Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte vesayet kurumlarının halkın iradesine etkisinin sıfırlanacağını söyledi.

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, mahalle mahalle vatandaşlara cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatıyor. Değirmendere ve Sanayi mahallesini gezen Başkan Genç, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edilmesiyle birlikte vesayet kurumlarının halkın iradesine etkisinin tamamen sıfırlanacağını söyledi. Statükocuların, eski sistemden nemalananların çıkarları sona ereceği için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıktıklarını belirten Başkan Genç, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tamamen yerli bir sistemdir. Dünyadaki diğer ülkelerin sistemleri incelenerek her ülkeden bir şeyler katılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bizim kültürümüzle, milli değerlerimizle tamamen uyumlu bir sistemdir. Mevcut parlamenter sistemin aksayan yönleri ve yeni ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak milli bir yönetim sistemi meydana getirilmiştir. Zaten o nedenle de adına Türk tipi başkanlık sistemi deniyor. Vesayet odakları ve statükocular asla böyle bir sistemi istemez. Çünkü onların asıl derdi milletin iradesi değil kendi çıkarlarıdır. O nedenle de bu sisteme şiddetle karşı çıkıyorlar. Kazançları, çıkarları elden gidecek. Onlar hiçbir zaman halkın iradesinin devlet yönetimine hakim olmasını istemediler, istemezler de..." dedi.

HÜKÜMET PAZARLIKLARI SONA ERECEK

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en büyük getirisinin hükümet krizlerine ve koalisyonlara son verecek olması olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, "Türkiye, her zaman seçimlerden sonra eğer tek parti çıkmamışsa enerjisinin büyük kısmını hükümeti kurma çalışmalarına ayırıyordu. O, bakan olacak; şu, bakan olacak, yok şu parti hükümeti kursun gibi tartışmalarla enerjimizi kaybediyorduk. Hükümeti kurmak için al o bakanlığı ver şu bakanlığı gibi tartışmalar oluyordu. Otel lobilerinde hükümet pazarlıkları yapılıyordu. Şimdi halk oy vereceği hükümeti bilerek oyunu kullanacak.

Herkes, koalisyon hükümetlerinden neler çektiğimizi çok iyi hatırlıyor. Ve bu hükümetlerin ömrü de en fazla 1-2 yılı geçmiyordu. Maalesef, bu ülkede ömrü 20 gün süren hükümetler bile oldu. Ne yatırımlar yapılabiliyordu, ne de projeler yürütülebiliyordu. Hiç kimse önünü göremiyordu. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler önümüzü tıkıyordu. Partiler, zamanlarının büyük kısmını siyasi çekişmelere ve polemiklere harcıyordu. Ama bu gelecek sistemde inşallah, bütün bu sorunlar ortadan kalkacak. Devlet, hantal yapılarından kurtulacak. Artık, kısır tartışmalarla zamanımızı harcamayacağız. Bütün enerjimizi ve gücümüzü Türkiye'mizin geleceği için harcayacağız." dedi.

MECLİS, HÜKÜMETİ DENETLEYECEK

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde meclisin yasama yetkisinin daha güçlü hale geleceğini ve bunun yanında meclise güçlü bir şekilde hükümeti denetleme yetkisi verildiğini belirten Başkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: Ve milletvekilleri hükümetten bağımsız olarak yasa teklifi verme imkanına kavuşacak. Mevcut sistemde bakanlar aynı zamanda iktidar partisinin milletvekilleri olduğu için hükümet, bütün yasama faaliyetlerini kendi kontrolü altında tutuyordu. Yani iktidar partisinin onayı olmadan hiçbir kanun teklifi mecliste onaylanamaz. Ne AK Parti hükümetlerinde ne de başka hükümetler döneminde şu ana kadar muhalefet tarafından verilerek kabul edilen hiçbir kanun tasarısı yoktur. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise muhalefet partileri birleşip kanun tekliflerini meclisten geçirebilirler. Seçim barajının düşürülmesiyle daha çok parti meclise girecektir. Bu da halkın meclisteki temsil gücünü artıracaktır. Şu anda cumhurbaşkanı yaptığı işlerden dolayı sorumsuz durumda. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten dolayı Yüce Divan'da yargılanabiliyor ama bunun da kanunda tanımlanan bir suçu ve cezası yok. Şimdi gelecek sistemde ise cumhurbaşkanı yapmış olduğu bütün eylemlerden dolayı 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'da yargılanabilecek. Sorumsuz cumhurbaşkanı döneminden, sorumlu cumhurbaşkanı dönemine geçiyoruz. Yani her şey şeffaf olacak. Meclis, cumhurbaşkanını, yardımcılarını ve bakanları denetleyecek. Bunun da çeşitli yolları var. Meclis araştırması ve soruşturması, genel görüşme, yazı soru yoluyla meclis cumhurbaşkanı ve bakanları denetleyecek.