Kaya, “CHP Of İlçe Başkanımız Fahri Kaptanoğlu ile birlikte bölgede çaylıklara gittik ve çay üreticilerimizle konuştuk. AKP iktidarının 13 kuruş da desteklemeyle beraber fiyatını 4 lira olarak açıkladığı yaş çay, kota ve kontenjan nedeniyle birçok yerde maalesef 2,2 liraya, 2,4 liraya alınıyor. Üreticinin alın teri, emeği, hakkı elinden yok pahasına alınıyor. Üreticiye zulüm ediliyor, üreticiye haksızlık yapılıyor.” dedi.
“Milli Ürünümüz Çayın Ot Kadar Değeri Yok!”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Hayvanlara yedirilen otun kilosunu sordum 2,5 lira olmuş, milli ürünümüz çayın fiyatı maalesef 2,4 lira. Yani üreticimizin bin bir emekle ürettiği, Karadenizlinin ekmeği, Karadenizlinin geçimi dediğimiz çayımızın ot kadar değeri yok. Yazıktır günahtır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Sayın Erdoğan siz de kayıtlı bir çay üreticisisiniz. Çay üreticisi feryat ediyor, kulaklarınızı tıkamışsınız duymuyorsunuz; çay üreticisi kan ağlıyor, gözlerinizi kapamışsınız görmüyorsunuz. Üreticinin halinden hiç anlamıyorsunuz. Bu insanların feryatlarını duyun artık.” dedi.
Üretici Dert Yandı: “Özel Sektör ÇAYKUR’dan Maliyetinden Ucuz Çay Alıyor”
CHP’li Kaya’nın görüştüğü çay üreticisi şunları söyledi: “Buradan Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Siz bu çaya 4 lira dediniz, 400 kilo kota verdiniz. Ürettiğimiz çayın yarısından daha azını ÇAYKUR’a veriyoruz. Kalanı özel sektöre gidiyor. Bugün ÇAYKUR’un depoları ağzına kadar çay dolu. Özel sektör, 24 liraya mal edeceği kuru çayı ÇAYKUR’dan maliyetinin altında 20 liraya alıyor. ‘Kömüre para vermem, makinam kırılmaz, işçi maliyetim olmaz, giderim ÇAYKUR’dan alırım’ diyor. Çay müstahsiline de ‘senin çayına ihtiyacım yok’ diyor ve yaş çaya düşük fiyat veriyor. 4 lira olan yaş çayı, bugün benden 2 lira 40 kuruşa alıyor.”
“Bu Ülkede Ne Değişti De Her Şeyin Fiyatı Arttı, Çayın Fiyatı Düştü?”
“Geçen sene 40 liraya aldığımız zeytinyağı bugün 100 lira olmuş, tereyağın kilosu 100 lira olmuş. Geçen sene 2 lira 80 kuruştan aşağı satmadığım çay bugün 2 lira 40 kuruşa düştü. Geçen seneden bu seneye bu ülkede ne değişti de her şeyin fiyatı arttı çayın fiyatı düştü? Bu insanlar 2 lira 40 kuruştan çay satarak marketlere cevap veremez.”
“Market Paramı Elimden Aldınız”
“İşçi bin liraya çay kesiyor. Kesilen çay arabaya yükleniyor, arabacıya para veriyoruz. Gübresi var. Ben 2 lira 40 kuruşa 1 ton çay satacağım. Tonunda 1000 lira para kalıyor bize. Herkesin ortalama 5-6 ton çayı var. Biz 12 ay boyunca bu parayla geçimimizi sağlıyoruz. Buradaki 1000 lira fark benim market param. Gökdelen dikmiyoruz ki, 300 bin liralık arabaya binmiyoruz ki. Ekmek paramı, market paramı elimden aldınız.”
Kaya: “Üretici Dert Küpü, Ülkeyi Yönetenler Uyuyor”
Çay üreticimiz dert küpü olduğunu söyleyen Kaya, “Üreticinin hakkı yeniyor, üretici mağdur ediliyor. Ama ülkeyi yönetenler bütün olana bitene seyirci kalıyor, ülkeyi yönetenler uyuyor.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, çayın bütün sorunlarını çözmeye yönelik bir Çay Kanunu Teklifi hazırladık. Bunu iktidarın emrine sunduk, ‘alın faydalanın Çay Kanunu hayata geçirin’ dedik.
AKP iktidarının zaten çok az zamanı kaldı, şu an uzatmaları oynuyorlar. Bunu yapmazlarsa, Millet İttifakı iktidarında biz Çay Kanunu’nu hayata geçireceğiz; çaya taban fiyat getireceğiz, o taban fiyat altında çay alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Üreticinin emeğine, alın terine, hakkına sahip çıkacağız.” dedi.