ize'de Meslek Yüksek Okulunun inşaatını taşeron olarak alan müteahhit, hak edişinin verilmemesini gerekçe göstererek okula el koydu. Müteahhit okula da dedesinin ismini verdi.

YÜKLENİCİ FİRMA ŞEHRİ TERK ETTİ

Rize'de yaşanan ilginç olayda TOKİ yüklenici firma aracılığı ile Adalet Meslek Yüksek Okulu olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne devredilmek üzere Rize'nin Muradiye Beldesi'nde bir okul inşaatına başladı. 2013 yılının ilk ayında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne devredilmesi gereken bina yüklenici firmanın şehri terk etmesi nedeni ile gecikti.

ALACAĞINI TOKİ'DEN İSTEDİ

Taşeron olarak projede iç yapan firmalar şehri terk eden firmadan alacaklarını tahsil edemeyince TOKİ'den yardım istediler. İddiaya göre binanın mermer işyerini ve çevre düzenleme işlerini yapan Muhammet Koçoğlu 250 bin TL dolayındaki alacağını TOKİ'den istedi.

PARASINI ALAMADI

Koçoğlu'nun ifadesine göre TOKİ'den kendisine sözlü olarak, binanın kalan işlerini de tamamlayıp faturalandırması halinde parasının kendisine ödeneceği söylendi. Bunun üzerine binanın kalan işlerini tamamlayıp TOKİ'ye faturalandıran Koçoğlu parasını alamadı.

OKULA DEDESİNİN İSMİNİ VERDİ

1 milyon TL civarında alacağı oluşan Koçoğlu parasını tahsil edemeyince bugün ilginç bir eyleme imza attı. Koçoğlu, kendisi gibi alacakları olan çok sayıda kişi ile okula el koyarak binaya 1983 yılında vefat eden dedesinin isminin yer aldığı "İsmail Koçoğlu Adalet Meslek Yüksek Okulu" pankartını astı.

"OKULA EL KOYDUM"

Koçoğlu yaptığı açıklamada, "Alacığımı tahsil için muhatap bulamıyorum. TOKİ'den bana vaad edilen alacaklarım ödenmedi. Ödenmediği gibi yeniden bir çok iş yaptırılarak daha büyük bir yükün altına girdim. Burada yaptığım çalışmadan dolayı 18 farklı yerden icraya verildim. Bende okula el koyuyorum. Okula dedemin ismini verdim. Okulu rahmetli dedemin ismi ile ben hizmete açacağım. Olmazsa burayı öğrenci yurdu yapacağım" dedi.

Okul inşaatından dolayı TOKİ adına işi üslenen yüklenici firmadan alacaklı olan bir çok kişi paralarının ödenmesi için yetkililerin kendilerine yardımcı olmalarını istediler.

Rize'nin Muradiye Beldesi'nde 2011 yılında yapımına başlanılan 3 milyon 768 bin TL bedelli okulun yüklenici tarafından 2013 yılının ilk ayında tamamlanarak TOKİ'ye devri planlanmıştı.

TOKİ İDDİALARI DOĞRULAMADI

Konuyla ilgili olarak bilgi veren TOKİ Uygulama Daire Başkanı Ertuğrul Kurt, taşeron firmanın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, yaşanan problemin yüklenici firma ve taşeron arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını söyledi. Kurt, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Yüklenici firma ile taşeron firma yüzde 80'lerdeki işin aralarında anlaşarak tamamlanacağını vaat etmeleri üzerine mağduriyetler yaşanmaması için işle ilgili olarak fesih kararı almadık. Taşeron firma kalan mermer işleri ve çevre düzenlemesi işlerini yaklaşık 300 bin TL'lik bir harcama ile tamamlayabileceğini belirtmişti. Yüklenici firma tarafından taşeron firmaya 600 bin TL civarında bir ödeme yapıldığını biliyoruz. Biz mağduriyet yaşanmaması için ihale bedeli üzerinden taşeronun doğacak alacaklarının ödenmesini vaat etmiştik. Ancak 300 bin TL'lir bir harcama planlanırken taşeron 1 milyon 150 bin TL'lik bir faturalandırma yaptı. Ödenen paralarla birlikte bu neredeyse ihale bedelinin yüzde 50'lik kısmını oluşturuyor. Problemin kaynağı bu nedenle yüklenici firma ve taşeron arasındaki anlaşmazlık" şeklinde konuştu.