Fındık üretiminde son yıllarda yaşanan verim ve kalite düşüklüğü ile dekardan alınabilen ürünün 80-90 kg'a kadar inmesinin tek nedeninin bahçelerin eskimesi olmadığı, kırsalda fındıkla ilgilenen nüfusun yaşlanmasının da olumsuz etki yaptığı bildirildi.

Konuyla ilgili Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği Yönetim Kurulu ve AR-GE Bilimsel Araştırma Komitesi üyesi Mehmet Albayrak, özellikle fındığın ana üretim bölgesi olan Doğu Karadeniz'de bahçelerin eskiyen ağaçlar yüzünden verimin yüzde 50 oranında azaldığını hatırlatarak tüm sebebin de bu olmadığına dikkat çekti.

Albayrak "Ülkemizde sadece fındık bahçelerindeki dallar değil, fındığı bekleyen, onlarla ilgilenen köylüler, üreticiler bile yaşlandı. Bahçeler 40-50 hatta 70-80 yıllık. Kökler çürümüş, dalları besleyemiyor. Bunun sonucu da ortada. Ülkemizde son 5 yıldır beklenen rekolte oluşmuyor. Verim de azalıyor, kalite de. Bunun çaresi bahçeleri söküp yeniden dikmek, yani yenilemektir. Eskiden bunları köylerde yaşayanlar yapardı. Ancak o insanlar yaşlandı. Gençler de köylerde durmuyor, genelde bahçelerle ilgilenmiyorlar. Sorunun çözümü için günün koşullarına uygun en geçerli sistemleri uygulamalıyız" dedi.

Mehmet Albayrak, çözüm önerisi olarak, parçalanmış durumdaki fındık bahçelerinin toplulaştırılarak profesyonel şirketlere, sözleşmeli tarım çerçevesinde kiralanması için gereken yasal düzenlemelerin ve çalışmalar yapılmasını önererek "Bahçelerdeki ve üreticilerdeki yaşlanmaya rağmen dünyanın en fazla ve en kaliteli fındığını yine biz üretiyoruz. Ama, böyle devam ederse, bu ünvanımızı korumamız mümkün değil. Bahçelerimiz de yaşlandı, buralarla ilgilenenler de, köylülerimiz de.. Gençler şehirlere göç ediyorlar. Ayrıca veraset yoluyla bahçelerde bölünüyor, parçalanıyor.

Geçindirmediği için de toplamadan toplamaya yanına gidiliyor. Buna dur demenin gerçek ve kalıcı yöntemlerini bulmalı, yasalaştırmalı ve uygulamalıyız. Dünya gerçeklerini görerek ülkemizde verimliliğin artması ve fındık dikim sahalarından fındık dallarının gençleştirilmesini sağlamamız, profesyonel şirketlere bahçe kiralamaları yaparak makineli tarıma geçmeliyiz" diye konuştu.