasında ve emekli olduktan sonra toplam 15(on beş) hac 3 umre yapmıştır. Muhtelif zamanlarda Yurtdışı görevleri muvacehesinde Ramazan aylarında Almanya, Belçika, ve Hollanda'nın muhtelif illerinde görevler yap-mıştır.




Ayrıca Türkiye Diyanet Vakfının kurucu üyesi olan Emekli Müftü Mustafa GÜNAY Sürmene'de önderlik yapmak suretiyle Müftülük Sitesi, Müftülük İşhanı, Merkez Yeni Camii’nin yapımı, İmam-Hatip Lisesi, Ticaret Lisesi ve kendi köyü olan Yılmazlar Mahallesi’nde beş katlı Yatılı Kur' an Kursu binalarının yapımı, ayrıca Kavga düzü mevkiindeki caminin içve dış donanımı ve çevre düzenlemesi, minare, şadırvan ve imam lojmanı gibi hizmetlerin yapımında emeği geçmiştir. Muhtelif tarihlerde yardım toplamak için yurt dışına(Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa) gitmiştir. Araklı Müftülüğü görevi sırasında da Müftülük Sitesi,  Artaş Tuğla Fabrikası yanında beş katlı Kur’an Kursu’nu programa aldırıp, temelini attıktan sonra Sürmene Müftülüğü’ne iadesi gerçekleşmiştir. Hocamızın hizmetleri devam etmekte olup 1994 yılında Çarşı Mahallesi Sürmene Spor Futbol Sahası yanında yaklaşık dört dönüm arsayı temin ederek Türkiye Diyanet Vakfı Sürmene Şubesi’ne teslim etmiştir. Müftülükle işbirliği yaparak mevcut arsa üzerine beş katlı Bölge Yatılı Kur'an Kursu inşaatına da başlanmış olup, kurs inşaatı süresince yapılacak çalışmalara gereken katkıyı sağlayacağını da taahhüt etmiştir.




Müftü Mustafa GÜNAY’ın 2 erkek, 2 kız olmak üzere 4 çocuğu vardır. Bir oğlu Göğüs Hastalıkları Mütehassısı’dır. Bir kızı ise İslam Tarihi Profesörü’dür.


 


Sürmene Eski Müftüsü Mustafa Günay'ın Cenazesi Yarın 04.01.2014 Cumaertesi Öğle Namazına Mütakip Sürmene Zarha Camiinde kılınacak Cenaze Namazından sonra Aynı Yerde Aile Kabristanlığına defnedilecektir