Söğütlü Derin Deşarj İnşaatında Sona Doğru 

Haber : Melek Çakır   www.trabzonhaber24.com  

Yıldızlı Deresi ile Söğütlü Deresi arasındaki mahallelerin atık suları, inşaatı tamamlanma aşamasına gelen tesiste ön arıtmadan geçirilerek deşarjı gerçekleştirilecek. Böylece deniz ve çevre çok daha sağlıklı hale gelecek.

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) tarafından gerçekleştirilen çalışma ile Akçaabat’ın Söğütlü Mahallesi’ndeki derin deniz deşarjı tesisi modernizasyonu ve kırık olan deşarj hattının yenilenmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına getirildi.

Kapasite yetersizliği de bulunan mevcut derin deniz deşarjı tesisinin, deşarj hattının sık sık arıza yapması ve baypas hattının olmaması nedeniyle bölgede ortaya çıkan sorunları bertaraf etmek için harekete geçen TİSKİ’nin hazırladığı proje doğrultusunda 2015 yılının 10. ayı itibariyle ihale edilerek yüklenici firmaya yer teslimi yapılmak suretiyle çalışmalara başlanmıştı.

Yapım çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlanan proje kapsamında kara tesisleri, derin deşarj hattı ve difüzör yenilendi. Giriş yapısı, kum tutucu ünite, kaba ve ince ızgara ünitelerinin inşaatı tamamlandı, mekanik kısımların montajına devam ediliyor. Tesiste atık suyu havalandırmak için blower binası inşaatı tamamlandı, montaj işlemi sürdürülüyor. Söğütlü derin deniz deşarj tesisi inşaatı kapsamında elektrik sistemi yenilenerek trafolar bakımdan geçiriliyor, tesise skada ve otomasyon sistemi ekleniyor. Elektrik kesintilerinde sistemin sağlıklı çalışması için tesisi tam kapasite ile çalıştırabilecek jeneratör ilavesi yapılıyor. Proje kapsamında koku ünitesi ilave edilen tesis, çevre düzenlemesi ile birlikte çevreye duyarlı hale getiriliyor.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2 milyon 618 bin TL bedelle sürdürülmekte olan Söğütlü derin deniz deşarjı inşaatının tamamlanma aşamasına getirildiğini ifade etti. Ağustos ayının ortalarında hizmete almayı planladıklarını tesisle bölgede insan sağlığını tehdit eden unsurların tamamen ortadan kaldırılacağını kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Sistemin sağlıklı çalışmaması nedeniyle bölgede ortaya çıkan sorunları tamamen ortadan kaldırmak için start verdiğimiz

çalışmalarımız tamamlanma aşamasına geldi. Çalışmalarımızın tümden bitirilmesiyle Yıldızlı Deresi ile Söğütlü Deresi arasındaki mahallelerimizin atık suları bu noktada ön arıtmadan geçirilerek deşarjı sürdürülecektir. Böylece denizimiz, çevremiz çok daha sağlıklı bir hale gelecek” ifadelerini kullandı.