Trabzon, Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB) tarafından Sürmene Çamburnu Kutlular mevkiinde katı atık depolama alanına dikkat çeken Örs, "Muhteşem doğası, köklü tarihi, kendine has kültürü ve tadına doyulmaz lezzetleriyle Trabzon Doğu Karadeniz'in en sevilen şehirlerinden biridir. Karadeniz turlarının gözde duraklarından Trabzon'da gezilecek yerlerden bir tanesi de Çamburnu Tabiat Parkı'dır." dedi. 

Yöre halkının haklı feryatlarının hafife alınmaması gerektiğini belirten Milletvekili Hüseyin Örs, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Trabzon ve Rize illerinin çöp sorununu çözmek amacıyla oluşturulan Trabzon, Rize katı atık birliği kapsamında Trabzon'umuzun Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu Kutlular mevkisinde 2007 yılından beri faaliyet gösteren çöp depolama tesisinin kurulmuş olduğu bölge, dünyada Sarıçam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan biri olan Sürmene'deki Çamburnu Tabiat Parkı'nın hemen güneyinde yer almaktadır. Tesise ulaşan yol, tabiat parkının içerisinden geçmektedir. Her gün onlarca kamyon bu yolu kullanarak tesise çöp ve atık taşımakta, bu kamyonların saldığı egzoz gazı orman örtüsüne ve yaban hayatına zarar vermektedir. Diğer taraftan, bölgede 7 Ocak 2017 tarihinde çıkan ve 20 hektarlık alanda etkili olan yangında sarıçam ağaçlarının yüzde 30'unun zarar gördüğünü de hatırlatmak isterim. Deniz seviyesinden 290-340 metre yükseklikte yer alan bu çöp depolama alanıyla ilgili sızan kirli suların derelere ve toprağa karıştığı, insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle yöre sakinlerince suç duyurularında bulunulmuştur. Bu çöp depolama tesisinde 2019 yılına kadar 2 milyon 500 bin ton katı atık depolanmıştır. Tesis kapasitesi aşıldığı için geçtiğimiz yıllarda bu depolama sahasının yanında ek lot yapıldığı da bilinmektedir. Bu tesisin taşıma kapasitesinin aşılması nedeniyle koruyucu duvarların yükü kaldıramaması riski bulunmaktadır. Bu risk nedeniyle yöre halkı olası bir facia endişesini yüksek sesle dile getirmektedir. Yöre halkının "Duvarlar patlarsa alt tarafta mahallemiz var, facia yaşanabilir diye korkumuz var." feryatları hafife alınamayacak kadar önemlidir. Daha önceki yıllarda tesisteki havuzun duvarlarının çatladığı gerçeğini de göz önünde bulundurarak konun üzerinde ısrarla durulması gerektiğini özellikle vurgulamak isterim." 

Bölgede yaşayan vatandaşların yaşam haklarının görmezden gelindiğini dile getiren İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Bu alanda vahşi depolama yapılmakta ve çöpler ayrıştırılmamaktadır. Su arıtma tesisi yeterli değildir. Doğanın ve yöre halkının yaşam hakları görmezden gelinmiştir. Vahşi depolama yüzünden Gökçesu ve Kutlular Derelerinde ciddi kirlilikler vardır. Bu su kirliliği bölgedeki toprak verimini ve tarımı da olumsuz etkilemektedir. Çöp suları denize ulaşarak Çamburnu sahilinde deniz turizmine ve kıyı balıkçılığına da zarar vermektedir. Bölge eski bir maden ocağı alanı olup kapasitesini aşan bir depolama yapılması nedeniyle heyelan tehlikesi de taşımaktadır. Ülkemizin acı tecrübesi olan 1993 Ümraniye örneğini de göz önüne alarak Çamburnu'nun Türkiye tarihinde 2'nci Ümraniye vakası olarak yer almaması için gereken tedbirler bir an önce alınmalıdır. Bu konuda ilgili Bakanlıklara da buradan çağrıda bulunmak istiyorum." dedi.