Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Karadağ, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarda dekara 3,1 lira mazot ve 4,3 lira gübre desteği verileceğini söyledi. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,6 lira mazot ve 6 lira gübre, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları içinse 7,5'er lira gübre ve mazot destekleme ödemesi yapılacağını kaydetti. Bu yıl sözleşmeli aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara ise fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başına 10 lira verileceğini ifade etti.

İl Müdürü Erdem Karadağ, Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar'ın ekli listesinde yer alan 30 tarım havzasında, 2014 sezonunda üretilen ve satılan ürünlere fark ödemesi yapılacağını da belirterek, “Yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünleri, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek. Zeytinyağı verim değerlerine göre tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek, pamukta ise yurtiçinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanma şartı aranarak destekleme ödemesi yapılacak. Buna göre kilogram başına fark ödemesi desteği yağlık ayçiçeğinde 30, kütlü pamukta 55, soya fasulyesinde 50, kanolada 40, dane mısırda 4, aspirde 45, zeytinyağında 70, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 5 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 10 kuruş, çayda ise 12 kuruş olarak belirlendi.” dedi.

Karadağ, açıklamasında şunları kaydetti: “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı, arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere dekar başına yonca (sulu) 50, yonca (kuru) 30, korunga 40, tek yıllıklar 35, silajlık tek yıllıklar 50, silajlık mısır (sulu) 75, silajlık mısır (kuru) 35, yapay çayır meraya 100 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. Tohumluk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için yurtiçi sertifikalı tohum kullanım destekleri dekar başına buğdayda 7,5, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda 6, çeltik, yer fıstığı ve yoncada 8, nohut, kuru fasulye ve mercimekte 10, susam, kanola ve aspirde 4, patateste 40, soyada 20, korunga ve fiğde 5 lira olarak belirlenmiş olup yurtiçi sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım destekleri ise bodur meyve fidan türleriyle bahçe tesisi dekar başına standart 150 lira ve sertifikalı 350 lira, yarı bodur meyve fidan türleriyle bahçe tesisi standart 150 lira ve sertifikalı 300 lira, bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi standart 100 lira ve sertifikalı 230 lira, zeytinde yağlık çeşitlerle bahçe tesisi standart 50 lira ve sertifikalı 100 lira, aşılamayla çeşit değiştirme sertifikalı 250 lira olarak belirlendi. Organik tarım desteklemelerinde ise meyve ve sebzede dekar başına 70, iyi tarım uygulamalarında meyve ve sebzede dekar başına 50, örtü altı 150 lira, biyoteknik mücadele desteğinde dekar başına 35 lira ödeme yapılacak” dedi.

Hayvancılık desteklemelerine de Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ , “Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen kooperatif ve birlikler hariç 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere, hayvan sayısı limitleri uygulanacaktır. Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225 lira, etçi ırklar anaç sığır 350 lira, anaç manda 400 lira, sütçü, kombine ırklar ve melezleri, anaç sığır soykütüğü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. E-Islah veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama veya etçi ırklarda, bakanlıktan izin alınmış tabii tohumlama boğasıyla tohumlama sonucu doğan buzağılar için 75 lira, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere anaç başına 20 lira, arı yetiştiriciliği yapan üreticilere arılı kovan başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacak.” şeklinde konuştu. Erdem Karadağ, ayrıca hastalıktan ari işletmelerde damızlık boğalar ve altı ayın üzerindeki erkek hayvanlar hariç bütün sığırlar için sığır başına 375 lira, onaylı süt çiftliği desteğinin hayvan başına 50 lira, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla küçükbaş hayvan ıslahı taban sürü anaç başına 35 lira ve yavru başına 20 lira olarak belirlendiğini söyledi.