Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındık üreticisine seslenerek, “Fındık fiyatı önümüzdeki günlerde artacak. Fındığınızı emanete bırakmayın ve mümkün olduğu kadar satmayın” dedi.

Bu yıl yaşanan olumsuz hava şartları sebebiyle ortaya çıkan rekolte düşüklüğü sonucu fiyatın yükseleceğini belirten Uğur Cörüt, "Bu yıl bir çok ilçemizde fındık olmadı. Sahil kesiminde geçen yılki rekoltenin ancak 3‘te 1’i oldu. Hasat yapılan fındığın çoğu da koruk dediğimiz yani herhangi bir randımanı olmayan, çürük ve yanmış durumda. Üreticiler fındık hasadını tamamlamış olsalar bile, en azından pazara hemen indirmesinler, en azından emanete vermesinler" diye konuştu.

"SADECE İHTİYAÇLARI KADAR KULLANSINLAR"

Cörüt şöyle devam etti: “Fındık fiyatları gün geçtikçe artacak. Fındığa olan ihtiyaç üst seviyelere çıkacak. Üreticilerimiz sadece ihtiyacı kadar kullansınlar. Fındık 10 liradan açılışını yaptı ve yukarı doğru da tırmanmaya devam edecek ve önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. Mümkün olduğu kadar fındığınızı satmayın bu yılın fındığı gelecek yılın da fındığının etkileyecektir. Üreticilerimiz bize kulak versinler, emanete fındık bırakmasınlar, ihtiyaçları kadar fındık satsınlar."

“FINDIK BU YIL DEĞERLENECEK”

Fındık rekoltesinin az oluşunun çikolata fiyatlarını da etkileyeceğini belirten Cörüt, bu yıl Türkiye ve dünya da fındığa önemli oranda ihtiyaç olacağına dikkat çekti. Cörüt, "Fındığın az oluşu bütün fındık mamullerini etkileyecektir. Fındık olmaması Türkiye’de ve dünya da çikolata fiyatlarında artışa sebep olacaktır. Bu da üreticinin lehine bir durum olacaktır. Bizim istediğimiz ne eksik ne de fazla tam ortada bir fiyat olması" şeklinde konuştu.

FINDIĞI OLMAYANA ALTERNATİF ÇÖZÜM

Ordu çiftçisinin tek gelir kaynağının fındık olmadığını ve alternatif olarak birçok üretim kolu olduğunu söyleyen Cörüt, "Üreticilerimizin fındığı olsun veya olmasın, Ziraat Odası olarak alternatif projelerimize ilgi göstersinler. Bu projeler arasında hayata geçirdiğimiz ’Tavuk Çiftliği Projesi’ gibi, üreticilerimiz bu projeleri değerlendirsinler bizde onlara yardımcı olalım bizde elimizden geldiğince onlara yardım edelim" ifadelerini kullandı.