SARP KAPISINDA KUYRUK VAR!
 
TBMM’de görüşülmekte olan, Türkiye İhracatçı Birlikleri’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun tasarısnın görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Örs, Rusya Ukrayna savaşı sonrası Sarp Sınır Kapısı’nda yoğunluğun daha da arttığını belirterek şöyle konuştu “Ülkemizde bölgeler arası sanayileşme ve altyapı gereksinimleri bakımından var olan dengesizlikler ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sanayileşme ve altyapı yatırımlarının geride kalması bölge ihracatını olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna üzerinden Orta Asya'ya ihraç yükü taşıyan transit geçişler durduğundan ülkemizden Orta Asya'ya yapılan transit taşımalar Doğu Karadeniz Bölgemizde bulunan Sarp Sınır Kapısı'nda yoğunlaşmaktadır. 

İHRACATÇI MALINI ZAMANINDA GÖNDEREMİYOR

Sarp Sınır güzergâhında günlerce kuyrukta bekleyen tır şoförlerimiz var. Kapıda yaşanan sıkıntılarda sadece uluslararası nakliyecilerimiz değil, ihracatçılarımız ve ithalatçılarımız da büyük mağduriyetler yaşamaktadır. İhracatçılarımız ürünlerini müşterilerine zamanında gönderemezken ithalatçılarımız da ürünlerini zamanında teslim alamıyorlar.” 

MURATLI SINIR KAPISI AÇILMALI

Sarp’ta yaşanan yoğunluğun azaltılabilmesi için alternatif olarak, “Muratlı Sınır Kapısı’nın devreye girmesi gerektiğini ifade eden Örs “Taşıma alanında yaşanan sorunların çözülememesi durumunda istenilen ihracat seviyelerine ulaşamayız. Sarp'ta yaşanan sorunun çözümü amacıyla Muratlı Sınır Kapısı'nın bir an önce faaliyete geçmesi gerekir. Bakın, 10 Ocak 2019'da ben Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Hanım'a bir önerge vermiştim. O gün bu önergemde özetle "31 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla açılması kararı alınan Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle ilgili çalışmalar hangi aşamadadır?" diye sormuştum. Aradan üç yıldan fazla bir zaman geçti, yine aynı konuyu burada konuşuyoruz ve ben tekrardan Muratlı Sınır Kapısı'nın bir an önce açılmasının önemini dikkatlerinize arz ediyorum” dedi.

TRABZON-SOÇİ HATTI DEVREYE SOKULMALI 

Konuşmasında bölge ihracatçılarının yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini dile getiren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “İhracatçılarımız Trabzon ilimiz ile Rusya Federasyonu Soçi ve Tuapse şehirleri arasında kurulacak feribot ve Ro-Ro taşıma sistemleriyle yeni bir güzergâh ve taşıma hattının bir an önce faaliyete geçirilmesini talep ediyorlar. 

İHRACATÇIYA NAKLİYE DESTEĞİ VERİLMELİ

Yine, ihracatçılarımız "İhracat maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle yurt dışı piyasalarında rekabet imkânımız ortadan kalktı." diyorlar ve kendilerine acilen nakliye desteği sağlanmasını istiyorlar. Bunun yanında, özellikle inşaat ve mobilya sektörlerinde ihracat kısıtlaması getirilen ahşap mamul üreticisi ve ihracatçı firmalarımızdan da bana iletilen bir sorun var, onu da paylaşmak istiyorum. Söz konusu firmalarımızın çoğu kısıtlama öncesi yurt dışında belli müşterilerle ihracat kontratı imzaladıklarını ancak getirilen kısıtlama nedeniyle kontrat yükümlülüklerini yerine getiremediklerini ifade ettiler. Bu firmalarımız da kendilerine kolaylık sağlanmasını istiyorlar.” ifadelerini kullandı.