-ÖRS, Üreticinin sesi oldu "Alan bazlı destekleme müraacat süresi uzatılsın" dedi.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, fındık sezonu öncesi uyardı: "Hasattan önce fiyat açıklansın" dedi.


Sezon öncesi TBMM'de İYİ Parti adına konuşan Örs, bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan fındığın milli ve stratejik ürün olduğu vurgusunu yaparak, "Fındık Düzce'den Artvin'e, Trabzon'dan, Gümüşhane, Tokat'a kadar 16 il, 123 ilçe ve 3.200 köyde 720 bin hektar alanda yaklaşık 500 bin çiftçiyle üretilen bir ürünümüzdür. Dünya piyasasında fındığın yaklaşık yüzde 75'i ülkemizden karşılanmaktadır. Bu sebeple fındık, ülkemiz için millî ve stratejik bir üründür. Dünyada tartışmasız en kaliteli fındık da ülkemizde yetiştirilmektedir. O yüzden, fındıkla ilgili stratejilerimizi bu gerçeklik çerçevesinde belirlemeliyiz." dedi. 


Hayali rekolte açıklamaları ve spekülatif hareketlere dikkat çeken İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, şu ifadeleri kullandı: "1938 yılında kurulan ve binlerce üyesi olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, yani FİSKOBİRLİK maalesef, bugün, işlevsiz hâle getirilmiştir. Buna bağlı olarak piyasada tekelleşme artmış, özel sektör ve yabancı sermayeli şirketlere mahkûmiyet kaçınılmaz olmuştur. Fındıkta her sezon öncesi yapılan rekolte açıklamaları ve spekülatif hareketlere buradan dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Hayalî, abartılı rekolte açıklamaları ve spekülatif hareketlerin amacı piyasa fiyatını aşağıya çekmektir. Nitekim, piyasada 24 liraları gören fındık, son birkaç haftada 19-20 lira seviyelerine düşmüştür."


Fındık sezonu başlamadan taban fiyatın açıklanması gerektiğini söyleyen Örs, "Her sezon öncesi fındık taban fiyatıyla ilgili sorunlar ortaya çıkmakta ve üretici mağduriyet yaşamaktadır. Fındık hasadının başlamasına çok az bir süre kala fiyatın belirlenmemiş olması ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Taban fiyatın acilen açıklanması üreticinin lehine olacaktır. Yaşanan salgın süreci ve şartları göz önünde bulundurarak çay taban fiyatında yapılan yanlışların fındıkta yapılmaması gereğini buradan ifade etmek istiyorum. Bu yıl için maliyetin üzerine enflasyon ve çiftçinin yaşam payı da ilave edilerek üreticiyi memnun edecek bir taban fiyat belirlenmeli ve hasat başlamadan önce bu taban fiyat muhakkak açıklanmalıdır. Devletin, TMO ya da FİSKOBİRLİK üzerinden bir alım politikası oluşturması gerekmektedir. FİSKOBİRLİK'e işlevsellik kazandırılmalı; üretim, pazarlama ve ihracata kadar her durumda inisiyatif alınarak üreticinin yanında olunmalıdır. Başta iktidar ve TMO olmak üzere fındıkla ilgili tüm paydaşlara seslenmek istiyorum: Yapılması gereken üreticiyi çeşitli söylemlerle algı yaparak oyalamak değil, alın terinin karşılığını almasını sağlamaktır." dedi. 


Konuşmasının son bölümünde alan bazlı destek müracaatlarının uzatılmasını isteyen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Alan bazlı destek müracaat süresi, 30 Haziran itibarıyla bitmiştir. Ziraat odalarından aldığım bilgiye göre, korona tedbirleri kapsamındaki yasaklardan dolayı, birçok üreticimiz müracaatlarını gerçekleştirememişlerdir. Bu nedenle, bu müracaat süresinin bir ay daha uzatılması talepleri vardır. Ben de bu durumu, bu kürsüden Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine iletmek istiyorum. Aksi hâlde, binlerce üreticimiz bu destekten mahrum kalacaklardır.
Son olarak diyorum ki: Yine yeşillendi fındık dalları, inşallah iyi olur bizim üreticinin hâlleri." ifadelerini kullandı.