SALİH CORA ORMAN KÖYLÜSÜNÜN İMDADINA YETİŞTİ 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

CHP'NİN 10 YIL ÖNCE İĞTAL ETTİRDİĞİ O MADDE MİLLETVEKİLİ SALİH CORA TARAFINDAN TEKRAR GÜNDEME GETİRİLDİ 

ORMAN KÖYLÜSÜ KESTANE VE KIZILAĞAÇLARI İSTEDİĞİ ZAMAN KESİP ODUN İHTİYACINI KARŞILAYACAK 

 AK Parti Trabzon Milletvekili Avukat Salih Cora, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmalarla vatandaşların problemlerinde çözüm aramaya devam ediyor. Son olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak bir konuşma yapan Cora, Trabzon'da orman köylülerinin kendisine seçim sürecinde ilettiği sorunları aktardı ve çözüm önerileri sundu.

Sözlerine, “Karadeniz Bölgesi’nde ve bilhassa Trabzon ilimizdeki önemli bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyerek başlayan Salih Cora, “2003 yılında 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 1’inci maddesinde yapılan değişiklikle kızılağaç ve aşılı kestanelerin aynı maddenin (h) fıkrasına sokularak böylece kızılağaçlıklar ve aşılı kestanelikler orman ağacı kapsamından çıkarılarak meyveli ağaç kapsamına alınmıştı. Yine, Orman Kanunu’nun 116’ncı maddesiyle bu ağaçların kesimine müsaade edilmişti bu yasal düzenlemeyle. Ancak, o dönemde bu yasal düzenleme Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesine gönderilmiş, Anayasa Mahkemesinin 17/03/2004 tarih, 2003/100 esas ve 2004/33 sayılı Karar’ıyla orman sınırlarında daraltma yapılamayacağı Anayasa’nın 2, 35, 44 ve 169’uncu maddelerine aykırı bir düzenleme olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu kararın üzerinden on yıl geçmiş olması yeniden bir yasal düzenleme yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bizim bölgemizdeki seçim döneminde en çok rastladığımız sorunlardan bir tanesi budur. Kızılağaçların orman ağacı olmadığı bilimsel olarak saptanmıştır. Bu tür ağaçlar sadece aynı ekosistem içerisinde yer alan ancak daha çok tarım arazilerinde yetişen bir ağaç türüdür. Yine, bu ağaçların bölgedeki varlığı ve kullanılmasına müsaade edilmesi açısından gerçek ormanların da tahrip edilmesi engellenecektir.” dedi.

Vatandaş ile devletin mevcut yasal düzenleme ile karşı karşıya geldiğini belirten Cora sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu düzenlemede bu ağaçlardan faydalanmanın düzenlenmemiş olmasıyla kuruyan kestane ağaçlarına ve kesimlik çağa gelmiş kızılağaçlara ne devlet ne de vatandaşın müdahale etmesi mümkün olmamaktadır. Aslında devletin hükmi şahsiyeti altında görülüp binlerce hektar bu şekilde atıl kalmaktadır. Bir yerin ağaç ve ağaçlıklarla örtülü olması o yerin orman rejimi içerisinde yer alması için yeterli değildir. Olayı toprak yapısı yönünden değerlendirdiğimizde kızılağaçların orman arazisinde değil, daha sulak tarım arazilerinde yetiştiği bilinen bir gerçektir. Benim özellikle seçim bölgem olan Tonya, Şalpazarı, Beşikdüzü ve civarındaki ilçeler iç göçün en çok yaşandığı yerlerdir. Buralarda göç nedeniyle terk edilen arazilerde, özellikle sulak bölgelerde bu tür ağaçlar kendiliğinden çok hızlı ve süratli bir şekilde büyümekte ve orman görüntüsü oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu ağaçların yetiştiği bölgelerde şöyle bir sorun da oluşmaktadır. Vatandaş şöyle düşünüyor: “Bu yerler orman olup elimizden ileride alınacaktır.” düşüncesiyle bu ağaçları henüz faydalanma aşamasından gelmeden kesilmesi, o sahaların tahrip edilmesi de söz konusu olmaktadır.”

Kestane ve kızılağaçların kavak ağaçlarından faydalanıldığı gibi faydalanılması gerektiğinin altını çizen Salih Cora, “ Bugün kavak ağacının durumu ortadadır, kavak ağaçlarının kat ettiği mesafeyi hepimiz biliyoruz. Sebebi, bu şekilde, kavak ağaçlarından faydalanılması sonucunda kavaktan çok daha kıymetli türler olan kestane ve kızılağacın da özel olarak aynı statüde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yasa değişikliği yapılması gerekiyor bu konuda. Bu şekilde, 100 binlerce kızılağaç ekili alan ekonomiye kazandırılarak kestane ve kızılağaç özel ağaçlandırmaları ivme kazanacak, bunun yanında toprak ve su rejimi açısından toprak muhafaza karakteri taşıyan binlerce hektar alan orman rejimine dâhil edilmiş olacaktır. Orman alanlarında da bir daraltma da söz konusu olmayacak. Bize göre, bu yapılacak düzenleme bu ağaçlardan faydalanmayı getirecek, kolaylıkla orman alanlarımızın bu serbestîyle beraber daha da artacağına inanmaktayım.” dedi.